Gazete Vatan Logo

İdrarda protein kaçağına dikkat! Yedikleriniz boşa gidiyor olabilir

Vücut işlevleri için kritik öneme sahip olan proteinler böbreklerin filtreleme işlevindeki bozukluk nedeniyle idrarda kayba uğrayabiliyor. Protein kaçağı olarak adlandırılan bu durum tıbbi bir sorunun işareti olsa da beslenme şeklinde yapılan değişikliklerle de önlenebiliyor. Uzman Diyetisyen Rıdvan Arslan konu hakkında bilgi verirken, protein kaçağına karşı nasıl beslenilmesi gerektiğini da aktardı.

İdrarda protein kaçağına dikkat! Yedikleriniz boşa gidiyor olabilir

Duygu Yeşilgöz/ gazetevatan.com

Proteinüri olarak da bilinen protein kaçağı, idrarda anormal miktarda protein bulunmasını ifade eder. Atık ürünleri kandan filtreleyerek idrar yoluyla vücuttan uzaklaştıran böbrekler, gerekli proteinleri kan dolaşımında tutmayı sağlar. Proteinüri vakalarında ise böbreklerin filtreleme işlevi bozulur ve idrarda protein kaybı yaşanır. “Diyetle aldığınız proteini, özellikle de et, balık ve süt ürünleri gibi hayvansal proteinleri azaltmak böbrekleriniz üzerindeki baskıyı azaltmaya yardımcı olabilir.” Diyen Uzman Diyetisyen Rıdvan Arslan, böbreklerin daha kolay filtrelenen fasulye, mercimek, tofu ve fındık gibi bitki proteinlerinin tüketilmesini önerdi.

TUZ ALIMINI SINIRLAMAK ÖNEMLİ

Aşırı miktarda tüketmemek için protein alımının takip edilmesini tavsiye eden Arslan, yüksek sodyum alımının böbrek sorunlarını daha da kötüleştirdiğini belirterek “İşlenmiş ve tuzlu gıdalardan kaçının ve taze bütün gıdaları tercih edin. Yiyeceklerinizi çeşnilendirmek için de tuz yerine otlar ve baharatlar kullanın” dedi.

Haberin Devamı

Susuz kalmamanın altığını çizen Arslan uygun hidrasyonun sürdürülmesinin çok önemli olduğunu, ancak aşırı su almamaya da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi ve doğru sıvı alımı konusunda sağlık uzmanından tavsiye alınmasını belirtti.

POTASYUM ALIMINA DİKKAT

Fosfor ve potasyum alımının da sınırlanması gerektiğini ifade eden Arslan “Böbrek fonksiyonu bozulduğunda kan dolaşımınızda birikebilen fosfor ve potasyum alımınızı sınırlamanız gerekebilir. Bu mineraller açısından zengin gıdalar arasında süt ürünleri, kuruyemişler, tohumlar ve bazı meyve ve sebzeler yer alır. Doktorunuz veya diyetisyeniniz size özel önerilerde bulunabilir” açıklamasında bulundu.

YAĞSIZ SÜT ÜRÜNLERİNİ TERCİH EDİN

Süt ürünlerinin ve yağsız et kesimlerinin az yağlı veya yağsız versiyonlarının tercih edilmesini tavsiye eden Arslan et ve süt ürünlerinde düşük yağlı ürünlerin tercih edilmesinin böbrekler üzerindeki iş yükünü azaltmaya yardımcı olduğunu vurguladı.

Arslan son olarak daha küçük ve sık öğünler yenilmesini hatırlatarak “Gün boyunca daha küçük öğünler yemek, kan şekeri seviyenizi dengelemeye ve böbrekleriniz üzerindeki yükü azaltmaya yardımcı olabilir.” Dedi.

Haberin Devamı