Gazete Vatan Logo

Arabası olanlar dikkat! Fiyatlar 2.000 TL, zam gelecek

Araba sahibi tüm vatandaşları çok yakından ilgilendiriyor. Uzun süredir fiyatlarda artış yapılmıyordu. Öyle ki rekabet nedeni ile fiyatlarda düşüş de görüldü. Ancak 1.500 ile 2.000 TL arasında değişen ücretlere zam gelmesi gündemde. Döviz kurundaki ani artışın ardından birçok ürüne zam gelirken sigortacılar henüz kasko ve trafik sigortalarında fiyat artışına gitmedi. Önümüzdeki günlerde kasko ve trafik sigortalarına da zam yapılması bekleniyor.

Arabası olanlar dikkat! Fiyatlar 2.000 TL, zam gelecek

Araba sahipleri merak ediyordu.  Kasko ve trafik sigortasında fiyat artışı olacak mı? Bu sorunun cevabını Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan verdi. İşte kasko ve trafik sigortası fiyatları ile ilgili detaylar...

İşin aslı, dövizdeki hareketlilikten çok önce, kasko ve trafikten oluşan oto sigortalarında hasar maliyetlerinde ciddi artışlar yaşanmaya başladı. Bunun da birkaç nedeni var. Birincisi, yüksek enflasyon nedeniyle yedek parça fiyatlarındaki artış onarım maliyetlerini de arttı. İkincisi, trafik kazalarında artış yaşanıyor ki, hatırlayın, geçen sene pandemiden dolayı kapanmalar nedeniyle trafik kazaları bir hayli azalmış, sigorta şirketlerinin de hasarları düşmüş ve buna paralel şirketler kasko ve trafik sigortalarında fiyatlarını artırmadıkları gibi şirketlerin tamamı neredeyse fiyatlarını aşağı çekmişlerdi. Normalleşmeyle birlikte de özellikle bu yılın ortalarından itibaren trafik kazalarında ciddi artış yaşanıyor. Sigortacıların tespitine göre, bu artış, pandemiden önceki yıllardaki kazaların bile üzerinde.

Haberin Devamı

MALİYETLER ARTTI

Öte yandan, otomobil pazarındaki daralma ve dünyada yaşanan çip krizi nedeniyle artan otomobil fiyatları sigorta şirketlerinin oto sigortalarında hasar maliyetlerine yansıdı. Şöyle ki, düne kadar kaskolu aracın piyasa değeri 100-150 bin lira iken bugün aynı aracın değeri neredeyse 250-300 bin liralara çıktı. Yani, düne kadar kaskolu bir araç pert olursa sigorta şirketi 150 bin lira hasar öderken şimdi 300 bin lira ödemek durumunda. Aynı araç pert olmayıp da hasarlansa, sigorta şirketi düne kadar onarım bedeli olarak misal 20-30 bin lira ödüyorken, şimdi bu rakam 40-50 bin liraların da üzerine çıktı.

Hal böyleyken sigorta fiyatları ne durumda? Kazalardaki düşüşe paralel sigortacılar da kasko ve trafikte fiyatlarını aşağıya çektiler. Bugün kaskoda otomobiller için ortalama fiyat 1.500-2.000 liralarda. Trafik sigortasında ise otomobillerde 850 lira civarında. Tabi hasar durumuna, araç değerine göre bu rakamlar değişir ama ben ortalama fiyatlardan bahsediyorum. Bu ne anlama geliyor? Trafik sigortasında fiyatı devlet belirliyor, tavan bir fiyat tespit edip, sigortacılara, ‘bu fiyatın üzerine satamazsın ama altına istediğin rakama satabilirsin’ diyor.

Haberin Devamı

TRAFİKTE FİYAT

Bugün için şirketler devletin belirlediği fiyatın nedeyse yüzde 20-25 altına trafik sigortasını tüketiciye sunuyor. Yani, devletin bin liraya satabilirsin dediği trafik poliçesini sigorta şirketleri 850 liralara satıyor. Özetle, trafik ve kaskoda, son bir buçuk senedir sigorta şirketleri enflasyonu, yedek parça ve onarım maliyetlerini fiyatlara yansıtmadıkları gibi aksine ister adına rekabet deyin ister başka bir şey fiyatları daha da aşağı çektiler. Elbette bu durum bizim gibi tüketicilerin yararına.

