Gazete Vatan Logo

Deve Çökerten Otu Nedir? Deve Çökerten Otu Faydaları Nelerdir?

Deve çökerten otu dünya genelinde yaygın olarak görülen kış aylarını seven bir ottur. Sonbahar aylarında filizlenmeye başlayan deve çökerten otu sadece birkaç bitkinin hayatta kalabileceği kuru iklim bölgelerinde gelişebilmektedir.

Deve Çökerten Otu Nedir? Deve Çökerten Otu Faydaları Nelerdir?

Deve çökerten otu Afrika ve Güney Avrasya bölgelerine özgü, kavurucu sıcakları seven, dayanıklı ve istilacı bir bitki türüdür. Küçük odunsu meyvesi olan bur çıplak ayak veya ekin işçilerinin ince ayakkabıları ve diğer yüzeyler gibi yüzeylere kolayca nüfuz eden uzun keskin ve güçlü dikenlere sahiptir. Bu nedenle deve çökerten otu yaygın olarak zararlı bir yabani ot olarak bilinir.

Deve çökerten otunun dünya çapında bilinen diğeri simleri şunlardır; Keçi kafası, keçi başı, bindii, boğa başı, burra gokharu, bhakhdi, caltrop, küçük dikenler, kedi kafası, şeytanın kirpikleri, şeytanın- diken, şeytan otu, delikli sarmaşık ve tekke otu.

Deve Çökerten Otu Özellikleri Nelerdir? 

Deve çökerten otu genellikle eğrelti otu benzeri yapraklara sahiptir. Yaprak merkezden rozet şeklinde büyüyen saplara tutunurlar. Deve çökerten otu ortalama 4cm – 5cm arasında uzamaktadır. Bitkileri ince tüylerle kaplıdır. Deve çökerten bitkisinin çiçekleri çok küçüktür ve genellikle 3mm boyunda olmaktadır.

Deve çökerten otunun çiçekleri yeşilimsi sarı olup, tohumları açık kahverengi renginde kanatlı ve yassı tohumlardır. Tohumlarının uçlarında uzun bir omurga bulunur. Bitki olgunlaşmaya başladığında, bitkinin gövdeleri yanal olarak yayılmaya başlar ve küçük sarı çiçekler üretir, bunlar da bu küçük dikenli tohumları barındıran tohum başlarını oluşturur.

Haberin Devamı

Bu aşamada, eğer kontrol edilmezse, tohumlar biçme, evcil hayvanlar ve genel yaya trafiği ile kolayca kaçırılabilir. Deve çökerten otu tüm dünyada yaygındır. Güney Avrupa, Güney Asya, Afrika, Yeni Zelanda ve Avustralya'nın sıcak ılıman ve tropikal bölgelerine dağılmış durumdadır. Güney Kuzey Amerika ile Orta ve Güney Amerika'da da bulunur.

Ana kökten çıkan ince kökçüklerden oluşan bir ağ, bitkinin kurak koşullarda hayatta kalmasını sağlar. Hemen hemen her toprakta yetişir, ancak kuru, gevşek, kumlu topraklarda ve hatta kumda veya çöllerde gelişir. Özellikle verimli veya nemliyse daha ağır topraklarda ve yol kenarlarındaki sıkıştırılmış topraklarda gelişebilir.

Haberin Devamı

Deve Çökerten Otu Faydaları Nelerdir? 

Deve çökerten otu insan vücudunu ciddi hastalıklardan korumaya yardımcı olan oldukça faydalı bir ottur. Deve çökerten otunun en bilinen sağlık faydaları şunlardır:

Deve çökerten otunun antioksidan ve antienflamatuvar özellikleri bulunmaktadır.

Kan basıncının düşürülmesinde etkilidir.

Kalp ritminin düzenlenmesine yardımcı olur.

Kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur.

Kandaki trombosit seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur.

Bitkinin potansiyel faydaları prostat hiperplazisi vakalarında da rapor edilmiştir.

İdrar yolu hastalıklarında oldukça etkilidir.

Deve çökerten otu suda kaynatılıp içildiğinde baş ağrıları üzerinde etkilidir.

Sindirim sisteminin gücünü ve kapasitesini arttırır.

Mide rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur.

Böbrek taşlarından kurtulmak için kullanılır.

Bazı kanser türlerinin tedavisinde olumlu sonuçlar vermiştir.