Gazete Vatan Logo

C Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? En Çok C Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...

C vitamini bağışıklık sistemi ile ilgili olduğundan zinde kalmak ve hastalıklardan korunmak için alınmalıdır. Birçok meyve ve sebzede c vitamini olduğundan besinlerden alınması mümkündür.

C Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? En Çok C Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...

C vitamini meyve ve sebzelerde yüksek oranda bulunmaktadır. C vitamini içeren sebzeler arasında portakal, lahana, karnabahar, patates, ıspanak ve maydanozdur. C vitamini içeren meyveler ise turunçgiller ve kavun olarak söylenebilir. Portakal, greyfurt, kuşburnu, frenk üzümü ve mandalina da yüksek oranda c vitamini içerir. C vitamini vücuda alınması gereken önemli vitaminler arasındadır. 

En Çok C Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...

C vitamininin en önemli kaynakları meyveler ve sebzelerdir. Fakat bu meyve ve sebzeleri metal bıçak ya da doğrayıcılar ile temas ettirerek vitaminlerini düşürmemek gerekir. C vitaminini meyvelerden almak isteyen kişilerin bu meyveleri mutlaka kabukları ile tüketmeleri önerilir. Bol miktarda C vitamini barındıran gıdalar arasında mandalina, portakal, kivi, greyfurt, çilek ve ananas gibi meyveler vardır.

Limon, domates, kırmızı ve yeşil biber, taze kuşburnu, maydanoz, roka gibi yeşillikler de yüksek miktarda c vitamini içerir. Günlük olarak düzenli ve dengeli beslenen, sebze ve meyve tüketen kişiler c vitamini almış olurlar. Bu nedenle sağlıklı beslenen kişilerde c vitamini eksikliği ile genellikle karşılaşılmaz. 

Haberin Devamı

C Vitamini Faydaları Nelerdir?

C vitamini en çok bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile bilinmektedir. Enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu koruyan c vitamini kişilerin daha az hasta olmalarına yardımcı olur. Her kişinin diğer vitaminlerde olduğu gibi C vitamininde de dikkatli olması ve düzenli olarak vücuduna alması gerekir.

C vitamini kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır, kan lipidlerini dengeler, gut ataklarını önler ve vücuttaki demir emilimini de artırır. Bilişsel fonksiyonları güçlendirir ve bağışıklık sistemini de güçlendirir. Özellikle kış aylarında c vitamini tüketilmesi ve bağışıklığın güçlü tutulması uzmanlar tarafından önerilir.

Günlük C Vitamini İhtiyacı Ne Kadar?

Sağlık bakanlığı tarafından hazırlanmış olan beslenme rehberine göre C vitamini alımı en çok 15-17 yaş arasındaki gençlerde ihtiyaçtır. C vitamininin beslenme olarak referans değeri de 80 mg olarak bilinir. Günlük olarak yetişkin her bireyin vücuduna 80 mg c vitamini olması gerekir.

Haberin Devamı

Günlük olarak yetişkinler tarafından alınabilecek en yüksek c vitamini sınırı da 2000 mg olarak bilinir. C vitamini içeren besinler aracılığı ile yüksek c vitamini alınırsa bunun vücuda herhangi bir zararı olmaz. Bu nedenle özellikle kış ayları olmak üzere düzenli olarak her mevsimde c vitamini alınması gerekir.