Gazete Vatan Logo

Kantaron Otu Nedir? Kantaron Otu Faydaları Nelerdir?

Kantaron otu, sarı kantaron ya da kılıç otu olarak da bilinir. Bu bitki, sarı kantarongiller ailesine dahil olan aslında çiçekli bir bitkidir. Özellikle son yıllarda yağ olarak kullanımı artmış, birçok şeye iyi geldiği bilinen bir bitkidir. Aslında çok uzun yıllardır hastalık tedavilerinde ve çeşitli amaçlarla kullanılan bu bitki, günümüzde daha fazla ilgi görmektedir. Kantaron otunun bu denli ilgi görmesinin sebebi ise hem faydalarının çok fazla olması hem de çok hızlı etki göstermesidir.

Kantaron Otu Nedir? Kantaron Otu Faydaları Nelerdir?

Kantaron Otu Nedir?

Kantaron otu, dünyanın hemen her yerinde bulunabilen yaygın ve şifalı bir bitkidir. Genellikle tarlalarda, yollarda, boş arazilerde kendiliğinden yetişmiş halde bulabiliriz. Ot olarak geçse de üzerinde çiçeği bulunmaktadır. Yeşil otun üzerinde sarı ve tomurcuklu çiçekleri bulunur.

Şifalı olan kısmı burasıdır. Bu nedenle sarı kantaron olarak da adlandırılır. Esas kullanılan kısmı da sarıçiçeğidir. Kullanım alanı çok geniştir. Aynı şekilde kullanım şeklide birden fazladır. İlaç sanayinde, çay, tablet, yağ, kapsül ve direkt olarak kullanıldığını görebiliriz.

Kantaron Otu Faydaları Nelerdir?

Kantaron otu, faydaları saymakla bitmeyen nadir bitkilerden biridir. Sizler için kantaron otunun faydaları liste olarak derledik. İşte kantaron otunun tüm faydaları;

Kantaron otu, iyi bir iltihap önleyicidir. Bu yüzden antienflatuvar ilaç olarak kullanılabilir.

Hücreler üzerinde yenileyici ve onarıcı etkisi vardır. Yaralarda, şişlik ve kızarmalarda deri üzerinde oldukça etkilidir.

Kas gevşetici ve ağrı kesici etki sayesinde kasılmalarda ve adet sancılarında yararlıdır.

Haberin Devamı

Soğuk algınlığına da iyi gelen kantaron otu aynı zamanda balgam söktürücü ve öksürüğe iyi gelen bir ottur.

Sindirim sistemini düzenleyici olarak da bilinir. İshal ve kabızlığı düzenlerken, bağırsakların normal düzeninde çalışmasını sağlar.

Alternatif antidepresan olarak da tüketilebilir. Sinirsel ve ruhsal bozukluklar üzerinde sakinleştirici etkisi bulunmaktadır.

Alkol, sigara, nikotin vb. bağımlılıkların bırakılmasında da kullanılabilir.

Antibakteriyel iyileştirici özelliği de bulunan kantaron otu, AIDS, HIV gibi çeşitli virüslerin tedavisinde kullanılır.

Cilt ve hücre yenileyici olması sayesinde yalnızca yara vb. değil sivilce, akne gibi cilt sorunlarının önüne geçmek için de iyi bir seçenektir.

Kantaron otunun, melatonin salınımını arttırdığı bilinmektedir. Bu sayede uyku ve odaklanma sorunu yaşayanlar için tedavi edicidir.

Kantaron Otu Nasıl Kullanılır ya da Tüketilir?

Kantaron otu, kaynatılarak tüketilen bir bitkidir. Özel kullanım alanlarında örneğin ilaç, krem, kozmetik vs. farklı şekillerde işlenebilmektedir. Kantaron otunu kendiniz kullanacaksanız eğer kaynamış suyun içerisine bir miktar kantaron otunu atarak demlenmesini beklemelisiniz. Ardından çay olarak içerek ya da deri üzerine bir pamuk, bez yardımı ile uygulayarak kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kantaron Otu Yağının Faydaları Nelerdir?

Kantaron otu yağı, alternatif bitkisel tedavi yöntemlerinde kullanılan bir yağdır. Kantaron otundan elde edilen yağlar, hücrenin daha hızlı yenilenmesini sağlayarak onarıcı etkide bulunur. Ayrıca yaşlanma ve kırışıklık belirtilerinin önüne geçen en iyi bitkisel ürünlerden bir tanesidir.