Gazete Vatan Logo

1.4 milyar $’lık Ford yatırımı kaçtı

Ford Motor, Türkiye’de 1.5 yılda alınabilen ÇED Raporu ve artan işgücü maliyeti nedeniyle yatırım için Romanya’yı seçti

Türk otomotiv sektörü bürokratik engeller, yetersiz teşvikler ve artan işgücü maliyetleri nedeniyle dev bir yatırımı kaybetti. Ford Otosan ile yaklaşık 1 yıl görüşen ve Çevresel Etki Değerlenmesi Raporu’na (ÇED) takılan Ford Motor, yatırım yapacağı ülkeyi resmen Romanya olarak ilan etti.

Böylece Türkiye, 1 milyar euroluk (1 milyar 390 milyon dolar) yatırımı elinden kaçırmış oldu. Yeni yatırımın otomotiv üreticilerinin yeni gözdesi Romanya’ya gitmesinde özellikle fabrika kurulumu için şart olan ÇED Raporu’nun alınmasının 1.5 yıl sürmesinin etkili olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra Türkiye’deki yıllık işgücü maliyetinin 13 bin 500 euroya çıkması, Doğu Avrupa ülkelerinde bu rakamın 4-6 bin euro arasında kalması da Ford’un Romanya’yı tercih etmesine neden oldu.

Frankfurt’ta açıklandı

Ford Avrupa Başkanı John Fleming ile Romanya Başbakanı Calin Popescu-Tariceanu arasında imzalanan anlaşmaya göre Ford Motor Company, eski Daewoo fabrikasının hükümete ait olan yüzde 72.4 hissesi için 57 milyon euro ödeyecek.

Ford Motor, Craiova’daki fabrikanın modernizasyonu için ilk etapta 675 milyon euro harcayacak. 2012’de yeni tesise yapılan yatırım miktarı 1 milyar euroyu bulacak. Fabrika yeni yatırımlarla yılda 300 bin binek otomobil ve 300 bin motor üretecek. İstihdam sayısı ise 7 bin kişiye ulaşacak.

Ford, Romanya’daki yeni fabrikası sayesinde Avrupa’daki satışlarını orta vadede 2 milyon adede çıkarmayı hedefliyor. Şirket, yeni tesisinde başta gelişmekte olan ülkeler için düşük maliyetli otomobiller üretmeyi planlıyor. Fiesta Sedan’ın da bu araçlardan biri olabileceği belirtiliyor.

Hükümete teşekkür

Frankfurt Motor Show’da yeni anlaşma ile ilgili konuşan John Fleming, “Bu haber Ford için, Romanya için çok önemli. Craiova fabrikasını Orta Avrupa’nın benchmark tesislerinden biri haline getireceğiz” dedi.

Romanya hükümetine ve yatırım ajansına gösterdiği kolaylıklar nedeniyle teşekkür eden Fleming, tesiste üretilecek ilk ürünün küçük otomobil segmentinde yer alacak bir model olacağını ve üretimin yüzde 90’ının da dünya pazarlarına ihraç edileceğini söyledi.

Yeni projeler için ÇED raporu şart

ÇeD Raporu 1993’te Türkiye’de devreye girdi. 2002’de ise AB’ye uyum çalışmaları kapsamında revize edildi. Bu yönetmeliğe tabi projeler için “ÇED olumlu kararı” veya “ÇED gerekli değildir” kararı alınmadıkça proje için yatırıma başlanamıyor. ÇED, proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç. Bu süreçte hava kalitesinin korunması, katı akıtların ve tehlikeli akıtların kontrolü, su kirliliği ve ÇED’e uygunluk gibi kriterlere dikkat ediliyor. Türkiye’de bu süreç 1.5 yılı bulabiliyor.

OSD: İhracat 20 milyar $’a koşuyor yeni yatırım için teşvikler gerekiyor

Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Ercan Tezer, otomotiv ihracatının bu yıl rekor kıracağını söyledi. Tezer, yıl sonunda ihracatın adet bazında 800 bin adedi bulacağını belirterek, “Geçen yıl 14.4 milyar dolar olan ihracat 20 milyar dolara yaklaşır” dedi. Tezer, 2008’de ihracatta miktar ve parasal bazda yüzde 15-20 civarında artış olabileceğini söyledi.

Yeni yatırımlar için Türkiye’nin tek seçenek olmadığını ifade eden Ercan Tezer, yeni teşviklerin şart olduğunu vurguladı. Tezer, “Makro parametreler üzerinde çok yoğun çaba sarf edildi. Şimdi sıra mikro düzenlemelerde. Hükümetin vergisel ve Ar-Ge’ye teşvik vermesi gerekir. Ayrıca yerel yönetimlerin de altyapı başta olmak üzere bir takım destek sağlaması şart” dedi.

Yatırım gelseydi Kocaeli’nin kapasitesi 700 bine çıkacaktı

Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Turgay Durak, Romanya’ya kaçan yatırımın Türkiye’de yapılması halinde Ford Otosan’ın konumunu daha da güçlendireceğini söyledi. Durak, “Bu hafta açıklanan yatırım Kocaeli’nde yapılsaydı fabrikanın kapasitesi 300 bin adetten 700 bine çıkacaktı” diye konuştu.

Fabrika ilk kurulurken de 7 ay beklendi Mesut Yılmaz devreye girince rapor çıktı

ÇED Raporu, Ford Otosan’ın Gölcük fabrikasının ilk kuruluş aşaması olan 1998 yılında yine sorun olmuştu. İlk etapta yaklaşık 550 milyon dolarlık yatırımın önünü açan ÇED Raporu, 7 ayda tamamlanmış ve Çevre Bakanlığı’ndan vize alınmıştı. Ford Otosan’ın eski Genel Müdürü Ali İhsan İlkbahar, fabrikanın temeli atılmadan önce verdiği demeçte; “Yatırım için gerekli olan raporları alabilmek için birçok bürokratik engelle karşılaştık. Başbakan Mesut Yılmaz’ın desteğine rağmen ÇED raporu çalışmaları uzadı ve 7 ay sürdü. Rapor olumlu çıkmasaydı, yatırım duracaktı” demişti.

Haberin Devamı