Gazete Vatan Logo

Cep telefonu ile tuvalete gidenler dikkat! Bu hastalığa davetiye çıkarıyor

Yıllar önce tuvalete gazete ile girilirken şimdi ise cep telefonu ile giriliyor. Elimizden düşürmediğimiz telefonları tuvalete giderken bile yanımıza alıyoruz. Ancak zaman geçirmek için yanımıza aldığımız gazete, dergi ya da telefon tuvalette kalma süresini daha da uzatıyor. Buda beraberinde birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.

Cep telefonu ile tuvalete gidenler dikkat! Bu hastalığa davetiye çıkarıyor

İREM NUR KAYA / gazetevatan.com

Tuvalete götürülen telefonlarda bakteri ve virüsler ister istemez ellerimiz yoluyla telefona bulaşıyor. Ayrıca telefon ile gidildiğinde tuvalette kalma süresi de iki katına çıkıyor. Bu gibi durumlarda ise kişide basur bir diğer adıyla hemoroid başta olmak üzere pek çok hastalık görülebiliyor. Bununla birlikte tuvalette uzun süre kalmak, makatta çatlak oluşumuna yani anal fissür rahatsızlığına da sebep oluyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İlknur Erenler Bayraktar, cep telefonu ile tuvalete girmenin yarattığı büyük sorunları aktardı.

TUVALETTE GEÇEN SÜRE UZUYOR

Cep telefonu ile tuvalete girmenin zararlarını açıklayan Prof. Dr. İlknur Erenler Bayraktar, “Cep telefonu ile tuvalete girmenin en büyük sakıncalarından biri tuvalette geçen süreyi uzatması ve bu sürenin uzamasının zorlu tuvalet yapmayı zorlaştırmasından dolayı hemoroid ve anal bölgeyle ilgili sorunları artırır.

Ayrıca tuvalette uzun süre oturmak idrar yollarının ve genital bölgenin tuvaletin içindeki bakterilerle daha uzun süre maruz kalmasına yol açar. Bu da idrar yolu enfeksiyonlarına neden olur. Yine uzun süre tuvalette oturmak bağırsak hareketlerini etkileyeceği için kabızlık gelişmesine neden olabilir. Hemoroidlerin genişlemesine ve hastalık haline gelmesine sebep olur.

Yüzeye saçılan bu bakteriler sağlıklı bireylerde rahatsızlık yaratmayabilir ancak, çocuklarda, bağışıklık sistemi zayıf hastalarda, diyabetli bireylerde gastrointestinal enfeksiyon ve idrar yolu enfeksiyon görülme riskini artırabilir.” dedi.

Haberin Devamı

HİJYEN KURALLARINA DİKKAT EDİLMELİ

Bu gibi durumlarda yaşanacak olan hastalıkların tedavi yöntemlerine değinen Bayraktar, “Enfeksiyona bağlı hastalıklar genellikle ilaçlarla veya antibiyotiklerle tedavi edilir. Hemoroid ve anal bölge sorunları genellikle ılık su banyoları, yüksek lifli beslenme ve kabızlığı önlemeye yönelik yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavi edilebilir. Ayrıca doktor önerisiyle reçete edilen merhemler veya ilaçlar da kullanılabilir. Ancak en iyi yöntem, hijyen kurallarına dikkat ederek bu tür hastalıklardan korunmak ve sağlık problemleri oluştuğunda mutlaka doktora başvurmaktır.” diye konuştu.

Bayraktar, cep telefonu ile tuvalete girmenin bakteri veya virüs bulaştırma ihtimalini artırdığına değinerek, “Hem tuvalet sırasında hem de sifon çekilmesi sırasında etrafa klozetin içinden bakteri ve virüsler yayılabilir ve bunlar tüm yüzeylere özellikle de zaten kirli bir ortamda olan telefona ve elimizde tuttuğumuz her şeye sıçrayabilir.” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

CİDDİ SORUNLARA YOL AÇIYOR

“Telefon yüzeyindeki mikroorganizmalar solunum yolu enfeksiyonları, gastrointestinal sistem hastalıklarına ve cilt sorunları gibi hastalıklara neden olabilir”  diyen Prof. Dr. Bayraktar, “Bu mikroplar temas yoluyla yayıldığı için hijyen önemlidir. Bağışıklık sistemi zayıf hastalarda daha ciddi sorunlara yol açabileceği için en doğrusu tuvalete telefon ya da elimizde bir kitap veya dergiyle girmememiz olacaktır.”

Telefonların sık sık temizlenmesi gerektiğini dile getiren Bayraktar, “Özel antibakteriyel mendiller veya telefon temizleme ürünleri kullanmak etkili olabilir. Tuvalette mecburi bir temas olduysa, sonrası telefonun temizlenmesi kişisel hijyenin ve sağlığın korunması açısından önemlidir.” diye belirtti.