Gazete Vatan Logo

Nitrat İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Nitrat Barındıran Gıdalar Listesi...

Nitrat, nitrik asit tuzu iyonu olarak bilinmektedir. Sebzelerin gelişimi açısından oldukça önemli olan nitrat, birçok sebzede de doğal olarak bulunmaktadır. İçeriğinde nitrat bulunan sebzelerin tüketilmesi de vücutta bulunan eksikliği karşılamak için yardımcı olmaktadır. Genel olarak içeriğindeki nitrat oranı yüksek olan besinler; marul, dereotu, ıspanak, brokoli, lahana ve kırmızı pancar olarak ifade edilebilir. 

Nitrat İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Nitrat Barındıran Gıdalar Listesi...

İçerisinde nitrat bulunan besinlerin tüketilmesi, vücuttaki nitrat eksikliğinin giderilmesi için oldukça önemlidir. Bazı besinlerde ise nitrat doğal olarak bulunmaktadır. Üstelik bazı gıdalara ise koruyucu olarak eklendiğini söylemek mümkün olmaktadır. İçeriğinde nitrat oranı yüksek olan birçok gıda bulunmaktadır. 

Ispanak

Fındık

Roka

Mantar

Pancar

Enginar

Havuç

Salatalık

Kereviz

Kereviz yaprakları

Brokoli

Kuşkonmaz

Lahana

Turp

Tere

Kereviz

Hazır yemekler

Fındık ezmesi

Konserve sebzeler

Salam

Sosis

Pastırma

Jambon 

İşlenmiş et ürünleri ve şarküteri ürünleri nitrat içeren besinler olarak ifade edilebilmektedir. İçeriğinde nitrat bulunan gıdaları tüketirken miktarlarına dikkat etmek ve ölçülü bir şekilde tüketmek oldukça önemlidir.

Özellikle bebeklerde ve küçük yaştaki çocuklarda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği için tüketimi sırasında dikkatli olunması gerekir. Nitrat tüketiminin sağlık açısından sakıncalı olabileceği yönünde görüşler bulunsa da bu konuyla ilgili olarak kesin bir bilgi bulunmamaktadır. 

En Çok Nitrat Barındıran Gıdalar Listesi

Haberin Devamı

Bazı besinlerin içerisinde bulunan nitrat oranının daha yüksek olduğu ifade edilebilir. Genel olarak nitrat, gıdalarda koruyucu olarak kullanılmaktadır. Nadir de olsa içeceklerde de nitrat kullanıldığını söylemek mümkün olmaktadır. Özellikle meyve sularında ve hazır içeceklerde de nitrat bulunduğu bilinmektedir. Çeşitli yiyeceklerin ve içeceklerin içerisinde belirli oranlarda nitrat bulunabilmektedir. 

Konserve meyve suları 

Kuyu suları ve kaynak suları

Bazı gazlı içecekler

Hazır nane çayı 

Hazır ıhlamur çayı

Ispanak

Brokoli

Roka

Pancar

Tere

Havuç

Kereviz

Mantar

Enginar

Sucuk

Kuşkonmaz

Lahana

Salatalık 

Mantar

Fıstık ezmesi

İşlenmiş et ürünleri 

Nitrat içeren besinler arasında yer almaktadır. Nitrat özellikle besinlerin bozulmasını engellemek amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle içeriğinde nitrat bulunan besinlerin çok fazla tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.

Doğada doğal bir şekilde sebzelerin ve meyvelerin içerisinde bulunan nitrat, vücut için yeterli olacaktır. Ancak kimyasal olarak gübrelerle veya gıda ürünlerine eklenen nitratın vücuda fazla alınması sonucunda hücre DNA'sının bozulması gibi olumsuz yan etkilere yol açabilecektir.

Haberin Devamı

Genel olarak en fazla salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi işlenmiş et ürünlerinde yüksek oranda nitrat bulunmaktadır. Bu nedenle mide sorunu yaşayan kişiler tarafından bu besinlerin dikkatli tüketilmesi gerekmektedir.