Gazete Vatan Logo
Magazin Hamilelikte doğru bilinen 10 hurafe

Hamilelikte doğru bilinen 10 hurafe

Hamilelik hakkında toplumda hala inanılan ve sıkça kullanılan bazı hurafeler var ki bilinçli anne adaylarının bile gereksiz yere kaygıya kapılmalarına veya hata yapmalarına neden olabiliyor. Peki nedir bu hurafelerin doğruları? Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Atahan Güven işte bu ‘doğru’ları sıraladı!

YANLIŞ: Hamilelikte manikür-pedikür yapılmaz, saç boyanmaz.

DOĞRUSU: Sanılanın aksine steril ve hijyenik ortamda yapıldığında manikür-pedikür yaptırmanın bir sakıncası yok. Tırnağa oje sürmekle de bebeğe zararlı bir etki oluşmuyor. Bugüne kadar saç boyama sonrası bebeğe zararlı olduğu ispatla gösterilmiş bir vaka haberi de yok.

YANLIŞ: Anne eğer güzelleşirse erkek, çirkinleşirse kız olur.

DOĞRUSU: Yaygın inanışın aksine anne karnının yayvan veya sivri olması, bebeğin cinsiyetini ifade etmiyor. Anne adayının vücut yapısına bağlı olarak (kısa veya uzun boylu olması gibi) karnın şekli değişken olabiliyor.

YANLIŞ: 7 aylıkken doğan bebek yaşar, 8 aylık doğan bebek yaşamaz.

Haberin Devamı

DOĞRUSU: Bugün, modern yenidoğan ünitesi koşullarında, 8 aylık tabir edilen 32. hamilelik haftasında doğumdan sonra bebek ölümü hemen hemen hiç yaşanmıyor.

YANLIŞ: Hamileliğin 5. ayından sonra mide ekşimesi bebeğin saçlarının çıktığını gösterir.

DOĞRUSU: Yaygın inanışın aksine 5 aydan sonra mide ekşimesi bebeğin saçlı olduğunun bir göstergesi değildir. Hamilelikle birlikte rahmin büyümesi, mide-yemek borusu bileşkesinin yer ve açısının değişmesi sonucu reflü gelişebiliyor. Şikayet, yemekten sonra mide asidinin yemek borusuna kaçması ve gögüs kafesinin arkasında yanma hissedilmesi şeklinde oluyor. Sıklıkla 20. hamilelik haftasından sonra oluşuyor.

YANLIŞ: Anne adayı çiğ ete dokunmamalı.

DOĞRUSU: Eğer anne adayı hamilelik öncesinde toksoplazma enfeksiyonu geçirmemişse, hamileliğin özellikle ilk 3 ayında bu enfeksiyonu geçirmesi bebekte kalıcı lekelere neden olabiliyor. Bu sebeple anne adaylarına “çiğ et yeme, dokunma” deniyor. Ancak çiğ ete dokunmakla bu enfeksiyonun geçtiği görülmemiş.

Haberin Devamı

YANLIŞ: Bebeğin suyunu arttırmak için bolca su içmeli.

DOĞRUSU: Bebeğin suyu diye ifade edilen aslında bebeğin idrarı oluyor. Anne karnındaki bebeğin 12. haftadan itibaren idrarını yapmasıyla bu amniyon sıvısı (bebeğin suyu) oluşuyor. Eğer anne adayının su kesesi açılmadıysa, su azalması sıklıkla bebekte karın çevresi küçülmesi ve gelişme geriliğiyle birlikte oluyor. Bu durumun ana sebebi ise plasentanın (bebeğin eşi) bebeği yeterince besleyememesi. Böylece bebeğin kilosu ve suyu azalıyor. Anne adayının çok yemek yemesi ve çok su içmesinin hiçbir faydası olmuyor. Bu durumda anne adayının hemen bir Perinatoloji Uzmanına başvurması gerekiyor.

YANLIŞ: Uçağa binmek, havalimanında dedektörden geçmek zararlıdır.

DOĞRUSU: Anne adayı seyahat edecekse yolculuk aracı olarak en kısa sürecek olanı seçmeli. Uçak içinde dengelenmiş bir ortam olduğu için karadaki ortamdan farklı olmuyor. Dolayısıyla hamileler erken doğumu tehdidi yoksa uçakla seyahat edebilirler. Havalimanında içinden geçilen dedektörler de metal tespiti için olup, X ışını içermiyor ve bebeğe zarar vermiyor.

Haberin Devamı

YANLIŞ: Ceviz, balık, folik asit bebeği zeki yapar.

DOĞRUSU: Cevizde olan yüksek omega-3 düzeyi ile anne adayında kalp damar hastalıkları, diyabet riski ve yüksek tansiyon riski azalıyor. Ancak bunun bebeğin zekasına bir etkisi olmuyor. Balık da omega-3, B6, B12 ve E vitamin yönünden zengin. Cevizde olduğu gibi beyin gelişiminde yer alan aminoaistler balıkta da bulunuyor.

YANLIŞ: Sık sık ultrason takibi yaptırmak iyidir.

DOĞRUSU: Dünya Sağlık Örgütü; hamilelik boyunca: 11-14. gebelik haftasında bebeğin Down Sendromu açısından değerlendirilmesi, 22. haftada bebeğin anatomisinin değerlendirilmesi, 30. haftada gelişme geriliğine bakılması ve 36. haftada genel değerlendirme olmak üzere 4 ultrason takibi öneriyor.

YANLIŞ: Bebeğin burun kemiği varsa Down sendromlu değildir.

DOĞRUSU: Down Sendromlu bebeklerin yüzde 65’inde (üç bebekten ikisi) bebeğin burun kemiğinin gelişimi yetersiz veya eksik oluyor.

Haberin Devamı