Gazete Vatan Logo

Et yiyen bakteri (Vibrio vulnificus) nedir? Et yiyen bakteri nasıl, nerelerden bulaşıyor? Et yiyen bakteri öldürür mü?

ABD’de et yiyen bakteri nedeniyle hastalık ve ölüm vakaları görülüyor. Ian Kasırgası'nın ardından görülen Vibrio vulnificus adlı bakteriile ilgili uzmanlar bulaşıcılığı nedeniyle uyarıyor. Peki, Et yiyen bakteri (Vibrio vulnificus? nedir? Et yiyen bakteri nasıl, nerelerden bulaşıyor? Et yiyen bakteri öldürür mü? Et yiyen bakteri hastalığı neden olur? Türkiye'de et yiyen bakteri var mı? İşte detaylar…

Et yiyen bakteri (Vibrio vulnificus) nedir? Et yiyen bakteri nasıl, nerelerden bulaşıyor? Et yiyen bakteri öldürür mü?

Halk arasında et yiyen bakteri olarak bilinen Vibrio vulnificus, ABD’de görüldü. Hastalık ve ölüm vakalarının artmasıyla birlikte uyarılar da gelmeye başladı.

ET YİYEN BAKTERİ (VİBRİO VULNİFİCUS) NEDİR?

Vibrio vulnificus sıcaklığı 18 derece ve üstünde olan okyanus sularında yaşıyor. Bakteri insana iki yolla bulaşıyor. Ya bulaşık deniz ürünlerini yediklerinde, ya da bedenlerindeki açık bir yara bakteri içeren suyla direkt olarak temas edince. Semptomları genelde hafif olan Vibriovulnificus bazı insanlarda hayatı tehdit eden deri veya kan enfeksiyonları neden olabiliyor.

ET YİYEN BAKTERİ NASIL, NERELERDEN BULAŞIYOR?

Bu zamana kadar teşhis alan tüm hastalarım ya yüzdükleri denizlerden ya da bu bölgeden elde edilen deniz ürünleri tüketimiyle bulaştığı biliniyor.

ET YİYEN BAKTERİ ÖLDÜRÜR MÜ?

Deride başlayan enfeksiyon deri ve kas dokusunu hızla parçalayan bir hastalığa dönüşebiliyor. Hasta bunun sonunda sakat kalabiliyor veya hayatını kaybedebiliyor. Bu yıl Vibrio vulnificus bakterisi ile enfekte olan 29 onaylanmış vaka ve 4 ölüm gördü. Enfeksiyonun bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için özellikle tehlikeli olabileceği konusunda uyarılar geliyor. Vibrio vulnificus birinin kan dolaşımına girerse ateş, titreme, septik şok ve deride kabarcıklar gibi belirtilerle ölümcül hastalıklara neden olabilir. Bakteri  açık bir yaranın etrafındaki eti tüketerek iddi bir enfeksiyon olan nekrotizan fasiite yol açıyor. Hastalığın ilerlemesi insanların kol ve bacak gibi uzuvlarını kaybetmesine yol açabiliyor. CDC, et yiyen bakteri enfeksiyonunun belirtileri arasında kırmızıya dönen yaralar, deride şişme, yüksek ateş, nefes darlığı, yüksek kalp hızı gibi semptomların yer aldığını açıkladı.

Haberin Devamı