Gazete Vatan Logo

Rinoplasti uygulamasında nelere dikkat edilmelidir?

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk; rinoplasti yani "burun estetiği", burun kemiğini veya kıkırdağını modifiye ederek burnunuzun şeklini değiştirmek için yapılan ameliyattır. Estetik cerrahinin en fazla talep edilen ve uygulanan yöntemlerinden biridir.

Rinoplasti uygulamasında nelere dikkat edilmelidir?

Rinoplastinin nedenleri

İnsanlar, bir yaralanmadan sonra burunlarını onarmak, nefes alma problemlerini düzeltmek veya doğum kusurlarını gidermek için ya da burnunun görünümünden mutsuz oldukları için rinoplastiye başvururlar. Rinoplasti yoluyla burnunuzda yapabilecek olası değişiklikler boyutta değişiklik, açı değişikliği, köprünün düzleştirilmesi, ucun yeniden şekillendirilmesi, burun deliklerinin daraltılması vs. olarak sayılabilir. Eğer burun ameliyatınız sağlığınızdan çok görünümünüzü iyileştirmek için yapılacaksa bunun için burun kemiğiniz tamamen gelişene kadar beklemelisiniz. Kemik gelişimi kızlarda ve erkeklerde farklılık gösterir. Kızlarda ortalama 15-16 erkeklerde 17-18 yaşına kadar devam edebilir. Bununla birlikte, solunum bozukluğu nedeniyle ameliyat oluyorsanız, daha genç yaşta rinoplasti yapılabilir.

Rinoplastiye hazırlanma

Rinoplasti için iyi bir aday olup olmadığınızı tartışmak için önce cerrahınızla görüşmeniz gerekir. Ameliyatın neden niçin olmasını istediğinizi ve neye ulaşmayı umduğunuz hakkında konuşuruz. Tıbbi geçmişinizi incelenir, varsa hastalıklarınız ve uygulanan tedaviler hakkında bilgi alınır. Ve ameliyat sürecine bu bilgiler ışığında karar verilir. Ardından ne tür değişiklikler yapılabileceğini belirlemek için burnunuzun içi ve dışı fiziksel muayeneyle incelenir. Kan testleri veya diğer laboratuvar testleri istenebilir. Aynı zamanda ek cerrahi yapılmasının gerekip gerekmediği de değerlendirilir. Örneğin, bazı insanlarda rinoplastinin etkili olması için çenenin de daha iyi tanımlanması gerekebilir. Bu durumda hastanın da onayı ile aynı operasyonda ortak tedavi uygulanabilir.

Haberin Devamı

3D tasarım teknikleri uygulama

Bu muayene aynı zamanda çeşitli açılardan burnunuzu fotoğraf çekilmesini de içerir. Bu fotoğraflar ameliyatın uzun vadeli sonuçlarının değerlendirilmesi için kullanılmasının yanı sıra yeni burun şeklinin ameliyattan önce hastaya gösterilmesi için de kullanılır. 3D simülasyon ve 3D mask yöntemleriyle hazırlık aşamasında hastanın kendi görüntüleri üzerinden ameliyatın olası sonuçları tasarlanarak hastaya gösterilir. 3D maskesinde öncesi ve sonrası görüntüleri hastaya hediye edilir. Hasta ameliyattan önce nasıl bir buruna sahip olacağını kendi 3 boyutlu görüntüleri üzerinden görebilir.

Haberin Devamı

Ameliyattan önce yapılmaması gerekenler

Kan sulandırıcı içeren ağrı kesicilerden ameliyattan önceki iki hafta ve sonraki iki hafta boyunca kaçınmalısınız. Bu ilaçlar kanın pıhtılaşma sürecini yavaşlatır ve kan kaybına neden olabilir. Cerrahınıza hangi ilaçları ve ek maddeleri aldığınızı söyleyin böylece onlara devam etmeniz konusunda size tavsiyelerde bulunabilir. Sigaranın iyileşme sürecini yavaşlatır. Nikotin, kan damarlarını sıkıştırır, iyileştirici dokulara daha az oksijen ve kan gelir. Ameliyattan önce ve sonra sigarayı bırakmak iyileşme sürecine yardımcı olabilir.

