Gazete Vatan Logo
Magazin Bella Hadid'in amansız hastalığı: Lyme

Bella Hadid'in amansız hastalığı: Lyme

Filistin kökenli iş insanı Mohamed Hadid'in Hollandalı model Yolanda Hadid ile evliliğinden dünyaya gelen Bella Hadid, hastalığıyla ilgili bir süredir magazin gündeminden düşmüyor. Kusursuz bir hayat yaşıyor gibi görünen ünlü modelin sağlık sorunları hayatını kararttı. Peki Bella Hadid'in hastalığı olan Lyme hastalığı nedir? Belirtileri neler? İşte yanıtları...

Bella Hadid'in amansız hastalığı: Lyme

CANSU AKALP / gazetevatan.com

Dünyaca ünlü model Bella Hadid, bugüne kadar hiç estetik operasyon geçirmediğini iddia etmişti. Ancak genç model, yıllar sonra ilk kez 14 yaşında burun estetiği yaptırdığını itiraf etti. Daha önce herhangi bir estetik operasyon geçirmediğini söyleyen 26 yaşındaki model, genç yaşında yaptırdığı burun estetiği için şimdilerde pişman olduğunu, "Keşke atalarımın burnunu hiç değiştirmeseydim” diye ifade ediyor. 

SAĞLIK SORUNLARI HAYATINI ZORLUYOR

Modelliğe çok genç yaşlarda başlayan Hadid, kendi parasını kendi kazandı. Özel hayatını kameralardan uzak yaşayan ünlü model dışardan bakıldığında hiç derdi yokmuş gibi görünüyor. Ama durum pek de öyle değil. Objektiflere gülümseyen ünlü modelin yaşadığı sağlık sorunları onu zorluyor.

SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞIYOR

Bella Hadid yıllar önce kaptığı ve keneden kaynaklanan Lyme hastalığı ile mücadele ediyor. 26 yaşındaki Hadid hastalığa bağlı komplikasyonlar yüzünden sağlık sorunlarla boğuşuyor. Bunlardan birini de geçtiğimiz haftalarda sosyal medya hesabından takipçileriyle paylaşarak sevenleri ile dertleşti. Aynı zamanda bazı tavsiyelerde de bulundu.

Haberin Devamı

ŞİKAYETLERİ KANAL TEDAVİSİ İLE BAŞLADI

Bella Hadid'in başı hastalık konusunda dertten kurtulmuyor. Hadid'e göre, geçen yıl kanal tedavisi yaptırdığı ön alt dişlerinden birinin altında bir enfeksiyon oluştu. Üstelik orayla sınırlı kalmadı yanındaki dişi ve genel olarak çenesini de etkilemeye başladı. Hadid'in söylediğine göre o enfeksiyon hafif çaplı da olsa yayıldı. Hadid paylaşımında "Kalbimin derinliklerinden sanki bu dişimin çekilmesi gerektiğini hissediyorum. Böylece geri kalanları kurtarabiliriz" dedi.

YAŞADIKLARINI LYME HASTALIĞINA BAĞLADI

Bella Hadid, iki ay önce de yaptığı bir başka paylaşımda çenesindeki ağrıdan şikayet etmiş ve "Orada, içerilerde bir şeylerin yolunda gitmediğini hissediyorum" dedi. Hadid, yaşadığı bu sağlık sorununu da 2012 yılından bu yana mücadele ettiği Lyme hastalığına bağladı.

"BU HASTALIK SİNİR SİSTEMİME SALDIRIYOR"

Bella Hadid, daha sonra takipçilerine şöyle seslendi:

Vücudunuzu dinleyin arkadaşlar. Benim yaşadıklarım, Lyme hastalığının alevlendiğini gösteriyor. Bu hastalık, acı çeken yerlere, yani dişime, çeneme, kemiklerime ve sinir sistemime saldırıyor.

