Gazete Vatan Logo

Probiyotik İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Probiyotik Barındıran Gıdalar Listesi...

Probiyotikler bağırsak sisteminin dengeli çalışması için önemli bakterilerdir. Kefir, yoğurt, boza, sirke, keçi sütü ve turşu gibi besinlerden probiyotik alınabilir.

Probiyotik İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Probiyotik Barındıran Gıdalar Listesi...

Probiyotik içeren besinler dendiğinde ilk olarak kefir ve yoğurdu saymak gerekir. Probiyotik içeren besinler arasında boza, ekşi mayalı ekmek, tarhana, sirke, keçi sütü, boza ve şalgam da yer alır. Soya ürünlerinde ve parmesanda da yüksek oranda probiyotik bulunur. Probiyotik içeren besinleri düzenli olarak tüketmek sindirim sağlığı açısından önemlidir. 

En Çok Probiyotik Barındıran Gıdalar Listesi

Yoğurt: İnsanlar tarafından en çok tüketilen probiyotik gıdaların başında gelir. Özellikle de bağırsak sağlığı için önemli bir probiyotik kaynağı olan yoğurt çok önemlidir. Dengeli ve düzenli şekilde yoğurt tüketilmesi halinde kişilerin bağırsak sağlıkları yerinde olur.

Lahana turşusu: Ev yapımı olan lahana turşuları oluşum aşamasında probiyotik bakımından zengin bir besin haline gelir. 

Ekşi mayalı ekmek: Birçok kişi tarafından bilinmese de ekşi mayalı ekmek probiyotik bakımından zengindir. Özellikle sindirim sistemi için yararlı olan birçok probiyotik mayayı içinde barındırır.

Tarhana: Kış aylarında sevilerek tüketilen tarhana geleneksel probiyotik ürünlerinin başına gelir.

Haberin Devamı

Kefir: Mayalandıktan sonra hem probiyotik bakterileri hem de probiyotik mayaları içinde barındırdığından en çok probiyotik barındıran gıdalardandır.

Probiyotik Nedir?

İnsan vücudunda çok fazla mikroorganizma bulunmaktadır. Bunların çoğu bağırsağın içinde yaşar fakat bunların bir denge içinde varlıklarını sürdürmeleri sağlık için önemlidir. Çünkü bağırsakların sağlıklı bir durumda olması kişilerin fiziklerini, bağışıklık sistemlerini ve ruh hallerini etkiler

Probiyotikler de bu dengenin sağlanmasında yardımcı olan yararlı bakteriler olarak karşımıza çıkar. Probiyotiklerin çoğu bakterilerden meydana gelse de mayadan meydana gelenleri de bulunmaktadır.

Probiyotik Ne İşe Yarar?

İnsan bağırsağında hem iyi hem de kötü mikroorganizmalar bir arada bulunur. Bu bakteri popülasyonuna bağırsak mikrobiyotası adı da verilir. Mikrobiyota çeşitliliği insan bağırsağında ne kadar fazla olursa o insanın sağlığı o kadar iyi olur.

Probiyotikler de bulundukları organlara canlı bir şekilde ulaşırlar ve görevlerini yerine getirirler. Bunun için probiyotiklerin çıkarken mideden sağ şekilde çıkması önemlidir. Mikroorganizma topluluğuna ulaştıkları zaman probiyotiklerin görevi başlar. Probiyotiklerin görevi vücuda zararı olan tüm mikroorganizmalar ile savaşmaktadır.

Haberin Devamı

Ayrıca probyotikler zararlı olan mikroorganizmaların büyümesini de engeller. Probiyotik idrar yolu enfeksiyonunu, egzamayı, kabızlık, gaz ve ishal gibi durumları engeller. En çok yarar sağlığı alan bağırsaktır ve bağırsakların dengeli bir şekilde çalışmasına yardımcı olurlar. Bağırsakları dengeli ve düzenli çalışan kişiler hem sağlıklı bir ruh hem de sağlıklı bir fizik sahibi olurlar.