Gazete Vatan Logo

Hz. Adem kimdir? Hz. Adem'in özellikleri nelerdir? Hz. Adem'in hayatı

İlk insan ve ilk peygamber olan Adem, İslâmî kaynaklarda insanlığın atasıdır ve Allah’ın seçkin kıldığı kişiler arasında sayılmıştır. Kur’ân-ı Kerîm’e göre Âdem’in yaratılışının diğer insanlarınki gibi olmadığı kesindir. Özellikle Âl-i İmrân sûresinin elli dokuzuncu âyetinde, “Allah nezdinde -yaratılış bakımından- Îsâ’nın durumu Âdem’e benzer; Allah onu topraktan yarattı; sonra ona ‘ol!’ dedi ve oluverdi” denilerek bu iki peygamberin yaratılışlarındaki olağan üstü duruma işaret edilmiştir. Peki, Hz. Adem kimdir? Hz. Adem'in özellikleri nelerdir? İşte Hz. Adem'in hayatı

Hz. Adem kimdir? Hz. Adem'in özellikleri nelerdir? Hz. Adem'in hayatı

Hz. Adem Allah (CC) tarafından yaratılmış olan ilk insan ve ilk peygamberdir. Allah (CC) önce Hz. Adem'i sonrasında ise Hz. Havva'yı yaratmıştır.

HZ ADEM KİMDİR?

Hz. Adem yaratılmış olan ilk insan ve aynı zamanda da ilk peygamber olarak bilinmektedir. Allah (CC) önce Hz. Adem'i yaratmış sonra da Hz. Havva'yı yaratarak birbirleri ile nikahlamıştır. Allah'ın emri üzerine şeytan dışında bütün melekler Hz. Adem'e secde etmiş, şeytan secde etmediği için Allah'ın huzurundan kovulmuştur. Sonrasında şeytan Allah'a secde etmeme gerekçesini açıklamak istemiş ve insanları yoldan çıkarmaya başlamıştır. Şeytan ile insanların savaşı bu noktada başlamıştır ve günümüzde de hala devam etmektedir.

HZ ADEM'İN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Hz. Adem'in en önemli özelliği yaratılan ilk insan olmasıdır. Allah (CC) Hz. Adem'i yarattıktan sonra tüm meleklerin ona secde etmesini istediğinde şeytan buna uymamıştır ve Hz. Adem'e secde etmemiştir. Bu nedenle de şeytan Allah'ın huzurundan kovularak meleklerden ayrılmıştır. Hz. Adem'e secde etmeyen insan o zamandan sonra yaratılmış olan tüm insanların aklını çelmeye çalışmış ve kendi gibi olmaları için uğraşmıştır. Günümüzde de şeytan insanların aklını çelmek ve kendine uydurmak için insanlar ile savaşmaya devam etmektedir. Hz. Adem'in adı Kur'an-ı Kerim'de 25 defa geçen bir isimdir.

Haberin Devamı

İlk insan olma dışında ilk peygamber olma özelliğine sahip olan Hz. Adem oldukça bilgili ve sabırlı bir kimseydi. Kendinden sonra yaratılmış olan Hz. Havva ile cennetteki yasaklı meyveyi yedikten sonra ceza olarak yeryüzüne gönderilmişlerdir. Yasaklı meyveyi yedikleri için yeryüzüne gönderildikten sonra Hz. Havva ile bir süre ayrı kalmışlardır. Allah'a (CC) tövbe eden Hz. Adem ile Hz. Havva tövbeleri kabul edildikten sonra yeniden kavuşmuşlardır. İnsanlığın başlangıcı bu sayede Hz. Adem ile Hz. Havva'nın cennetteki yasaklı meyveyi yemesi ile olmuştur.

HZ ADEM'İN HAYATI

Hz. Adem ilk dünya ve cennet hayatını yaşayan kişi olarak kabul edilir. İlk insan olarak yaratılmış olan Hz. Adem'in ismi Kur'an-ı Kerim'de de 25 kez geçmektedir. Allah (CC) bütün isimleri Hz. Adem'e öğretmiştir. Hz. Adem yaratılmış olan insandır ve kendinden sonra yaratılmış olan Hz. Havva ile cennette bulunan yasak meyveyi yedikten sonra yeryüzüne indirildi. Cennetteki yasaklı meyveyi yiyen Hz. Adem ve Hz. Havva dünyaya gönderildikten sonra insanlığın dünyadaki macerası başlamış oldu.

Haberin Devamı

Hz. Adem ve Hz. Havva dünyaya indikten sonra bir süre ayrı kaldılar. Sonra yedikleri yasaklı meyve yüzünden Allah'a tövbe ettiler ve Allah onların tövbelerini kabul ettikten sonra tekrar kavuştular. Hz. Adem'in hangi yılda vefat ettiği bilinmez fakat cuma günü olduğu bilinmektedir. Bir rivayete göre Hz. Adem 930 ya da 1000 sene yaşamıştır. Hz. Adem diğer tüm insanlar gibi topraktan yaratılmış bir insandır. Allah (CC) Hz. Adem'e ruhundan üflemiştir ve Hz. Adem yaratılmıştır.