Gazete Vatan Logo

İnşikak Suresi Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri! İnşikak Suresi okumanın yararları ve faziletleri

Mekke döneminde inmiştir. 25 âyettir. Sûre, adını birinci âyette geçen “inşakka” fiilinin mastarı olan “İnşikâk” kelimesinden almıştır. İnşikâk, yarılmak demektir. Bu sûrede de kıyametin kopması, onun ardından gerçekleşecek olan uhrevî hesap, insanların iman ve amellerine uygun olarak yargılanmaları, ceza veya ödül gibi konular etkili bir üslûpla anlatılmaktadır. Peki, İnşikak Suresi okumanın yararları nelerdir? İnşikak Suresi faziletleri ne? İşte İnşikak Suresi Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri!

İnşikak Suresi Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri! İnşikak Suresi okumanın yararları ve faziletleri

İnşikak kelimesi, 'şak' fiilinden türetilmiştir. Şak, bir şeyi ortadan ikiye bölmek anlamına gelirken, inşikak da ikiye ayrılmak demektir. Kuran'ı Kerim'de, Mutaffifin Suresinden sonra gelen İnşikak Suresi, 25 ayetten oluşur. İlk ayette göğün yarılıp parçalanmasından bahsedildiği için, sureye bu isim verilmiştir. Surede cennet ve cehennemle birlikte, mahşer günü neler olacağı detaylı bir şekilde anlatılır.

İnşikak Suresi Türkçe Okunuşu

1.İzessemaunşakkat.
2.Ve ezinet lirabbiha ve hukkat.
3.Ve izel'ardu muddet.
4.Ve elkat ma fiyha ve tehallet.
5.Ve ezinet lirabbiha ve hukkat.
6.Ya eyyuhel'insanu inneke kadihun ila rabbike kedhan femulakıyhi.
7.Femma men utiye kitabehu biyemiynihi.
8.Fesevfe yuhasebu hısaben yesiyren.
9.Ve yenkalibu ila ehlihi mesruren.
10.Ve emma men utiye kitabehu verae zahrihi.
11.Fesevfe yed'u suburen.
12.Ve yasla se'ıyren.
13.İnnehu kane fiy ehlihi mesruren.
14.İnnehu zanne en len yehure.
15.Bela inne rabbehu kane bihi basıyren.
16.Fela uksimü bişşefekı.
17.Velleyli ve ma veseka.
18.Velkameri izetteseka.
19.Leterkebunne tabekan 'an tabekın.
20.Femalehum la yu'minune.
21.Ve iza kurie 'aleyhimülkur'anu la yescudune.
22.Belilleziyne keferu yukezzibune.
23.Vallahu a'lemu bima yu'une.
24.Febeşşirhüm bi'azabin eliymin.
25.İllelleziyne amenu ve 'amilussalihati lehum erun gayru memnunin.

Haberin Devamı

İnşikak Suresi Türkçe Anlamı

1, 2.Gök yarıldığı ve Rabbine boyun eğdiği zaman -ki ona yaraşan budur-,
3, 4.Yer uzatılıp dümdüz edildiği ve içindekileri atıp boşaldığı zaman,
5.Rabbini dinlediği zaman -ki ona yaraşan da budur- (insan yaptıklarını karşısında bulur!)
6.Ey insan! Şüphesiz, sen Rabbine (kavuşuncaya kadar) didinip duracak ve sonunda didinmenin karşılığına kavuşacaksın.
7.Kime kitabı sağından verilirse,
8.Hesabı çok kolay bir şekilde görülecek,
9.Sevinçli olarak ailesine dönecektir.
10.Fakat kime kitabı arkasından verilirse,
11, 12."Helâk!" diye bağıracak ve alevli ateşe girecektir.
13.Çünkü o, (dünyada iken) ailesi içinde sevinçli idi.
14.Çünkü o hiçbir zaman Rabbine dönmeyeceğini sanırdı.
15.Hayır! Sandığı gibi değil! Şüphesiz Rabbi onu görüyordu.
16.Yemin ederim şafağa,
17.Geceye ve içinde topladıklarına,
18.Dolunay halindeki aya ki,
19.Şüphesiz siz halden hale geçeceksiniz.
20.Böyleyken onlara ne oluyor da iman etmiyorlar?
21.Onlara Kur'an okunduğu zaman secde etmiyorlar.
22.Daha doğrusu, inkar edenler (Kur'an'ı) yalanlıyorlar.
23.Halbuki Allah, içlerinde ne sakladıklarını çok iyi bilir.
24.Öyle ise sen onlara elem dolu bir azabı müjdele!
25.Ancak iman edip de sâlih ameller işleyenler başka. Onlar için, bitmez tükenmez bir mükafat vardır.

