Gazete Vatan Logo

Kanserde korkutan tehlike!

Kanser 20 yılda yüzde 70 artacak...

Dünya Sağlık Örgütü alkol, sigara ve şeker tüketiminin azaltılması gerektiğini vurguladı.

Kanser vakaları üzerine bir rapor hazırlayan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), insanlığın büyük bir kanser dalgasıyla karşı karşıya olduğu yönünde uyarı yaptı. Özellikle kanserin önlenmesine yönelik çalışmalara yoğunlaşılması yönünde çağrıda bulunan WHO, bu anlamda sigara kullanımı, obezite ve alkol tüketimiyle mücadelenin şart olduğunu belirtti. Örgüt, kanser vakalarının 2035’e kadar yılda 24 milyonu bulabileceğini fakat bu vakaların yarısının önlenebileceğini belirtti.

Ölümle sonuçlanıyor

Dünya Kanser Araştırma Vakfı da beslenme şeklinin kansere yakalanma riskinde önemli bir rol oynadığını belirterek ülkelerin önlem alması gerektiğini açıkladı. Küresel anlamda kanser vakalarının sadece 4 yılda 2.7 milyon arttığını belirten WHO, vakaların yarısından çoğunun ölümle sonuçlandığını da ekledi. Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırma Bürosu Müdürü Dr. Chris Wild, “Kanser tedavisinin maliyeti, yüksek gelirli ülkelerde bile kontrolden çıkmış durumda. Kanserin önlenmesi kesinlikle kritik öneme sahip fakat bir şekilde ihmal ediliyor” diye konuştu.

KANSERE NEDEN OLAN MADDELER

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2014 Kanser Raporu’na göre önlenebilir kansere neden olan maddeler şöyle:

- Sigara içmek.

- Alkol kullanmak.

- Obezite, aşırı şişmanlık ve hareketsizlik.

- Enfeksiyon ve bununla birlikte mikrop kapma.

- Güneş ve tıbbi tarama cihazlarının neden olduğu radyasyon.

- Hava kirliliği ve çevre faktörleri.

- Geç ve az sayıda çocuk sahibi olmak ve yeterince emzirmeme.

Sigara içenin eşyaları bile tehlikeli

SİGARA içmenin birinci kişiye aktif olarak verdiği büyük zararların dışında sigara içenin yanında bulunan ve dumanı soluyan pasif içici de bir o kadar etkilendiği ortaya çıkmıştı. Ancak ABD California Devlet Üniversitesi’nin yaptığı yeni araştırmaya göre sigaranın zararları bununla da bitmiyor. Araştırmaya göre sigara içenin eşyalarını kullanan ama sigara içildiği sırada orada olmayan üçüncü kişi de içen kadar tehlike altında olduğu ortaya kondu. Üçüncü kişinin sigara dumanının emildiği alanlarda bulunarak o zehirli nesnelere dokunması da etkilenmesine sebep oluyor. Sigara içilen alanda havalandırıldıktan sonra bile kanserojen madde kaldığı ve başkalarını da etkilediğini belirten ekibin başkanı Manuela Martins-Green, “Üçüncü kişilerin ciğerlerinde geri dönüşü olmayan hasarlar tespit ettik” dedi.

Haberin Devamı