Gazete Vatan Logo

Üzerlik Otu Nedir? Üzerlik Otu Faydaları Nelerdir?

Üzerlik otu günümüzde en çok merak edilen faydalı otlardan biridir. Üzerlik otları hem tütsü hem de çay olarak rahatlıkla kullanılabilir. Sağlık bakımından son derece faydalı olan bu bitkinin nazarsan koruduğuna da inanılmaktadır.

Üzerlik Otu Nedir? Üzerlik Otu Faydaları Nelerdir?

Üzerlik Otu Nedir?

Üzerlik otu genellikle çay ve tütsü olarak kullanılan bir bitkidir. Sağlık bakımından pek çok faydası bulunan bu bitkinin insanları nazardan koruduğu da düşünülür. Bunun yanında bitkinin insanları rahatlatma özelliği de bulunur. Üzerlik tohumu halk arasında nazar otu ismi ile de bilinir. Beyaz çiçekli bir bitki olan bu ot genellikle çay olarak da tüketilir. Üzerlik otu tohumundan elde edilen yağlar çeşitli tedavilerde sıklıkla kullanılır.

Üzerlik otunun kullanıldığı çeşitli alanlar vardır. Bu bitki genellikle çay olarak tüketilir. Ev ve iş yerlerinde nazardan korunmak amacıyla bu bitki sıklıkla yakılır. Böylece evdeki negatif enerjiden kurtulmak ve rahatlamak mümkün olur. Bu otun genel olarak psikolojik bir rahatlama sağladığı bilinir.

Tütsü olarak kullanıldığında çevreye hoş bir koku yayma özelliği bulunur. Bu bitki çay olarak tüketildiği zaman hormonların düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bu özelliği ile adet kanamalarını söktürür. Üzerlik otunun iyi bir uyku sağlama özelliği vardır ve kişileri kötü enerjilerden korur.

Haberin Devamı

Üzerlik Otu Faydaları Nelerdir?

Üzerlik otunun sağladığı çeşitli faydalar vardır. Özellikle üzerlik tohumu çayı burun tıkanıklığı ve üst solunum yollarını açma özelliği ile dikkat çeker. Bağırsaklarda meydana gelen kurtçukların giderilmesine yardımcı olur. Üzerlik tohumunun düzenli olarak tüketilmesi kişilerin alerjik reaksiyonlardan korunmasına yardımcı olur. Kadınlarda adet kanamalarını söktürme özelliği vardır. Bunun yanında baş ağrılarının giderilmesine de yardımcı olur. 

Üzerlik Otu Özellikleri

Üzerlik otu çoğunlukla mistik bir etkiye sahip olduğu bilinen bir bitkidir. Bu bitkinin geçmişi çok eskilere dayanır. Orta Anadolu'da sıklıkla yetişen bir bitki olması ile dikkat çeker. Bu bitki aslında sıcak ülkelerde rahat bir şekilde yetişebilir. Afrika ve Asya bölgelerinde bu bitkinin geniş bir yetişme alanı vardır. 

Bu bitki genellikle evdeki kötü enerjinin dağıtılması amacıyla kullanılır. Çoğunlukla nazar otu ismi ile de bilinir. Üzerlik otunun Latince ismi ise Peganumharmala olarak adlandırılır. Bunun yanında fosfor bakımından da zengindir. 

Haberin Devamı

Üzerlik Otu Ağrıları Dindirebilir

Üzerlik otu veya üzerlik çayının güçlü bir ağrı kesici olma özelliği bulunur. Kalabalık alanlarda çalışan ve sürekli baş ağrısı sıkıntısı çeken kişilere önerilen bir bitkidir. Kokusu ve içeriği ile antioksidan özelliği bulunur. Baş ağrısı ve kemik ağrısı için sıklıkla tercih edilir. Aromaterapi alanında bu bitki tütsü şeklinde kullanılarak da fayda sağlanabilir. Üzerlik otu kokusunun kişilerin ruhunu arındırma özelliği vardır. 

Bu ot gerginliği azaltma özelliğine sahiptir. Bu sayede stresi minimum seviyelere indirir. Depresyon sorununun ortadan kalkmasına yardımcı olur. İç rahatlığı ve dinginliği besleme özelliği bulunur. Bunun yanında strese bağlı uykusuzluk sorunlarının da hafiflemesini sağlar.