Gazete Vatan Logo

D Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? En Çok D Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...

D vitamini insan vücudu için vazgeçilmez olan vitaminlerden biridir ve sağlıklı bir yaşam için gerekir. D vitamini içeren besinler arasında ton balığı, somon, tatlı patates, uskumru, mantar, ayran, yoğurt ve peynir bulunur.

D Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? En Çok D Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...

D vitamini vücudun ihtiyaç duyduğu bir vitamindir ve vücut tarafından doğal yollar ile üretilmediğinden takviye olarak alınması gerekir. D vitamini için en önemli şey güneş ışığıdır ve d vitamini eksik olan kişiler bol bol güneş ışığına çıkmaları önerilir.

Her ne kadar az miktarda doğal gıdada d vitamini olsa da bunu beslenme ile desteklemek de mümkündür. D vitamini içeren besinler kırmızı et, sığır karaciğeri, karides, güneş gören mantarlar ve yağlı balıklardır. Aynı zamanda yumurta sarısında da yüksek oranda d vitamini bulunur.

En Çok D Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...

D vitamini barındıran gıdalar azdır ve kişide çok fazla eksiklik varsa takviye ile alınması önerilir. Buna ek olarak yağlı balıklardan kılıç, ton balığı, somon ya da sardalye tüketerek de d vitaminini artırmak mümkündür. En çok d vitamini barındıran gıdaların içinde doğada güneş gören mantarlar, tavuk, yumurta sarısı ve kırmızı et de bulunur. 

D Vitaminin Görevleri Nelerdir?

Kas kasılmalarına engel olur.

Raşitizm hastalığını önler.

Haberin Devamı

Kandaki kalsiyum seviyesinin düşmesini engeller.

İnce bağırsakta emilim gerçekleştiren kalsiyum ve fosforun daha iyi bir şekilde emilmesini sağlar.

Vücuttaki hormonların düzenlenmesine yardım eder.

Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.

Kanın pıhtılaşmasına yardım eder.

Diş sağlığı ve diş gelişimi için de oldukça önemlidir.

D Vitamini Eksikliği Neden Olur?

Kişilerde D vitamini eksikliğinin ortaya çıkmasında bazı nedenler etkili olur. Özellikle yeterli güneş ışığını alamamak d vitamini eksikliğinin ilk nedenleri arasındadır. Çünkü yalnızca besinlerden alınan D vitamini yetersiz kalır ve mutlaka takviye olarak da alınması gerekir.

Obezite ya da gebelik gibi D vitamini ihtiyacını artıran durumlara maruz kalmak da eksikliğin ortaya çıkmasına neden olabilir. Cildin büyük kısmının kıyafetler ile kaplanması ya da günün büyük bir bölümünü kapalı alanda geçirmek de d vitamini eksikliğine neden olabilir.

Kişilerin koyu bir ten rengine sahip olması da d vitamini eksikliğinin nedenleri arasında sayılmaktadır. D vitamini eksikliğinde riskli grup içinde olan kişiler AIDS tedavisi alanlar, şişman kişiler, emziren ya da gebe kadınlardır. Aynı zamanda karaciğer yetmezliği ya da kronik böbrek rahatsızlığı olan kişilerde de d vitamini eksikliği ile sık sık karşılaşılır.

Haberin Devamı