Gazete Vatan Logo

Karnabahar Kaç Kalori? Karnabahar Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Karnabahar, düşük kalorili bir besin olduğu için diyet listelerinde sıklıkla tercih edilir. Karnabaharın 100 gramı 25 kaloridir.

Karnabahar Kaç Kalori? Karnabahar Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Karnabahar Kaç Kalori?

Karnabahar, kış mevsiminin sebzelerinden biridir. Daha çok ılıman iklimleri sevdiğinden Akdeniz bölgesinde daha yaygın şekilde yetiştirilir. Düşük kalorili olmasından dolayı genelde diyetlerde tercih edilen ve sıkça tüketilen bir sebzedir.

Sağlık için faydası oldukça yüksek olan karnabaharın 100 gramı 25 kalori olarak karşımıza çıkar. 1 porsiyon karnabahar ortalama 150 gram gelir ve bu da 38 kaloridir. 100 gram karnabaharda 5 gram karbonhidrat, 2 gram protein ve 2 gram da lif vardır.

Karnabahar Besin Değerleri ve Kalorisi

Karnabaharın 100 gramında 4,97 g karbonhidrat, 1,92 g protein ve 0,28 gram yağ bulunur. 100 gram karnabaharda ayrıca 299 mg potasyum, 22 mg kalsiyum, 48 mg C vitamini ve 0,42 mg demir bulunur. 1 porsiyon karnabaharda ise 7,46 g karbonhidrat, 2,88 g protein ve 3 g lif bulunmaktadır.

Karnabahar Faydaları Nelerdir?

İçerdiği potasyum sayesinde kan basıncını dengede tutar ve anti-inflamatuar etkisi göstererek kişinin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirger.

Haberin Devamı

Diyabet hastalığına karşı etkilidir ve lif içermesi sebebi ile kan şekerini dengeler.

İçindeki A, C ve B vitaminleriyle potasyum, fosfat, demir ve kalsiyum sayesinde zihni dinlendirirken sinir sistemini de güçlendirmektedir.

Yüksek lifli yapısı sayesinde kabızlığa iyi gelir. Bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanseri riskini de azaltır.

K vitamini bakımından zengin olan karnabahar kemik sağlığı ve gelişimi üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.

Bağırsak, karaciğer ve böbreklerden toksinlerin atılmasını sağlayarak detoks etkisi yaratmaktadır.

Karnabahar Hangi Mevsimde Yetişir?

Karnabahar tohumu yaygın olarak nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarında yapılmaktadır. Büyüme ve gelişme döneminde hem güneşi hem de serin havayı sever. Bu nedenle karnabaharın büyüme mevsimi ilkbahar ve sonbahara denk gelirken tüketim mevsimi de kışa denk gelir.

Kış sebzelerinden biri olan karnabahar don olaylarına karşı dayanıksız bir sebzedir. Güneşin eksik olması yani düşük sıcaklıklar karnabaharın kalitesini düşürür. Karnabaharın yetişmesi için en uygun sıcaklık 14 ile 20 derece arasıdır.

Haberin Devamı