Gazete Vatan Logo

Sonbaharda saç kendini korumak için harekete geçer! Daha fazla melamin üretir

Saç dökülmesi büyük oranda kalıtsal nedenlere bağlı gerçekleşse de stres, hormonel dengesizlik, düzensiz beslenme hatta mevsim geçişleri de saç dökülmesinin nedenleri arasında yer alır. Gün içinde yıkanma, taranma, çekme ve kırılma gibi faktörlerle 50 ile 100 tel arasında yaşanan saç kaybı sonbaharla birlikte artabilir. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, mevsimsel saç dökülmesi olarak adlandırılan bu durumun nedenini mevsim değişikliklerinin saç büyüme döngüsüne etki etmesine bağlarken, sonbahar mevsiminde çoğu kişide ortaya çıkan saç dökülmesi problemi hakkında merak edilenleri anlattı ve tavsiyelerde bulundu.

Sonbaharda saç kendini korumak için harekete geçer! Daha fazla melamin üretir

DUYGU YEŞİLGÖZ / gazetevatan.com

Yazın güneşe ve sıcak havaya maruz kalan saçlar, kendini UV ışınlarına karşı korumak için daha fazla melamin üretir, buna bağlı olarak da sonbaharda daha fazla dökülür. Op. Dr Güncel Öztürk de mevsim değişikliklerinin saç büyüme döngüsünü etkilediğini belirterek, bu dönem özellikle özellikle biyotin, folik asit, demir, çinko ve protein alımına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Mevsim değişiklikleri saç döngüsünü etkiler

Saç dökülmelerinin mevsim değişikliklerine bağlı olarak gerçekleşmesi nedeniyle bu dökülmelere “mevsimsel saç dökülmesi” denildiğini ifade eden Ötürk, mevsimsel saç dökülmesinin ana nedenini mevsim değişikliklerinin saç büyüme döngüsüne etki etmesi olarak gösterdi.

Genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında daha fazla görülen mevsimsel saç dökülmesinin gerçekleştiği süreci “Saç folikülleri belirli bir büyüme döngüsüne sahiptir. Bu döngü üç aşamadan oluşur: anajen (büyüme), katagen (geçiş), ve telogen (dinlenme). Mevsimsel saç dökülmesi, genellikle foliküllerin daha fazla saç telini telogen aşamasına sokması nedeniyle ortaya çıkar. Bu dönemde saç telinin dökülmesi daha olasıdır.” Diye aktaran Öztürk, saç üzerindeki güneş ışığı ve UV maruziyetini ise “Yaz aylarında güneşe ve UV ışınlarına daha fazla maruz kalma, saç dökülmesini artırır. Bu maruziyet saç tellerini zayıflatır ve ve dökülme sürecini hızlandırır.” şeklinde özetledi.

Haberin Devamı

“Biyotin, folik asit, demir, çinko ve protein alınmalı”

Saç döngüsü ve güneş ışınları dışında stres ve beslenmenin de mevsimsel saç dökülmesini tetiklediğini belirten Öztürk, “Mevsim değişiklikleri, özellikle sonbaharda iş veya okul gibi faktörler nedeniyle artan stres harekete geçer ve saç dökülmesini kötüleştirir. Mevsimsel değişikliklerle birlikte beslenme alışkanlıkları da değiştiğinden, yetersiz beslenme saç sağlığını olumsuz etkiler” dedi ve saç sağlığı için önemli olan vitamin ve mineralleri içeren dengeli bir diyetin benimsenmesini, özellikle de biyotin, folik asit, demir, çinko ve protein alınmasını tavsiye etti.

Haberin Devamı

Saça uygun şampuan ve saç bakım ürünlerine bu dönem daha çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, “kimyasal içeriğe sahip ürünlerden kaçınılmalı ve saç tipine uygun ürünler seçilmeli” diyerek bir uzmana danışarak saç dökülmesini önlemek için şampuanlar, losyonlar veya takviyelerin de kullanılabileceğini söyledi. Saçı fazla yormamanın da önemine dikkat çeken Öztürk “Saçı sıkı toplamaktan ve sık sık ısıya maruz bırakmaktan kaçınılmalı, saç kurutma makinesi, düzleştirici gibi ısıya dayalı aletler düşük sıcaklıkta kullanılabilir ama çok sık uygulama yapılmamalı” dedi. Öztürk ayrıca saç derisinin sağlıklı olması için ise düzenli olarak saç derisinin temizlenip, saç diplerine masaj yaparak kan dolaşımını artırmayı önerdi.

Mevsimsel sandığınız saç dökülmesi ciddi bir problemin habercisi olabilir

Sonbaharda saç dökülmesi genellikle geçici bir durumdur. Saç dökülmesinin ciddi bir sorun haline gelmesi veya ani bir dökülme yaşanması durumunda ise bir dermatolog veya saç uzmanına başvurulmasının altını çizen Öztürk, saç dökülmesinin bir sağlık sorununa da işaret edebileceğini vurguladı.

Haberin Devamı