Rinoplasti işlemi

Rinoplasti, bir hastanede yapılabilir. Lokal veya genel anestezi kullanılabilir. Cerrahınızın tercihine göre burun deliklerinizin arasından veya içerisinden kesiler açılır. Cerrahın tercihine göre kapalı ya da açık rinoplasti yöntemleri uygulanabilir. Yeni burnunuz az miktarda ek kıkırdağa ihtiyacı varsa, kulaklarınızdan vs. alınabilir. Daha fazlasına ihtiyaç duyulursa, implant veya kemik grefti alabilirsin. Bir kemik grefti burun kemiğinize eklenen ek kemiktir. Yumuşak doku ihtiyacında mikro ya da nano yağ enjeksiyonu tekniğiyle vücudunuzun başka yerinden alınarak nakledilebilir. Prosedür uygulanan işlemin zorluğuna göre 1-3 saat arasında sürebilir.

Haberin Devamı

Rinoplasti sonrası iyileşme

Ameliyattan sonra burnunuza plastik atel konulabilir. Burnunuzun burun deliklerinizin arasındaki kısmı olan septumunuzu stabilize etmek için burun deliklerinize burun paketleri veya splintler konulabilir. Ameliyattan sonra birkaç saat boyunca özel odanızda kontrol altına alınırsınız. Her şey yolunda giderse aynı gün ayrılırsınız. Sizi eve götürecek birine ihtiyacınız olacak çünkü anestezi sizi hala etkileyecektir. Eğer bu karmaşık bir prosedür ise bir iki gün hastanede kalmanız gerekebilir.

Haberin Devamı

Evde dikkat edilmesi gerekenler

Kanamayı ve şişmeyi azaltmak için kafanızı yüksekte tutmalısınız. Genellikle bir hafta içinde splint ve atel çıkarılır. Kaynayan dikişleriniz varsa kendiliğinde çözülür yani alınmasına gerek olmaz. Dikkat dağınıklığı ve yavaş reaksiyon süresi ameliyat için kullanılan ilaçların ortak etkileridir. Mümkünse, ilk gece bir yakınının yanında kalmalısınız. Baş ağrısı çekebilirsiniz, doktorunuz ağrı kesici ilaç reçete edebilir.

Birkaç hafta uzak durmanız gerekenler

Koşu ve diğer yorucu fiziksel aktiviteler; yüzme, burun sümkürme, aşırı çiğneme, gülümseme ya da çok hareket gerektiren diğer yüz ifadeleri, giysiyi başının üstünden çekerek çıkarma, gözlük, kuvvetli diş fırçalama ve güneş ışınlarına karşı özellikle dikkatli olun. Birkaç gün içinde işinize dönebilirsiniz.

Ameliyat sonrası bilinmesi gerekenler

Rinoplasti, gözlerinizin çevresini etkileyebilir ve göz kapaklarında birkaç hafta boyunca geçici olarak uyuşma, şişme veya renk değişikliği olabilir. Nadiren de olsa hafif şişme daha da uzun süre devam edebilir. Morluk ve şişliği azaltmak için soğuk sıkıştırmalar veya buz paketleri uygulayabilirsiniz. Rinoplasti sonrası düzenli doktor takibi çok önemlidir. Rinoplasti güvenilir ve nispeten kolay bir işlem olmasına rağmen, iyileşme biraz zaman alabilir. Burnunuzun ucu özellikle hassastır, aylarca uyuşuk kalır ve şişebilir. Birkaç hafta içinde tamamen iyileşmiş olabilirsiniz, ancak bazı etkiler aylarca devam edebilir. Ameliyatınızın nihai sonucunu tam olarak anlayabilmeniz en az bir yıl geçmesi gerekir.