Gazete Vatan Logo
Magazin Geleceği değiştiren adamlar

Geleceği değiştiren adamlar

Steve Jobs filmi, muhteşem iki adamın kişisel portresini resmetmek üzere bizi dijital devrimin perde arkasına götürüyor. Apple’ın kurucu ortağı Steve Wozniak’ı canlandıran Seth Rogen, filmi Makaron’a anlattı.

Geleceği değiştiren adamlar

Steve Jobs filminde oynadığınız Steve Wozniak’ı anlatır mısınız?

Apple Bilgisayar’ın kurucu ortağı olan ve bilgisayarların sadece büyük şirketlerin değil sıradan bir insanın da sahip olabileceği bir şey olabileceği fikrini gerçekten kavramsallaştıran kişiyle tartışabilen Steve Wozniak’ı canlandırıyorum. Steve Jobs’la arkadaşmış ve belki bu adam aracılığıyla büyük bir devrim yapabileceğini düşünmüş ve yapmışlar.

Wozniak’la bir araya geldiniz mi?

Evet, birkaç kez geldik.

Beyazperdede canlandıracağınız kişiyle tanışmak ürkütücü mü?

İyiydi. Filme öncelikle oyuncu olarak yaklaştım. Onunla bir araya gelmenin faydası oldu ama onu incelemeli ve her hareketini, mimiğini ve konuşma özelliklerini öykünmeliyim gibi olmadı. Genel olarak onunla bir araya gelmek hikayeyi onun bakış açısıyla dinlemek için önemliydi. Şirketin tarihi ilgimi çok çekiyor. Kendisi de ilginç biri. Oyunculuğuma yardım ettiği tartışılır.

‘Teknolojinin en havalılarıydılar’

Steve Jobs’u canlandıran Michael Fassbender’la çalışmayı anlatır mısınız?

Haberin Devamı

Michael’ın bu filmde işi çok. Filmin her saniyesinde yer alıyor ve bence bu filmde benim diğer tüm filmlerimde toplamda konuştuğumdan daha çok konuşuyor. Çok hazırlıklıydı.

Danny’le çalışmak umutla beklediğiniz bir şey miydi, sonuç nasıl oldu?

Çok istediğim bir şeydi. Onun ve filmlerinin büyük bir hayranıyım. Röportajlarını izlemiştim ve gerçek hayatta keyifli görünüyordu. Hayatım boyunca tanıştığım en coşkulu kişilerden biri. Sadece konuşma tarzı bile öyle. Gerçekten inanıyor. Onun gibi biriyle çalışmak gerçekten ilham verici çünkü yaptığı işi iyi biliyor ve bu da sizi, sizden istediklerini yapmanız için heveslendiriyor.

Jobs ve Wozniak bir tür teknoloji rock’n roll yıldızları mıydı?

Evet, o dünya için çok havalıydılar. Wozniak gerçekten müzik festivallerine katılmış, rock yıldızlarıyla birlikte takılmış. Bunu da özellikle kendisiyle tanıştıktan sonra hayal etmek zor.

‘Apple almak çok pahalıydı’

İlk bilgisayarınızı hatırlıyor musunuz?

Evet, ilkokulumda Apple IGS vardı. Woz’un icat ettiklerinden ve takdir edilmek istediklerinden biriydi. Sonra yazmaya başladım ve çok pahalıydılar. Bu yüzden Los Angeles’a taşınıncaya, bir TV dizisinde yazar oluncaya ve herkesin Apple bilgisayarlar kullandığı bir ofiste çalışıncaya kadar Apple bilgisayar alamadım. Dosyalarıma sürekli format atmak çok zordu bu yüzden çok zorladım ve bir PowerBook aldım. O günden beri Apple bilgisayarlar kullanıyorum.

Haberin Devamı

Dram da oynamak daha mı zordu?

Belki bu boyutta değildi ama göreceli olarak daha dram içeren rollerde yer aldım. Açıkçası prosedür açısından farkı yok. Prova süreci farklıydı. Daha önce hiç prova yapmamıştım. Her bölümü haftalarca prova yaptık. Biz filmlerimizde bunu hiç yapmayız.

Yazarken size teklif edilmeyen rolleri tasarlamaya çalışıyor musunuz?

Hayır, iş yazmaya geldiğinde dinle devleti birbirinden ayırmanız gerekiyor. Yaratıcı açıdan “Böyle çekeceğim” diye düşünmek eğlenceli ama “Bütün gece kar yağan bu sahneyi yazarsam bütün gece karda olmak zorunda kalacağım” diye düşünemezsiniz.

'Sadece giydiğim kıyafetlerden etkilenirim’

Haberin Devamı

Filmde sizin Wozniak olarak Jobs’a aynı anda hem terbiyeli hem de yetenekli olmanın mümkün olduğunu söylediğiniz bir sahne var.

Bu düşünceye katılıyorum. Kendilerini çok ciddiye alarak gizemli bir hava yaratan insanları çok düşünürüm. Bence içten olan insanlar bazen entelektüel olarak daha az başarılı görülebilir. Çünkü espriler yaparlar ve her zaman nasıl göründüklerini düşünmezler ve bunu anlayabiliyorum.

Güçlü bir karakteri canlandırmak kişiliği etkiliyor mu?

Evet, ben çok zayıf bir kişiliğe sahibim. Hayır, bir etkisi olduğunu düşünmüyorum. Bazen bir filmde hoşuma giden bazı kıyafetler giyiyorum ve “Böyle kıyafetler giymeye başlamalıyım” diyorum.

Wozniak, onu canlandırmanız konusunda size herhangi bir tavsiyede bulundu mu?

Wozniak oyunculuk konusunda bir tavsiyede bulunmadı. Olaylar dizileriyle ilgili kendi hatırladığı kadarıyla birçok farkındalık sundu. “Bu oldu, sonra bu oldu, sonra bu oldu” gibi... Ondan almaya çalıştığım çeşitli aşamalarda Steve Jobs hakkında, şirketteki diğer kişiler hakkında nasıl hissettiğiydi. Duygusal durumunu ve onunla filmdeki diğer kişiler arasında çeşitli zamanlardaki dinamikleri en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştım. Teknik düzeyde yardımı oldu çünkü bütün jargonu, onun için anlamını ve çeşitli şeylerin onun için ne kadar önemli olduğunu anlattı. Bazıları çok önemliymiş. Onunla konuşmak gerçekten çok ilginç ve keyifli.

Haberin Devamı