Gazete Vatan Logo

Oruç tutarken başınız ağrımasın

Ramazan’da uyku düzeninin bozulması ve kan şekerinin düşmesi, baş ağrısına neden olabiliyor. Kafeinli sıvılardan uzak durun, hafif besinler tüketin. Sahur ve iftarda bol bol su için!

Oruç tutarken başınız ağrımasın

Ramazan’la birlikte en fazla duyulan sağlık sorunlarının başında baş ağrıları geliyor. Uzmanlar beslenme düzeninin değişmesinin, uykusuzluğun, uzun süre aç ve susuz kalınmasının baş ağrısını tetiklediğini belirtiyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Hayal Ergin Toktaş, Ramazan’da baş ağrılarını önlemenin yolları hakkında bilgi verdi:

Ataklar şiddetlenebiliyor

Ramazan’da uzun süren açlık ve susuzluk sebebiyle birçok kişi, baş ağrısı yaşayabiliyor. Uyku düzenin değişmesi ve sağlıklı beslenme kurallarına bağlı kalınmaması da Ramazan’da baş ağrılarına yol açıyor. Bu nedenle daha önce hiç baş ağrısı şikayeti yaşamayanlarda bile baş ağrısı ortaya çıkabilir. Migren tipi baş ağrıları olanlarda ise daha sık ve şiddetli ataklar görülebilir.

Açlık; kan şekerini düşürüyor

Uzun süreli açlık ve susuzluğun etkisiyle kan şekeri düşer ve baş ağrıları oluşabilir. Ayrıca migren başta primer baş ağrıları da tetiklenebilir.

Yağlı ve tuzlu besine dikkat!

Ramazan ayında sahur nedeniyle uykunun bölünmesi ve yeterli süre uyuyamamak da migreni tetikleyici faktör olabilir. Uyku düzeninin sağlanamaması, uykusuzluğun yarattığı stres, baş ağrılarına yol açabilir. Bu süreçte özellikle uykuyu kaçıracak tarzda kafein içerikli sıvı ve besinlerin tüketilmemesi gerekir. Uyku öncesi ılık bir duş almak faydalı olabilir. Baş ağrılarından korunmak için Ramazan’da hafif ve sağlıklı besinler tüketmek gerekir. Açlık süresinin uzun olması nedeniyle sıvı kaybı da fazla olacaktır. Bunun için iftar ve sahur saatleri arasında bol su içmek ve bu açığı kapatmak oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

Sahur ve iftara göre ilaç alın!

Şiddetli migren ataklarında tedavi uygulanmadan atak geçmeyebilir. Dolayısıyla oruç tutmak isteyen migren hastalarının sahur ve iftar saatlerine göre koruyucu tedavi için nöroloji uzmanına başvurması gerekir. Açlık faktörü ile migren atakları yaşayanlar, kullandıkları ilaçları Ramazan’da sahur ve iftar saatlerine göre düzenlemelidirler.

Nefes egzersizi yapın!

Oruçluyken ortaya çıkan hafif ve orta şiddetli baş ağrıları için nefes ve gevşeme egzersizleri yapmak faydalı olabilir. Bunun dışında temiz havaya çıkmak, karanlık ve sakin bir odada kısa süreli bir uyku, ağrıyı gidermeye yardımcı olabilir. Ancak açlıkla tetiklenen ve şiddetli migren atakları yaşayan kişiler oruç tutma konusunda ısrarcı olmamalıdır.

Haberin Devamı