Gazete Vatan Logo

Okul çantası seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Okul çantası seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Yeni bir eğitim öğretim yılının heyecanı hepimizi sardı. Okulların açılması anne babalar için olduğu kadar, okula başlayacak öğrenciler için de büyük bir heyecan kaynağı. Okulların açılacak olmasının öğrencileri heyecanlandırmasının nedenlerinden biri de, yeni öğretim yılı için yapılacak okul alışverişi. Okul alışverişi söz konusu olduğunda okul kıyafetleri, kırtasiye malzemeleri ve okul çantaları, okul alışverişinin başlıca öğeleri arasında yer alıyor. En çok kullanılan okul malzemesi olan çantaların seçimiyse özellikle gelişim çağındaki çocuklar için önem taşıyor.

Okul çantası seçiminin önemi

Eğitim perakendecisi NT’nin Kırtasiye Kategori Müdürü Süleyman Akçakoca okul çantalarıyla ilgili şu uyarıda bulunuyor: “El çantası, sırt çantası, tekerlekli çantalar ve postacı çantaları gibi pek çok çeşide sahip okul çantaları arasından yanlış seçim yapmak duruş bozuklukları, bel, sırt ve boyun ağrılarına neden olabilir. İlk ve orta öğretim öğrencileri, henüz gelişme çağında olduğu için, bu rahatsızlıkları önlemek adına doğru okul çantası seçimi büyük önem taşımakta.” Peki, okul çantası seçerken ve kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Haberin Devamı

Ağırlık

Çanta seçiminin en önemli adımlarından biri, çantanın ağırlığıdır. Vücut ağırlığının %10’undan fazla ağırlık taşımak sırt ve bel kas ve eklemlerinden sorunlara neden olabileceğinden, çanta satın alırken dikkat edilmesi gereken ilk özellik hafiflik olmalı.

Askı

Okul çantaları, içerisindeki ağırlığı vücuda askılar yardımıyla iletir. Bu nedenle okul çantası askılarının mümkün olduğunca geniş, yumuşak, destekli ve boyunun çocuğunuzun boyuyla orantılı ya da ayarlanabilir olması gerekir.

Sırt ve bel desteği

Okul çantalarının vücutla temas ettiği sırt bölümünün yumuşak olması da, rahatlık açısından oldukça önemlidir. Sünger ya da yastık desteği, konfor sağlamasının yanı sıra, çantanın içerisindeki sert cisimlerin vereceği rahatsızlıkları da engeller.


Bölmeler

Çantalara fonksiyonellik katan özelliklerin başında bölmeler gelir. Çanta seçiminde, çocuklarınızın eşyalarını düzenli bir şekilde yerleştirip ayırabileceği, pratik kullanım sağlayan bölmeler olmasına önem verin.

Haberin Devamı

Taban

Okul çantası seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu, taban malzemesidir. Gün içerisinde yere ya da sıralara bırakılan çantaların tabanının sağlam ve yıpranmaya karşı dayanıklı malzemelerden üretilmiş olması gerekiyor.