Gazete Vatan Logo

Hayıt Otu Nedir? Hayıt Otu Faydaları Nelerdir?

Hayıt otu kadın sağlığı açısından çok önemli bir yere sahiptir. Sağlık alanında ilaç kadar bilinen ve tercih edilen bir bitkidir. Birçok soruna çözüm getiren hayıt otu, anne sütü arttırmada da çok etkilidir. 

Hayıt Otu Nedir? Hayıt Otu Faydaları Nelerdir?

Hayıt Otu Nedir?

Mine çiçeğigiller familyasından gelen hayıt otu mor çiçeklere sahiptir. Tıp alanında kullanılan ve kadın sağlığında önemli bir yere sahip olan bu bitki, uzun zamandan beri tercih ediliyordu. 

1 ile 3 metre arasında değişen boyu ile çalı görünümüne sahiptir. Bu bitkinin yaprakları ve gövdesi de tıpta kullanılmaktadır. Anadolu ve Trakya bölgesinde bu bitkiye rastlamak mümkündür. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgesinde daha çok ve yoğun görmek mümkündür. 

Hayıt Otu Faydaları Nelerdir?

Hayıt otunun tohumu çok faydalıdır. Anne sütünü arttıran bu bitki, sütün kalitesini de olumlu yönde etkilemektedir. Regl döneminde yaşanan ağrılara çok iyi gelmektedir. Hayıt otu östrojen hormonunun daha çok çalışmasını sağlamaktadır. Depresyonu ve stresi ortadan kalkmasına yardımcı olan hayıt otu, kadın hastalıkları alanında da çok etkilidir.

Bayanlarda çok sık rastlanan çikolata kistine fayda sağlamaktadır. Ter bezlerinin daha düzenli çalışmasını sağlayan hayıt otu, kötü kokuların da önlenmesine yardımcı oluyor. Hazımsızlık sorunları birçok kişiyi olumsuz etkiler. Hayıt otu bu noktada çok etkilidir. Yağlı ciltlere iyi gelen bu bitki, cilt sağlığında da kullanılıyor. Bağırsak sağlığı ve böcek ısırıklarında da faydaları vardır. Hayıt otu sağlık alanında çok etkili bir bitkidir. 

Haberin Devamı

Hayıt Otu Nasıl Kullanılmalı?

Hayıt otu demlenerek tüketilebilir. Aynı zamanda bu çay karışım şeklinde de tüketilebilir. Bu bitki çekilerek toz haline getirilebilir. Bitki farklı şekillerde tüketilebilir. Genel sağlığa çok etkisi bulunan bu bitki kullanırken çeşitli sorunlara da çözüm olacaktır. Sıcak su ile demlenerek içilebilen bu hayıt otu bitkisi, çekilerek toz hali ile de kullanılabilir. 

Hayıt Otunun Ne İşe Yarar?

Hayıt otu prostat, bağırsak hastalıklarında, cilt sorunlarında, menopozda çok etkili iyileştirici güce sahiptir. Farklı şekillerde tüketilen bu bitkinin kısa sürede etki edeceği bilinmektedir. Anne sütünü arttırmakla kalmaz, kalitesini de yükseltmektedir. Böylece çocuk sağlığına da fayda etmiş olacaktır. Hayıt otu hipofiz bezini tetikler, işte bu yüzden kadınlık hormonlarına etkisi bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

Hayıt tohumu her seferinde taze olarak demlenir. Tohumları çay olarak tüketilir. Önerilen miktarı sabah akşam olmak üzere iki bardaktır. Hayıt otunun bir zararı olmasa da fazla miktarı zarar verebilir. Göğüs ağrısı, kramp, depresyon gibi durumlarda suyu tüketilir.

Hayıt meyvesi ise adet öncesinde kullanılabilir. Birçok hastalıkta olduğu gibi, psikolojik rahatsızlıklarda da çok etkilidir. Dolayısı ile alternatif tıpta da çok tercih ediliyor. Bitkinin ana vatanı olarak Akdeniz ve Batı Kafkasya olarak biliniyor. Baharatlı bir kokuya sahip olan bu bitki sağlık alanında çözüm üreten bitkidir.