Gazete Vatan Logo

Varis aileden çocuğa miras kalıyor

Varis kozmetik bir sorun olmaktan öte hayatı tehdit edebilen sorunlara yol açabiliyor. Başta akciğer embolisine neden olabilen varisler kalıtsal olma özelliği ile de aileden çocuğa miras kalabiliyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Semih Barlas hem anne hem de babasında varis olan çocuğun ileride varis sorunuyla karşılaşma olasılığının yüzde 90 olduğunu ifade etti.

Varis aileden çocuğa miras kalıyor

Halk arasında bir ileri yaş problemlerinden biri olarak görülen çok da önemsenmeyen varisler, hayati tehlikeye de yol açan bir damar rahatsızlığı olarak ön plana çıkıyor. Akciğer embolisi riskini de beraberinde getiren varisler, kalıtsal olma özelliğiyle aileden çocuğa miras kalıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Semih Barlas hem anne hem de babasında varis olan çocuğun ileride varis sorunuyla karşılaşma olasılığının yüzde 90 olduğunu ifade etti.

ANNE VE BABADA VARİS VARSA ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLÜYOR

Prof. Dr. Semih Barlas; "Variste genetik faktörler çok önemli. İstatistikler bize şunu gösteriyor. Anne babasında varis olmayan bireylerin bacaklarında varis oluşma oranı yüzde 20 civarında. Ailede yani anne babada varis görüldüğü zaman bu oran artıyor. Ebeveynlerin sadece birinde varis sorunu varsa onların kız çocuklarında görülme oranı yüzde 60 , erkek çocuklarında görülme oranı ise yüzde 20 olarak dikkat çekiyor. Şayet anne babanın her ikisinde de varis varsa çocuklarında cinsiyetinden bağımsız olarak yüzde 90 oranında aynı sorun ortaya çıkıyor." dedi.

Haberin Devamı

HER 10 KADININ 7'SİNDE VARİS VAR

Her 3 varisli bireyin 2'si kadın, 1'i erkek olarak oranlandığını dikkat çeken Prof. Dr. Barlas, "Günümüzde sadece kadınlar arasında bir oranlama yapılacak olursa 10 kadından 7'si varis sorunu yaşıyor. Bu rakam tüm sağlık sorunları içindeki yeri değerlendirildiğinde de oldukça yüksek bir rakamsal veri." diye konuştu.

ÇOCUK SAYISI ARTTIKÇA VARİS GÖRÜLME ORANI DA ARTIYOR

Kadınlarda hamilelik, menapoz ve hormonal değerlerdeki değişkenliklerin varisin görülmesinde etkili faktörlerden biri olduğunu dile getiren Pro. Dr. Barlas, hamilelik sayısının da varisin görülme oranını da artırdığını ifade etti. Barlas, "Örneğin hiç hamile kalmamış birinde varis görülme oranı yüzde 20-25'lerdeyken, 4 çocuğu olanlarda varis görülme yüzde 60'lara ulaşıyor." dedi.

HER YAŞTA VARİS GÖRÜLEBİLİYOR

Prof. Dr. Semih Barlas, varisin sadece ileri yaş sorunlarından biri olmadığını dile getirerek, "Bu bir yaşlı hastalığı değil. Çocuk yaşlarda da varis görülebiliyor. Ancak oran verecek olursak 50 yaşın altındaki bireylerde varis görülme oranı yüzde 25, 60 yaşın üzerinde varis görülme oranı ise yüzde 46 civarındadır" diye konuştu.

Haberin Devamı

VARİSLER ÖLÜMCÜL SONUÇLARA NEDEN OLABİLİR

Prof. Dr. Barlas, Toplumda görülme oranı çok yüksek olan varislerin tedavi edilmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, varisin ihmal edilmesinin ölümcül sonuçlara sebep olabileceğini belirtti. Özellikle de varis gelişmiş damarların herhangi bir yerine bir pıhtıya neden olabileceği konusunda uyaran Barlas, "Bu kan pıhtısı yerinden koptuğunda akciğere gidebiliyor ve Pulmoner emboliyle yaşamsal bir tehdit oluşturabiliyor. Dolayısıyla varislerin zamanında tedavisi büyük önem arz ediyor." dedi.