Peki sürdürülebilir mi? Açıkçası son açıklanan rakamlar sürdürülemez olduğunu gösteriyor. Bu yılın ocak-eylül döneminde sigorta şirketleri trafik sigortasından 897 milyon TL zarar ettiler ve topladıkları her 100 liralık prime karşılık 103 lira hasar ödediler. Yani topladıkları primler hasarları karşılamaya yetmedi cepten ödediler. Kaskoda ise durum trafik kadar olmasa da yine de pek parlak değil; topladıkları 100 liralık primin 81 lirasını kasko hasarı olarak ödediler.

Haberin Devamı

DÖVİZİN ETKİSİ

Özetle kasko ve trafikte tablo bu. Şimdi bir de bunun üzerine son dönemde dövizdeki artış eklendi. Şunu da belirteyim herkes doları konuşurken sigortacılar için önemli olan avrodur, çünkü ithal araçların ve yedek parçanın neredeyse tamamı Avrupa’dan ithaldir. Trafik sigortasında ise 2022’nin başından itibaren teminatlar yaklaşık yüzde 16 civarında artacak; vefat tazminatı kişi başına 500 bin liraya, maddi teminat tutarı araç başına 50 bin liraya, kaza başına 100 bin liraya çıkacak.

Bu çerçevede trafik ve kaskoda fiyat artışı olup olmayacağına varın siz karar verin. Ben yine de okuyucudan gelen sorulara cevap vereyim. Kaskoda fiyat artışı kaçınılmaz; trafikte ise artık devletin belirlediğinin çok altında fiyatlar olmayacak gibi görünüyor.

KASKO YAPTIRIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Haberin Devamı

Hayatta beklenmeyen durumlarla karşılaşmamız her an ve her yerde an meselesi… Kendimizi en güvende hissetmek istediğimiz yerlerden biri olan otomobillerimizde de çarpışmadan hırsızlığa, selden doluya, yolda kalmadan yaralanmaya kadar birçok riskle karşı karşıyayız. Tüm bu olumsuzlukları en az hasarla atlatabilmek içinse kasko oldukça önemli. Bu nedenle kasko yaptırırken ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Peki, iyi bir kaskonun olmazsa olmaz özellikleri neler? Sizin için derledik…

SERVİS AĞI YETERLİ Mİ?

Kasko yaptırırken dikkat edilmesi gereken en önemli kriterlerin başında; kasko şirketinin Türkiye genelinde geniş kapsamlı bir servis ağına sahip olması geliyor. Çünkü gerek şehir içinde gerekse de şehir dışında aracınız bozulduğunda ilgilenecek bir servis bulabilmeniz özellikle zaman kaybı yaşamamanız için büyük önem taşıyor. Öte yandan servis ağının sadece sayıca fazla olması da yeterli bir kriter olarak görülmüyor. Aracınızda oluşan hasarın tespiti ve onarımı için emin ellerde olması da şart. Bunun için de yetkili servisin alanında uzman olmasına dikkat etmek gerekiyor.

SEÇENEKLİ YEDEK ARAÇ HİZMETİ VAR MI?

Kasko şirketinizi seçerken beklenmeyen durumlarda gündelik yaşam kalitenizin aksamaması için çözümler üretebilen firmaları tercih etmeniz size birçok avantaj sağlar. Örneğin; aracınız bozulduğunda ya da hasarlı bir kaza yaşadığınızda, aracınızın serviste olduğu süre boyunca kullanabileceğiniz yedek araç güvencesi sunan bir kasko şirketi, gündelik rutininizi korumanızı sağlar. Bununla yetinmeyip aracınıza en yakın segmette bir yedek araç hizmeti sunan bir kasko şirketi ise size kendinizi değerli hissettirir.

7/24 YARDIM HİZMETİ SUNUYOR MU?

Kaza ve arıza durumlarını önceden kestirmek maalesef mümkün değil. Bu nedenle oluşan herhangi olumsuz bir durumu, saat kaç olursa olsun anında çözüme kavuşturabilmek için seçeceğiniz kasko şirketinin mutlaka 7 gün 24 saat hizmet sunan bir yardım merkezinin olmasına özen göstermeniz oldukça önemlidir.

SINIRSIZ SORUMLULUK TEMİNATI SUNUYOR MU?

Zorunlu Trafik Sigortası, kusurun size ait olduğu bir kaza durumunda çarptığınız aracın, araçtaki kişilerin veya yayaların maddi ve bedeni zararlarını karşılar. Yani Zorunlu Trafik Sigortası teminatları sadece 3. şahsı ve karşı aracı korumaya odaklanır. Ancak zararlar sadece teminatın kapsadığı ölçüde ödenir. Seçeceğiniz kasko şirketinin hem teminat dışında kalan zararları hem de sizin ve aracınızın maddi ve bedenen zararlarınızı karşılaması böyle durumlarda hayatınızı kolaylaştırır.