Gazete Vatan Logo

Maymun çiçeği hastalığı Türkiye'de var mı? Hastalık nasıl bulaşıyor, maymun çiçeği virüsü öldürür mü, nasıl geçer ve bulaşır, belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği hastalığı Türkiye'de var mı? sorusu Sağlık Bakanı Koca’nın yaptığı açıklamayla netleşti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı son dakika açıklamasında maymun çiçeği hastalığının bir kişide tespit edildiğini açıkladı. Peki, Maymun çiçeği hastalığı nasıl bulaşıyor, maymun çiçeği virüsü öldürür mü, nasıl geçer, belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği hastalığı Türkiye'de var mı? Hastalık nasıl bulaşıyor, maymun çiçeği virüsü öldürür mü, nasıl geçer ve bulaşır, belirtileri nelerdir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından böyle duyurdu; “Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. BİLİNDİĞİ GİBİ, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor.

Maymun çiçeği hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Hastalığa, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) neden olur.

Monkeypox, öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer bölgelere ihraç edilen viral bir zoonotik hastalıktır.

Maymun çiçeği virüsünün Orta Afrika ve Batı Afrika olmak üzere iki farklı genetik grubu vardır. İnsanlarda görülen Orta Afrika maymun çiçeği virüsü, Batı Afrika virüsüne göre daha şiddetlidir ve daha yüksek ölüm oranına sahiptir.

Maymun çiçeği virüsü (Monkeypox), ateş, yoğun baş ağrısı, şiddetli halsizlik gibi semptomlar ile kendisini belli ediyor. 

Haberin Devamı

Yüksek ateş, baş ağrısı, boyun, lenf bezlerinde şişmeyle gözüküyor. Aşırı bir halsizlik ve özellikle yüzde başlayan suçiçeği benzeri döküntüler ortaya çıkıyor. 

Lenfadenopati, başlangıçta benzer görünebilen diğer hastalıklarla (suçiçeği, kızamık, çiçek hastalığı) karşılaştırıldığında maymun çiçeği virüsü vakasının ayırt edici bir özelliğidir.

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor, geçer?

Bakan Koca, “Virüs, salgıyla geçiyor, damlacık enfeksiyonuyla geçmiyor. Dolayısıyla salgın, pandemi söz konusu değil. Lüzumsuz gündem yapmayalım, vatandaşı tedirgin etmeyelim." dedi. Yakın temas yoluyla bulaştığı tahmin edilen enfeksiyonun 14 ila 21 gün sürdüğü değerlendiriliyor.

Maymun çiçeği virüsü öldürür mü, tedavisi var mı?

Henüz maymun çiçeği virüsü enfeksiyonu için kanıtlanmış, güvenli bir tedavi yoktur. Maymun çiçeği salgınını kontrol altında tutmak amacıyla çiçek hastalığı aşısı, antiviraller ve İntravenöz immün globulin (VIG) kullanılabilir. Bununla birlikte, şu anda, orijinal (birinci nesil) çiçek hastalığı aşıları artık halka açık değildir. 2019'da çiçek hastalığı ve maymun hastalığının önlenmesi için daha yeni bir aşı onaylanmakla birlikte henüz kamu sektöründe yaygın olarak mevcut değil. Bulaştığı insanların yüzde 10'unu öldürebilir.

Haberin Devamı