Haberin Devamı

İnşikak Suresi Tefsiri

Kur’an, muhtelif âyetlerde kıyametin kopma zamanıyla ilgili bilginin Allah’a mahsus gayb bilgilerinden olduğunu, O’nun dışında, melekler dahil hiç kimsenin bu konuda bilgi sahibi olmadığını ifade ederken (meselâ bk. A‘râf 7/187; Lokmân 31/34; Fussılet 41/47); kıyametin nasıl kopacağına ilişkin olarak burada olduğu gibi başka sûrelerde de tasvirler vermektedir. Bir taraftan evrenin yok edilmesini tasvir ederken, diğer taraftan insanların bilinen bir hayattan başka bir hayata intikalleri esnasında karşılaşacakları dehşet dolu manzaralar sergilemektedir. Bu âyetlerde de kıyametin kopması esnasında göklerde ve yerde meydana gelecek değişiklikler tasvir edilerek kıyamet günü hakkında Tekvîr ve İnfitâr sûrelerinde anlatılanlar pekiştirilmekte, insanlar uyarılarak şimdiden o gün için hazırlık yapmaları istenmektedir.

Haberin Devamı

7. âyetteki “kitap”tan maksat, kişinin dünya hayatında yapmış olduğu iyi veya kötü amellerle ilgili bilgileri içeren “amel defteri”dir. “Kitabı sağından verilenler” ise müminlerdir. “Kur’ân-ı Kerîm, insanların dünyada yapmış oldukları doğru-yanlış, hayır-şer, iyi-kötü her türlü inanç, söz ve davranışların görevli melekler tarafından anında kaydedildiğini bildirmektedir (bk. Kåf 50/17; İnfitâr 82/10-13). İşte amellerin kaydedildiği bu defterler âhirette ortaya konulacak (bk. Kehf 18/49), cennetliklere sağından, cehennemliklere de solundan veya arkasından verilerek, kişiye kitabını kendisinin okuması emredilecektir (bk. İsrâ 17/14; Vâkıa 56/1-10). Sonuçta kitabın sağdan verilmesi, kişinin mutlu olacağını ifade eder. Bunlar dünyada Allah’ın rızâsına uygun hareket ettikleri için hesapları kolay olur. Hz. Peygamber kolay hesabın, ince elenip sık dokunmadan yapılan bir yoklama olduğunu ifade etmiştir (bk. Buhârî, “Tefsîr”, 84). Bu sebeple kitabı sağından verilen kimse sevinçli ve mutlu olarak yakınlarına döner. Yakınlarından maksat, cennette olan komşuları, aynı nimet ve ikramlara nâil olan cennet arkadaşları, kendisinden önce cennete gitmiş olan dünyadaki eşi ve çocukları ve Allah Teâlâ’nın cennette kendisi için hazırlamış olduğu ailedir (Şevkânî, V, 472).

Haberin Devamı

Kitabın arkadan veya sol tarafından verilmesi de kişinin inkârcı ve bedbaht olduğunu ifade eder. 11. âyette belirtildiği üzere bunlara amel defterleri verildiğinde “Eyvah! Keşke bana kitabım verilmeseydi de hesabımın ne olduğunu bilmeseydim!” diyerek acı içinde kıvranacaklar (bk. Hâkka 69/25-26), ölüp yok olmayı temenni edeceklerdir. Ancak 12. âyette âhiretteki pişmanlığın fayda vermeyeceği ve cezalarını çekmek üzere cehenneme girecekleri ifade edilmiştir. Çünkü bunlar dünyada Allah’a ve âhiret gününe inanmayan, O’nun rızâsına uygun hareket etmeyen ve rablerine hiç dönmeyeceklermiş gibi sorumsuzluk içinde yaşayan, kısacık hayatlarını zevk ve eğlence içerisinde geçiren kimselerdir. Oysa 15. âyette belirtildiği üzere yüce Allah insanı görüp gözetlemekte ve bütün yapıp ettiklerini izlemektedir, âhiretteki karşılığını da buna göre verecektir.

İnşikak Suresi Konusu

Sûrede kıyametin kopması, onun ardından gerçekleşecek olan uhrevî hesap, insanların iman ve amellerine uygun yargılama, ceza ve ödül gibi konular etkili bir üslûpla verilmektedir.

İnşikak Sûresi’nin Fazileti ve Tararları

Kim İnşirâh sûresini okursa, sanki ben elemli iken bana gelip, beni ferahlandırmış gibi olur. (Hadîs-i şerîf-Envâr-üt-Tenzîl ve Esrâr-üt-Te’vîl)

Hamile Bir Bayan doğum vakti yaklaşınca İnşikak suresini sürekli okumaya devam etsin, Yaradan’ın izniyle Doğumu kolay gerçekleşir,

Konuşmasında Aksaklık veya Takılma olan Çocuklarınıza Sureyi bolca okuyun

Baş Ağrısına Manevi bir Reçetedir, İnşikak Suresini sürekli okuyan kişi Allah’ın izniyle Baş Ağrısı Çekmez.