Gazete Vatan Logo

Küme Baş Ağrısı (Cluster Headache) nedir, ölümcül müdür? iShowSpeed’e ne oldu, Küme Baş Ağrısı neden olur, Cluster Headache tedavisi nasıl yapılır?

Başı sarılı ve gözü şişmiş bir şekilde video paylaşan IShowSpeed’a ne olduğu merak konusu oldu. Cluster headache nedeniyle bu durumda olduğunu belirten Speed şiddetli baş ağrısı ve uykusuzluk nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Peki, Cluster Headache nedir, ölümcül mü, Küme Baş Ağrısı neden olur, Cluster Headache tedavisi nasıl yapılır?

Küme Baş Ağrısı (Cluster Headache) nedir, ölümcül müdür? iShowSpeed’e ne oldu, Küme Baş Ağrısı neden olur, Cluster Headache tedavisi nasıl yapılır?

Ünlü sosyal medya fenomeni IShowSpeed başının sürekli olarak ağrıması şikayetinden dolayı hastaneye kaldırıldı. Sosyal medya hesabında “Her an ölebilirim” notu ile video paylaştı. iShowSpeed’in gözünde ağrılar sebebiyle şişkinlikler oluştu. iShowSpeed videoda "Şu anda yaşadığım en kötü deneyimlerden birini yaşıyorum. Gözlerimi bile açamıyorum. Küme tipi baş ağrısı denen bir şey var bende. Ölümcül bir baş ağrısı hastalığıymış. Şu anda uyuyamıyorum, yemek yiyemiyorum, hiçbir şey yapamıyorum. Çok kötü acıyor. Hiçbir şey yapamıyorum. Çok acıyor. Yaptığım her şeyde kafama sanki bir şey çarpıyor ve çok sinirliyim." İfadelerini kullandı. Peki, Cluster Headache (Küme Baş Ağrısı) nedir, ölümcül müdür? iShowSpeed’e ne oldu, Küme Baş Ağrısı neden olur, Cluster Headache tedavisi nasıl yapılır?

CLUSTER HEADECHE NEDİR?

Cluster baş ağrısı, şiddetli ve tekrarlayıcı baş ağrılarından bir türüdür. Bu baş ağrıları "küme" adı verilen periyodik dönemlerde ortaya çıkar. Küme baş ağrısı, nadir görülen bir tür baş ağrısıdır ve genellikle bir göz çevresinde yoğunlaşan şiddetli ağrıya neden olur.

Haberin Devamı

Küme baş ağrıları, migren veya tension baş ağrılarından farklı bir şekilde kendini gösterir. Tek taraflı olarak gelişir, çoğunlukla bir göz çevresinde veya şakak bölgesinde yoğunlaşır ve sıklıkla bu bölgede terleme, göz kızarıklığı, burun tıkanıklığı veya akıntısı gibi belirtilerle birlikte görülür. Ayrıca "köklü" bir ağrı olarak tanımlanır, yani aniden şiddetli başlar ve kısa sürede zirveye ulaşır.

Küme baş ağrıları genellikle periyodik olarak belirli zaman aralıklarında tekrarlanır. Bu periyotlar, haftalar veya aylar sürebilir ve bu süre zarfında hastada neredeyse her gün baş ağrıları görülebilir. Ancak, dönemler arasında ağrılar olmayabilir.

KÜME BAŞ AĞRISI NEDEN OLUR?

Küme baş ağrılarının nedeni tam olarak anlaşılmamıştır, ancak bazı tetikleyici faktörler (stres, alkol, sigara, bazı ilaçlar vb.) etkili olabilir.

CLUSTER HEADACHE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Küme baş ağrısı; tek taraflı göz çevresi ve şakaklarda hissedilir, diş etleri, yanaklar, alın ve boyuna yansıyabilir. Ağrı ile birlikte gözlerde kızarma, gözlerde yaşarma, burunda tıkanıklık, burunda dolgunluk, burun akıntısı, alında ve yüzde terleme, göz bebeğinde küçülme ve/veya göz kapağında ödem görülebilir. 

Haberin Devamı

KÜME BAŞ AĞRISI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tedavisi, bir doktor tarafından yönetilmelidir ve genellikle ağrı kesiciler, oksijen tedavisi ve önleyici ilaçlar kullanılabilir.

Ağrının şiddetini azaltmak, baş ağrısı süresini kısaltmak ve atakları önlemek amaçlı tedavi yapılmaktadır. Ağrı şiddetli bir şekilde gelerek bir süre içerisinde azalabilir. Hızlı etki eden ilaçlar verilmektedir.