Gazete Vatan Logo

Toyota’dan vergi avantajlı SUV

Corolla modelinin SUV’u 2022’de pazara giriyor. Dünya devi Toyota, Türkiye için vergi avantajlı 1.8 lt hibrit motorlu versiyon üretecek.

Toyota’dan vergi avantajlı SUV

Toyota’nın gelecek vizyonunu açıkladığı Kenshiki Forum Belçika’da Brüksel Expo’da gerçekleştirildi. Marka, Avrupa’daki iş stratejisini, vizyonunu, yeni ürünlerini ve teknolojik gelişmeleri paylaştı. Bataryalı elektrikli araç bZ4X, spor otomobil GR 86 ve Corolla Cross’un Avrupa prömiyerini gerçekleştiren Toyota, aynı zamanda Yaris GR Sport, GR Yaris Hydrogen modellerini de tanıttı. Lexus’un konsepti buggy tarzı araç ROV ile marka her çeşit üretime hazır olduğunu da vurguladı.

Türkiye için özel motor

Gelecek yıl satışa çıkması planlanan Corolla’nın SUV modeli Corolla Cross’un Tükiye’ye ÖTV avantajlı 1.8 lt hibrit motorla ithal edileceği açıklandı. Normalda aracı 2 lt hibrit motorla satacak marka Türkiye’de ÖTV avantajından dolayı bu versiyonu Türkiye için özel ürettirecek. Toyota Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt markanın 50 yıllık hibrit deneyimini tam elektrikli otomobillere taşıyacağını belirterek şunları söyledi;

“Toyota, hibritlerle başladığı elektrifikasyon sürecine ciddi kaynak ayırıyor. Markamız, elektrikli araçlarda daha fazla ihtiyaç duyulacak bataryaları geliştirmek için 2030 yılına kadar yaklaşık 13.6 milyar dolar yatırım gerçekleştirecek. Herkes için mobilite felsefemize dayanarak araçların tüm yaşam döngüsü boyunca CO2 emisyonlarını daha da azaltmaya katkı sağlayacak elektrifikasyon stratejilerini sunmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Elektrikli araç bombardımanı

Toyota yeni tanıtılan bZ4X ile başlamak üzere (En az 7 versiyon) önümüzdeki yıllarda artan sayıda pratik ve ulaşılabilir sıfır emisyonları araç sunacak. 2030’a kadar sıfır emisyonlu araç satış oranı, marka içerisinde Batı Avrupa’da minimum yüzde 50’ye çıkması planlanıyor. Marka, ayrıca Batı Avrupa’da 2035’e kadar yeni araç satışlarında yüzde 100 oranında CO2 azaltımına hazır olduğunu açıkladı. Toyota Avrupa, 2021’de yaklaşık yüzde 6.3 pazar payıyla 1.07 milyon araç teslimatı gerçekleştirmeyi öngördüğünü açıkladı. 2020’ye göre 80 bin adetlik artışla birlikte yeni bir rekor elde edilecek. 2022 yılında ise Toyota Avrupa, yine bir başka rekor olacak yüzde 6.5 pazar payıyla 1.3 milyon adet civarında araç satışı planlıyor. Gelecek yıl ülkemize 1 milyon km batarya garantili 450 km menzilli bZ4X ve Hibrit Corolla Cross gelecek. 2021 ve 2022 yılları arasındaki 230 binlik güçlü büyümenin arkasındaki güç ise, TNGA platformunu kullanan geniş model yelpazesi ve en yüksek yüzde 70 oranındaki elektrifikasyon oranı olarak gösteriliyor. Bu büyüme, yeni bZ4X, Aygo X, GR 86 ve Corolla Cross modellerinin gelişiyle de desteklenecek.

Haberin Devamı

bZ4X ile yüksek performans

bZ4X’in ürün gamının en üzerinde dört çeker sürüşe sahip 217.5 PS güç ve 336 Nm tork üreten versiyon yer alıyor. Bu aracın 0-100 km/s performansı ise 7.7 saniye olarak dikkat çekiyor. Yeni elektrikli SUV modelinin giriş seviyesi versiyonu ise önden çekişli 150 kW elektrik motorundan güç alan 204 PS ve 265 Nm tork üreten model olacak. Her iki versiyonun da maksimum hızı 160 km/s olarak belirlendi. Tek pedallı kullanım özelliği ise, frenin enerji rejenerasyonunu artırarak sürücüye sadece gaz pedalını kullanarak hızlanmasına ve yavaşlamasına imkan veriyor.

Haberin Devamı

Performans garantili batarya

Toyota’nın elektrik motorlu araçlardaki yüksek deneyimi, bZ4X’te yer alan yeni lityum-iyon bataryanın dünya çapında öncü kalite, dayanıklılık ve güvenilirliğe sahip olmasını sağladı. Teknolojisine güvenen Toyota, yıllık olarak servislerde yapılan kontrollerle birlikte 10 yıllık kullanım veya 1 milyon kilometre sürüşün ardından da kapasitesinin yüzde 70’ini sunacağını garanti eden kapsamlı bakım programıyla da bunu yansıtıyor. Toyota bu garantiyi sunmak adına, 10 yıl/240 bin kilometrelik sürüşün ardından batarya kapasitesinin yüzde 90’ını sunabilecek şekilde geliştirme gerçekleştirdi.

Corolla Cross iddialı

Toyota’nın TNGA mimarisi üzerine yapılan Corolla Cross, son GA-C platformunu kullanıyor. Böylece aracın tarzı, yerleşimi, teknolojisi ve sürüş dinamikleri de daha iddialı hale getirildi.Yeni Toyota SUV modelinin güçlü tarzı özel olarak Avrupa pazarına adapte edildi. Farların ve arka stop grubununun dinamik tasarımı, geniş ön panjurlar bir araya getirildi. Corolla Cross 4460 mm uzunluğa, 1825 mm genişliğe, 1620 mm yüksekliğe ve 2640 mm aks aralığına sahip. Avrupa’da rekabetin çok büyük olduğu C-SUV segmentinde C-HR ve RAV4’ün arasında konumlandırılacak. Konfor, pratiklik ve küçük çocukları olan aktif aileler için ihtiyaç duyulan çok yönlülüğü sunacak.

Haberin Devamı