Gazete Vatan Logo

Yağda Yumurta Kaç Kalori? Yağda Yumurta Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Günümüzde yumurtalar kalori bakımından şimdiye kadar en çok tartışılan yiyeceklerden biri olmaktadır. Yumurtayı diyet yaparken bile bol bol yiyenler vardır. Aynı zamanda spor salonunda da mükemmel proteinli bir yiyecek olarak kabul edilirler.

Yağda Yumurta Kaç Kalori? Yağda Yumurta Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Yumurtanın kalorisi ve besin değerleri çok geniş kapsamlı olmaktadır. Yağda kızarmış yumurtanın ortalama 201 kcal/100 g'ı vardır. Yağdan meydana gelen yağın varlığı nedeniyle oldukça önemli bir kalori artışı ortaya çıkmaktadır. 

Yağda Yumurta Kaç Kalori?

Yumurtalar, yüksek kaliteli protein içeriğine ve mükemmel yağ bileşimine sahip, düşük kalorili bir besindir (yaklaşık 65 kcal). Hayvansal kaynaklı yağlar olsalar bile, bileşim etten çok zeytinyağına daha yakındır, 100 g (2 yumurta) başına yağ asitleri bileşimi şunları içerir:

Doymamış yağ: 3,6 gram

Çoklu doymamış yağlar 1,9 g

Doymuş yağ 3,1 gr 

Yağda yumurta veya omlet durumunda kalori alımı şu şekilde artar. Bir porsiyon (1 yumurta, 64 kcal) için 75 kcal vardır. Onu karakterize eden çeşitli bileşenler, çiğ yumurtalara göre daha kolay özümsenebilmeleri nedeniyle biraz artar. Proteinler 7,3 g'a karşılık gelirken, lipitler 5,1 g'a karşılık gelir. Kolesterol de bir porsiyonda hafifçe 218 mg'a yükselir.

Yağda Yumurta Besin Değerleri ve Kalorisi

Tavada kızarmış olan yumurtada sarısı da dahil olmak üzere, yumurtanın kızartılması için kullanılan yağ ile beraber toplamda 7 gr yağ bulunmaktadır. Yağda yumurtada 63 kalori yağdan gelmektedir.

Haberin Devamı

Bunun yanında yağda yumurta yaklaşık olarak; 6,3 gr protein içermektedir. 2 adet yumurtadan meydana gelen yumurta da ise 182 kalori bulunmaktadır. Yağda yumurta besin değeri incelenecek olursa;

Yumurtanın 1 adeti 55 gr ve 122 kalori olmaktadır. Bunun yanında tavadaki yağlı yumurtanın besin içeriği şu şekilde olmaktadır. 

Karbonhidrat oranı 1.04 gram

Protein oranı 6.4 gram

Yağ oranı 10.34 gram

Lif oranı 0.24 gram 

olmaktadır. Bununla birlikte yağda yumurta; protein, folik asit, demir, çinko ve fosfor bakımından zengin bir besin olmaktadır. Tavada yumurta kalorisi ve yağ içeriği açısından biraz yüksektir. Mümkünse haşlama yumurta tercih edilmelidir.

Genelde protein kaynağı olan yumurtanın kalori oranı, pişirme tekniklerine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bununlar beraber kalori alımı yumurtanın genel pişire yapısına göre farklılık göstermektedir.

Haberin Devamı