Gazete Vatan Logo

Hz. Osman kimdir? Hz. Osman'ın özellikleri ve hayatı

Hz. Osman İslam'ın dört halifesinden birisidir. Peygamber Efendimize ilk inanan insanlardan birisi olan Hz. Osman örnek ahlakı ile bilinmektedir. Pek çok sözü de kişiler üzerinde tesir bırakmıştır. İslam Halifesi olan Hz. Osman peygamber efendimize ilk inanlardan olduğu için ilk Müslümanlardan birisidir. Peki, Hz. Osman kimdir? İşte Hz. Osman'ın özellikleri ve hayatı

Hz. Osman kimdir? Hz. Osman'ın özellikleri ve hayatı

Hz. Osman Dört halifeden bir tanesidir. Hicri takvime göre 574 yılında dünyaya gelmiş olan Hz. Osman Peygamber Efendimizin doğduğu şehir olan Mekke'de dünyaya gelmiştir. Hz. Osman en fazla halifelik unvanına sahip kişidir.

HZ. OSMAN KİMDİR?

Emevi soyundan gelen Hz. Osman peygamber efendimizin de mensup olduğu Kureyş Kabilesinden olmaktadır. Hz. Osman'ın annesinin ismi Erva Hanım olmaktadır. Erva Hanım ise peygamber efendimizin halası Beyza Hanım'ın ikinci kızı olmaktadır.

HZ. OSMAN'IN ÖZELLİKLERİ

Hz. Osman Müslümanlara ahlakı ile örnek olmuş bir kişi olmaktadır. İslam kaynaklarına bakıldığı zaman Hz. Osman'ın güzel ahlaklı ve hoşgörülü olduğu görülmektedir. Hem tatlı dilli hem de keramet sahibi olan Hz. Osman eli açık birisidir. Hz. Osman her zaman gözü yaşlı birisi olarak bilinmektedir. Her şeye ibret almak için bakan Hz. Osman fakirlere her zaman yardımlar bulunmak istemiş ve yardım etmiştir. Az yemek yer ve dürüst davranan Hz. Osman namaz kıldığı zamanda uzun sureler okuyan bir kişidir.

Haberin Devamı

HZ. OSMAN'IN HALİFELİK DÖNEMİ

Hz. Osman Hicri takvime göre 644 yılında Halife seçilmiştir. Halifelik dönemi de dahil olmak üzere Hz. Osman'ın yolundan gidilmiş ve onun davası ve görüşleri devam ettirilmiştir. Hz. Osman döneminde İslam devleti toprakları da oldukça genişlemiştir. Ordudaki askerlerin sayısı hızlı bir şekilde artarak topraklar feth edilmiş ve feth edilen topraklar bollaşmıştır.

Kuzey Afrika ve Anadolu'nun bir bölümü İslam devleti topraklarına dahil olmuştur. Hz. Osman dönemindeki genişleyen bu topraklar günümüzdeki Horasan, Ermenistan, Kıbrıs ve Mısır olmaktadır. Bununla beraber Hz. Osman ordularına Emevi devletine girmeyi de emretmiştir.

Seferlerine devam ederken asiler tarafından tutsak edilmiş olan Hz. Osman 22 gün tutsak kalmış ve Medine'de şehit edilmiştir. İslam davasında şehit olmuş olan Hz. Osman'ın bedeni yakınları tarafından da gizlice defnedilmiştir. Hz. Osman şehit edildikten sonra İslam devletinde iç karışıklıklar yaşanmaya başlamıştır. Yönetimi de derinden sarsılmıştır. Hz. Osman halifelik döneminde İslam devleti Zatüs Sevari deniz savaşını yaşamıştır.

Haberin Devamı

HZ. OSMAN'IN HAYATI

Hz. Osman hayatı boyunca sıkıntı ile yaşamıştır. İslam'ın yayılması için çileler çekmiş olan Hz. Osman efendimizin her konuda yanında olmuştur. Kendisini peygamber efendimizin yoluna adamıştır ve iman ettiği için amcası tarafından hapse mahkum edilmiştir. Hapis yattığı dönem boyunca davasından dönmemiştir. Amcası bu kararlılığını gördükten sonra da serbest bırakmak zorunda kalmıştır.

Hz. Osman yaşadığı zaman boyunca pek çok sözü ile de kişilere önemli dersler vermiştir. İslam davası için çalışmış olan Hz. Osman insanlara gizli bir şekilde İslam'a teşvik etmiştir.