Gazete Vatan Logo

Zekat İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin Zekat İle İlgili Hadisi Şerifleri...

Zekat ismin beş şartından biridir ve bu nedenle her Müslüman tarafından bilinmesi gerekir. Dinen zenginlik ölçüsü olarak görülen mallara sahip olanların belli kişilere vermesi gereken miktar zekattır.

Zekat İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin Zekat İle İlgili Hadisi Şerifleri...

'İslam beş esas üzerine kurulmuş bir dindir. Allah'tan (cc) başka hiçbir ilah olmadığına ve Muhammed'in (SAV) onun resulü olduğuna şahitlik etmek, zekat vermek, namazı doğru kılmak, Ramazan orucu tutmak ve Kabe'yi haccetmek.' (Müslim, iman 21)

'Allah (cc) zekatı sadece mallarınızın kalan bölümünü temizlemek için farz kılmıştır.' (Ebu davud, zekat 32)

'Sadaka/zekat vermek kişinin malından hiçbir şey eksiltmez.' (Müslim, birr 69)

'Sadakanın en hayırlı olanı ihtiyaç fazlası olan maldan verilenidir.' (Ebu, davud, zekat 39)

Yağmur ve nehir suyu ile sulanan ya da kendiliğinden sulanan mahsullerde zekatın miktarı onda birdir. Hayvanlarla, kovalarda sulanan mahsullerde ise yirmide birdir.' (Buhari, zekat 55)

Peygamberimizin Zekat İle İlgili Hadisi Şerifleri...

'Allah (cc) resulü beni Yemen'e gönderirken şöyle buyurdu: Zengin olanların mallarının en iyisini zekat şeklinde almaktan kaçının. Mazlum kimsenin de bedduasını almaktan sakının. Çünkü mazlumun duası ile Allah (cc) arasında hiçbir perde yoktur.' (Müslim, iman 29)

Haberin Devamı

'Yoksula verilen sadaka bir, akraba olana verilen ise hem sadaka hem de sula-i rahim şeklinde iki sadaka sayılmaktadır.' (Nesai, zekat 82)

'Allah'ın (cc) zengin kimselerden alınıp fakir kimselere verilmek üzere mallarına zekatı / sadakayı farz kıldığını onlara dosdoğru bildir.' (Buhari, zekat 1)

Zekat Nedir?

Zekat, dini olarak zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mala sahip olan kimselerin vermesi gereken paradır. Allah (cc) rızası için muayyen kişilere verilmesi gereken zekatın şartlarını bilmek de önemlidir.

İslam'ın beş şartından biri zekat vermek olduğu için dinen çok önemli bir kavramdır ve yerine getirilmesi gerekir. Zekat, terim olarak asıl ihtiyaçlar dışında mal sahibi olanların bu mal üzerinden bir sene geçmesinden sonrası vermesi gereken miktar anlamındadır. 

Zekat Kimlere Verilir?

Zekatın kimlere verileceği Kur'an'da açık bir şekilde şu şekilde açıklanmıştır:

Zekatlar ancak yoksullara, fakirlere, zekatın toplanmasında görevli olan memurlara, kalbi İslam'a ısındırılacak olanlara, borçlulara, kölelere, Allah (cc) yolunda cihad edenler ile yolda kalmışlara verilmektedir.' Allah'ın (cc) zekat ile ilgili kesin emri bu şekildedir ve Allah (cc) her şeyi hakkı ile bilen, hikmeti sağlam olandır. Buna göre temel ihtiyaçlarından başka malı olan kişiler tüm şartları yerine getirirse bu mallarının zekatını vermelidir.

Haberin Devamı

Zekat vermenin şartları arasında da bir yıllık borcundan ya da asli ihtiyacından fazla olması bulunur. Sahip olunduğu zamanın üzerinden bir sene geçmesi ve mallın nisaba ulaşmasının yanında nami olması vardır. Zekatın hangi durumlarda ve kimlere verileceği ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir. Bu sayede zekat süreci ile ilgili hata yapmak mümkün olmaz.