Gazete Vatan Logo

Hz. İbrahim'in babası kimdir? Azer (Taruh) iman etti mi?

Hz. İbrahim'in babası Azer ya da Tarah (Taruh) olarak bilinmektedir. Bu isim Tevrat'ta Tarah olarak geçerken Kur'an-ı Kerim'de Azer olarak bahsedilmiştir. Peki, Hz. İbrahim'in babası kimdir? Azer (Taruh) iman etti mi? İşte Hz. İbrahim'in babası ile ilgili bilgiler...

Hz. İbrahim'in babası kimdir? Azer (Taruh) iman etti mi?

Hz. İbrahim'in babasının adı Tarah ya da Azer olarak geçer. Kur'an-ı Kerim'de bu isim Azer olarak kullanılırken Tevrat'ta ise Tarah olarak kullanılır. Her kutsal kitapta olduğu gibi Kur'an-ı Kerim de tahrife uğramış olduğundan Hz. İbrahim'in babasının adını ya da lakabını Azer olarak kabul etmek gerekir.

HZ İBRAHİM'İN BABASI KİMDİR?

Hz. İbrahim'in babası ile ilgili çok fazla bilgi bulunmaz. Yalnızca kendisinin Nahor'un oğlu olduğu ve puta taptığı bilinir. Putperest olduğu bilinen Azer yaşadığı şehirden ayrılmıştır ve Kenan diyarına gitmiştir. Kendisi henüz Harran bölgesindeyken 205 yaşında vefat etmiş olarak bilinir.

AZER (TARUH) İMAN ETTİ Mİ?

Tevrat'ta bahsedilenlere bakıldığında Hz. İbrahim'in babası olan Azer'in putperest olduğunu öğrenmek mümkündür. Hz. İbrahim bir gün bütün putları kırmıştır ve babası da onu Nemrud'a götürmüştür. Kur'an-ı Kerim'de yer alan bilgilere göre Hz. İbrahim babasını İslamiyet'e davet etmiştir fakat babası bunu kabul etmemiştir. Azer Nemrud'un damadı ve veziri olarak da rivayet edilmiştir. Nemrud bütün çocukların öldürülmesi emrini verdikten sonra Azer hamile olan eşini Ur şehrine götürmüştür ve bu emre uymamıştır.

Haberin Devamı

Buradaki bir mağarada oğlu Hz. İbrahim dünyaya gelmiştir. Kur'an-ı Kerim'de yer alan bilgilere göre Hz. İbrahim onu hak dine davet etmiştir fakat babası söylediklerini kabl etmemiştir. Bunun üzerine Hz. İbrahim'i de tehdit etmiştir. Hz. İbrahim daha sonra babası dine gelmediğinde Allah'tan (cc) onun için af dilemiştir.

HZ İBRAHİM KİMDİR?

Hz. İbrahim'in adı Kur'an-ı Kerim'de sık sık geçmektedir. Kur'an'da Hz. İbrahim'den bahsedilirken Allah'ın (cc) dostu anlamına gelen Halilullah kelimesi kullanılır. Ayrıca Hz. İbrahim Kabe'nin inşa edilmesine vesile olan peygamber olarak da bilinir. Babil şehrinin doğusundaki Dicle ve Fırat nehrinin arasındaki bir bölgede doğmuştur ve babasının adı da Taruh olarak bilinir. Bir rivayete göre Hz. İbrahim (a.s) Hz. Muhammed'a (S.A.V) en çok benzeyen kişidir. Allah'ın (cc) dostu unvanı verilen Hz. İbrahim aynı zamanda Peygamberlerin babası olarak da bilinir. İki evlilik yapmış olan Hz. İbrahim'in iki oğlu vardır.

Haberin Devamı

HZ İBRAHİM İLE İLGİLİ BİLGİLER

Hz. İbrahim (as) Keldani kavmine gönderilmiş bir peygamberdir. Hz. İbrahim'e Allah (cc) aracılığı ile 10 adet suhuf indirilmiştir. Dönemin kralı olan Nemrut'a davete gitmiş fakat kral Hz. İbrahim'i ateşlere atmıştır. Bunun üzerine bir mucize gerçekleşmiştir ve ateş Hz. İbrahim'i yakmamıştır. Bu olaydan sonra Hz. İbrahim eşi ve kendine iman edenler ile beraber Urfa'daki Harran kasabasına göçmüştür. Geride kalan Nemrut ve Keldan kabilesi ise Allah (cc) tarafından sinek saldırısına maruz bırakılmış ve helak olmuştur. Hz. İbrahim iki kez evlenmiştir ve her eşinden birer oğlu olmuştur.