Gazete Vatan Logo

Erektil disfonksiyon tedavi edilebilir mi?

Erektil disfonksiyonun erkeklerde en yaygın cinsel problem olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, erektil disfonksiyon tedavisini sizler için anlattı.

Erektil disfonksiyon tedavi edilebilir mi?

Erektil disfonksiyon, cinsellik için yeterince ereksiyon elde etme veya sürdürmede sorun olarak tanımlanır. Bir erkeğin zaman zaman ereksiyonla ilgili bazı sorunları olması normal olsa da ilerleyici veya cinsel ilişkide rutin olarak ortaya çıkan erektil disfonksiyon normal değildir ve tedavi edilmelidi

Sebepleri nelerdir?

Çoğu zaman penisteki kan akışı sınırlı olduğunda veya sinirler zarar gördüğünde, stres veya duygusal nedenlerle, daha ciddi bir hastalığın erken uyarısı olarak, örneğin: ateroskleroz (atardamarların sertleşmesi veya tıkanması), kalp hastalığı, yüksek tansiyon veya diyabetten kaynaklanan yüksek kan şekeri gibi sebeplerle ortaya çıkabilir.

Erektil disfonksiyon nedenlerini bulmak, sorunun tedavi edilmesine ve genel sağlığınıza yardımcı olacaktır.

Belirtiler nelerdir?

Erektil disfonksiyon ile seks için yeterince sağlam bir ereksiyon elde etmek veya bunu sürdürmek zordur. Erektil disfonksiyon, bir erkeğin damar sisteminde tıkanıklıkların oluştuğunu gösteren kardiyovasküler hastalığın önemli bir uyarı işareti olabilir. Bazı araştırmalar kalp krizi, felç veya bacaklarda dolaşım sorunları yaşama açısından önemli risk altında olduğunu göstermiştir. Ayrıca özgüven eksikliği, depresyon, partnerle sorunlara neden olabilir. Tedavi, erektil işlevi düzeltmeyi veya geliştirmeyi, dolaşım sağlığına yardımcı olmayı ve bir erkeğin yaşam kalitesine yardımcı olmayı amaçlar.

Haberin Devamı

Tedavisi nasıldır?

Erektil disfonksiyon tedavisi, kalp ve damar sağlığınıza dikkat etmekle başlar. Doktorunuz değiştirilebilecek veya iyileştirilebilecek risk faktörlerine işaret edebilir. Belirli beslenme alışkanlıklarını değiştirmeniz, sigarayı bırakmanız, egzersiz programlarını artırmanız veya alkol kullanmayı bırakmanız istenebilir. Aldığınız ilaçlara alternatifler sunulabilir. Öncellikle invaziv olmayan tedaviler genellikle önce denenir. Uygulanan tedavi yöntemleri arasında:

  • İlaç tedavileri
  • Testosteron tedavisi (kan testinde düşük testosteron tespit edildiğinde)
  • Penil enjeksiyonlar
  • İntraüretral ilaç
  • Vakum ereksiyon cihazları
  • Penis implantları
  • Şiddetli pelvik travma öyküsü olan bazı genç erkeklerde penil arter hasarını atlamak için cerrahi gerekebilir (Sertleşmiş arterleri olan yaşlı erkekler için penil vasküler cerrahi önerilmez).

Testosteron tedavisi, normal ereksiyonları düzeltebilir veya erektil disfonksiyon ilaçları ile birleştirildiğinde yardımcı olabilir. Vakum ereksiyon cihazı, uygun eğitim ile 100 erkekten 75'i vakumlu ereksiyon cihazı kullanarak çalışan bir ereksiyon elde edebilir.

Haberin Devamı

Üretra (IU) tedavileri, enjeksiyon (ICI) ya da üretra (IU) yoluyla yapılabilir. Enjeksiyon tedavisi genellikle 20-30 dakika sonra veya doruğa ulaşan güvenilir bir ereksiyon sağlar. Enjeksiyon ereksiyonunu penis sinirleriniz düzenlemediği için orgazmdan sonra ereksiyonun sürmesi sizi şaşırtmamalıdır. Enjeksiyon tedavisinin en yaygın yan etkisi uzun süreli ereksiyondur. Uzun süreli ereksiyonlar (1 saat ve üzeri), ofiste ikinci bir enjeksiyon ile tersine çevrilebilir. Üretra tedavisi için, küçük bir ilaç, üretraya (idrarı vücudunuzdan dışarı taşıyan tüp) yerleştirilir.

Cerrahi tedavi

Erektil disfonksiyon ana cerrahi tedavisi, bir penil implantın (penil protezler olarak da adlandırılır) yerleştirilmesini içerir. Oral ilaçlar, ICI veya IU tedavilerinde başarısız olan yaşlanan erkekler için penil vasküler cerrahi önerilmediğinden, implantlar bu hastalar için bir sonraki adımdır. Penil implant yerleştirilmesi risk taşıyan bir ameliyat olmasına rağmen, tedavi seçenekleri arasında en yüksek başarı ve memnuniyet oranlarına sahiptir.

Haberin Devamı

Penil implantlar, tamamen vücudunuzun içine yerleştirilen cihazlardır. Cinsel ilişkiye girebilmenizi sağlayan sert bir penis yapılır.

Penil implantlar çoğunlukla anestezi altında yerleştirilir. Hastada sistemik, deri veya idrar yolu enfeksiyonu varsa tüm enfeksiyonlar tedavi edilene kadar bu ameliyat ertelenmelidir. Bir erkek kan sulandırıcı kullanıyorsa, elektif cerrahi ve iyileşme için ilaçları durdurma konusunda mutlaka doktoruyla görüşmesi gerekir.

Çoğu zaman, küçük bir cerrahi kesim yapılır. Kesik penisin göbeğe birleştiği yerin üstünde veya penisin skrotuma katıldığı yerin altındadır. Hiçbir doku çıkarılmaz. Kan kaybı genellikle azdır. Hasta ya aynı gün evine gider ya da bir gece hastanede kalabilir.

Çoğu erkek ağrı hissedecek ve bir ila iki hafta boyunca ağrı kesici ilaçla daha iyi hisseder. Ameliyat sonrası morluk ve şişlik birkaç hafta sürebilir. Genellikle ameliyattan sekiz hafta sonra penis implantlarıyla cinsel ilişkiye girilebilir.

Haberin Devamı