Gazete Vatan Logo

Libidosu düşük olanlar dikkat! Cinsel ilginin erken ölümle bağlantısı olabilir

Şimdiki aşk ve cinsel hayatınız, hayatınızın sonu için ne anlama gelebilir? Libidoya ilişkin 20 bin kişi üzerinde araştırma yapıldı. Düşük libido ile erken ölüm arasındaki bağlantıda dikkat çeken sonuçlara yer verildi. Araştırmaya göre cinsel ilginin erken ölümle ilgisi bulunuyor...

Libidosu düşük olanlar dikkat! Cinsel ilginin erken ölümle bağlantısı olabilir

Plos One dergisinde yayınlanan bir araştırma, düşük libidoya sahip erkeklerin erken ölüm yaşama ihtimalinin neredeyse iki katı (1,82 kat) olduğunu öne sürüyor.

CİNSEL İLGİ VE ÖLÜM BAĞLANTISI

Yamagata Üniversitesi'nden araştırmacılar, on yılı aşkın bir süredir Japonya'da 20.000'den fazla kişi üzerinde çalıştı. (8.558 erkek ve 12.411 kadın) Cinsel ilgi ile kardiyovasküler ve kanser de dahil olmak üzere 'tüm nedenlere bağlı' ölüm arasındaki bağlantıları inceledi.

Tıbbi kayıtları ve anket yanıtlarını analiz eden çalışma, libido ve ölüm arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk çalışmalardan biri olarak kabul ediliyor.

LİBİDO DÜŞÜKLÜĞÜ OLDUĞUNU BELİRTENLER...

Katılımcılardan sağlık kontrolleri sırasında cinsel ilgi anketlerini doldurmaları istendi. Cinsel ilgi eksikliği bildirenler daha yaşlı olma eğilimindeydiler, muhtemelen daha fazla içki içiyorlardı, diyabet hastasıydılar, daha az gülüyorlardı, çeşitli psikolojik rahatsızlıklar yaşıyorlardı ve daha düşük eğitim seviyelerine ulaşmışlardı.

KANSER VE KALP HASTALIĞINDAN ÖLME OLASILIKLARI FAZLA

Haberin Devamı

Sonuçlar, düşük libidoya sahip 40 yaş üstü erkeklerin kanserden ölme olasılığının 1,94 kat ve kalp hastalığından ölme olasılığının 1,36 kat daha fazla olduğunu gösterdi.

Daha düşük cinsel dürtüleri olan erkekler ayrıca, Japonca bir terim olan 'ikigai'den yoksun olduklarını bildirdiler.

İkigai: Yaşamdan zevk almak.

Bilim adamları, kötü yaşam tarzı alışkanlıkları nedeniyle erkeklerin cinsel dürtülerinin azaldığına inanıyor.

Bilim adamları, "Bu sonuçlara dayanarak, cinsel ilgiyi sürdürmenin, özellikle erkekler arasında pozitif psikolojik esenlik ve 'ikigai' ile ilişkili olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

KADINLARDA BAĞLANTI BULUNAMADI

Araştırmacılar ayrıca, kadınların daha düşük libido bildirme ihtimalinin erkeklerin iki katından fazla olmasına rağmen, bununla ölüm arasında bir bağlantı bulamadıklarını belirttiler.

Sigara, alkol kullanımı, vücut kitle indeksi (VKİ), altta yatan sağlık koşulları ve egzersiz seviyeleri gibi değişkenler incelendikten sonra bile sonuçlar aynı kaldı.

SÜREKLİ CİNSEL İLGİ EKSİKLİĞİ

Bilim adamları libido ile uzun ömür arasında neden bir ilişki olduğunu açıklayamadılar; ancak araştırmacılara göre, sürekli bir cinsel ilgi eksikliği, sigara içmek, içki içmek veya aşırı yemek yemek gibi kronik hastalık riskini artıran kötü alışkanlıkların bir işareti olabilir.

Sonuçlar, sağlıklı bir cinsel yaşamın genel olarak daha iyi sağlığa götüren şeyin bir parçası olduğu fikrini destekledi.

Haberin Devamı

Seksin faydaları arasında daha iyi uyku yer alır, bağışıklık sistemini güçlendirir, depresyon ve kaygıyı azaltır ve kalp sağlığına yardımcı olur.

Çalışmanın Japonya'nın tek bir bölgesindeki nüfusun küçük bir kısmına odaklandığı düşünüldüğünde, bulgular dünyanın geri kalanı için geçerli olmayabilir.

'UZUN ÖMÜRLÜLÜĞÜ ARTIRMADA LİBİDONUN ÖNEMİ

Bilim adamları, çalışmanın 'Japonya'da cinselliği savunarak halk sağlığını iyileştireceğini' umuyor. Çünkü Japonya, yaşlılar arasında seks konusunda Batı dünyasına göre daha fazla önyargıya sahip.

Bilim adamları, "Cinsel ilginin ölüm oranını önleyici etkilerinin altında yatan mekanizmaları açıklığa kavuşturmak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Bu bulgunun, bu popülasyonda uzun ömürlülüğü artırmada libidonun önemine dair çıkarımları var." dedi.

Çalışma yazarları da düştükleri notta, "Cinsel aktivite ve cinsel tatmin, yaşlı gruplarda psikolojik sağlık için yararlı kabul edilse de, cinsel ilgi ile uzun ömür arasındaki ilişki araştırılmadı" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı