Gazete Vatan Logo

Genel cerrahide robotik cerrahinin avantajları nelerdir?

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İlknur Erenler Bayraktar, genel cerrahide robotik ameliyatların avantajlarını sizler için anlattı.

Genel cerrahide robotik cerrahinin avantajları nelerdir?

Robotik cerrahi, minimal invaziv cerrahi yöntemlerin kısıtlamalarını aşmak ve cerraha destek olmak için geliştirilmiş sistemlerdir. Robotik cerrahi, laparoskopik yöntemin daha gelişmiş halidir.

Robotik cerrahi sisteminde ameliyat, laparoskopide olduğu gibi küçük kesilerden yerleştirilen port adı verilen küçük kanallar yoluyla yapılır. Cerrah, ameliyatı robotik sistemin konsolunda oturarak gerçekleştirir ve robotun cerrahi aletleri, cerrahın komutlarını eşzamanlı olarak uygular.

Robotik cerrahinin avantajları nelerdir?

3 boyutlu kamera

Robotik cerrahi sistemi, her birinden ayrı ayrı görüntü alınan iki adet kameraya sahiptir. Böylece, 2 boyutlu görüntü sağlayabilen laparoskopiden farklı olarak derinlik hissi olan 3 boyutlu görüntü altında ameliyat gerçekleştirilir. Ayrıca bu kameralarla ameliyat sahası 10-12 kat daha büyütülür. Kamera cerrahın kontrolünde olduğu için derin ve dar bölgelerdeki anatomik yapıların büyültülmüş görüntüleri elde edilebilir. Ameliyat esnasında oluşabilecek yaralanmalar en aza indirilebilir.

Haberin Devamı



Cerrahi enstrümanlar

Düz ve bükülemeyen aletlerin kullanıldığı laparoskopinin aksine, robotik cerrahi sisteminin kollarında bulunan aletler yedi kademeli serbest hareket etme özelliğine sahiptir. Bu aletlerin uçları “endowrist” adlı sistem sayesinde kendi eksenleri etrafında 540 derece dönebilir ve insan elinin bilek hareketlerini taklit edebilir.

Bu sayede, çok dar ve derin bölgelerde cerrahi müdahale yapılabilir. Ayrıca robotik cerrahi sisteminin “tremor scaling” özelliği ile ameliyat anında olası el titremeleri ameliyat sahasındaki aletlere iletilmez ve riskli bölgelerde yapılacak müdahalelerde insan eline bağlı hatalar da azaltılabilir.

Robotik cerrahinin ameliyat sonrası avantajları da vardır

Diğer minimal invaziv cerrahilerde olduğu gibi daha az yara izi, daha hızlı iyileşme görülür. Bağırsak fonksiyonları hızlı döner. Daha az ağrı olur. Rektum kanseri cerrahisinden sonra üriner ve seksüel fonksiyonlar daha iyidir.

Genel cerrahide tüm ameliyatlarda robotik cerrahiden faydalanabilir

Kolorektal Cerrahi; Kolorektal kanserler, inflamatuar bağırsak hastalıkları, rektal prolapsus gibi.

• Rektum kanserinde özellikle dar bir alan olan leğen kemiği içerisinde rahat hareket edebilme olanağı sağlar.
• Özofagus ve mide hastalıkları
• Kasık ve karın duvarı fıtıkları
• Karaciğer ve safra yolları cerrahisi
• Pankreas cerrahisi
• Adrenal bez ameliyatları yapılabilir.

Kalın bağırsak ve rektum cerrahisi; özellikle rektum cerrahisinde leğen kemiği içerisinde dar alanda hareket kabiliyetini artırır.

• Obezite ve metabolik cerrahi (şeker hastalığı ameliyatları); diyabet ameliyatlarında bağırsakların yönlendirilmesi ve karın içerisinde rahat anastomoz yapılmasını sağlar.

• Karaciğer rezeksiyonları - hepatektomi, segmentektomi; daha geniş görüş açısı ile karaciğer içerisindeki safra yolları ve kan damarlarının daha rahat görülüp daha az komplikasyon ve kanama ile ameliyatın yapılabilmesine olanak tanır.

Haberin Devamı