Bella Hadid, ayrıca herhangi bir ruhsal ya da fiziksel travmanın Lyme hastalığını harekete geçirdiğini ifade etti. 26 yaşındaki model, bazen fazla çalışmanın ya da stres yaşamanın genel sağlık durumunu etkilediğini sözlerine ekledi ve "Bazı günler sorun olmuyor. Ama baz günler zor" dedi. Bella Hadid, ön alt dişinin çekileceğini ve böylece bu sorundan kurtulacağını belirtti. Hatta diş doktoruna gitmek için hiç bu kadar heyecan duymadığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Bella Hadid, Lyme hastalığının bazı belirtilerini hayatının her gününde hissettiğini sözlerine eklemişti. Hadid'in söylediklerine göre bunlar arasında; kas spazmları, eklem ağrısı, karıncalanma, uyuşma ve yürüme güçlüğü. Yani bir başka deyişle uzaktan bakıldığında son derece sağlıklı görünen Bella Hadid, hemen hemen her gün bu acıları yaşıyor.

"GÖRÜNMEZ HASTALIK"

Bella Hadid, söylediğine göre bu belirtilerin en az 10 tanesini her gün yaşıyor. Üstelik 14 yaşından bu yana. Ama 18 yaşını geçtikten sonra hastalığın belirtileri daha baskın bir şekilde kendini göstermeye başladı, daha saldırgan bir hale geldi.

Haberin Devamı

Hadid, Lyme hastalığının kendisine yaşattıklarını "Her gün tedavisi olmayan acılar çekiyoruz. Doğrusu, görünmez hastalık" sözleriyle özetledi.

FOTOĞRAF

24 SAATTEN DAHA UZUN SÜRE GEREKLİ

Lyme hastalığının ne olduğu toplum tarafından bilinmiyor. Keneler tarafından bulaşan bu hastalığın tedavi süreci ise ünlü modelin yaşadığı gibi zorlu olabiliyor. 

Prof. Dr. C. Elif Öztürk, Lyme hastalığı ile ilgili merak edilenleri gazetevatan.com'a anlattı. Elif Öztürk, "Borrelia burgdorferi , Borrelia mayonii , Borrelia afzelii ve Borrelia garinii dir. Lyme hastalığı, ülkemizde ve dünyada görülen vektör (eklembacaklı canlılar ile taşınan) kaynaklı en yaygın hastalıklardandır. Ixodes cinsi sert keneler ile taşınır.Kenelerin taşıdıkları hastalığı insanlara bulaştırabilmesi için 24 saatten daha uzun süre kan emmesi gerekir. Kenelerin insanları ısırması ve kan emmesi ağrısız olduğundan ve larva dönemindeki kenelerin çok küçük olması nedeni ile kene ısırığı fark edilmemektedir. Genellikle kan emerek büyümesi ile fark edilir hale gelirler. Keneler doğada ormanlık alanlarda yeşilliklerde otlarda bulunur. Buralarda yapılan yürüyüş, çimenlerde oturma, hayvanlarla temas gibi aktivitelerle insanlara geçerler." diye konuştu.

 Öztürk Lyme hastalığının bulaşmasıyla ilgili ise şunları söyledi;

Haberin Devamı

"İnsanlara sadece Borrelia burgdorferi ve Borrelia mayonii taşıyan siyah bacaklı kenelerin (Ixodes ricinus) ısırması yoluyla ile bulaşır. Sivrisinek, sinek, pire, bit ısırıklarıyla bulaşmaz. Ayrıca havadan, gıdalardan ve sulardan bulaşmaz.

ANNEDEN BEBEĞE GEÇEBİLİR

Lyme hastalığı olan bir kişiye dokunmak, öpmek ve cinsel ilişkide bulunmak ile ve aynı ortamda uzun süre bulunmakla havadan bulaşmaz. Gebelik ile ilgili olgu bildirilmemiş olmakla birlikte tedavisi yapılmamış anneden bebeğe geçiş olabileceği öngörülmektedir." 

 

KAN BAĞIŞINDA BULUNAMAZLAR

Elif Öztürk, "Hastalık kan transfüzyonu ile bulaşır mı?" sorusuna şöyle yanıt veriyor;

Hiçbir Lyme hastalığı vakası kan nakli ile ilişkilendirilmemiş olsa da, bu bakterilerinin bağış için saklanan kanda yaşayabildiğini gösterilmiştir. Aktif Lyme hastalığı olan bireyler kan bağışında bulunmamalıdır. Tedavisini tamamlamış bireyler kan bağışçısı olabilirler.

EVCİL HAYVANI OLANLAR DİKKAT! 

Pek çok kişi Lyme hastalığının evcil hayvanlardan bulaşıp bulaşmayacağını merak ediyor. Doktor Öztürk, "Köpekler ve kediler Lyme hastalığına yakalanabilse de, enfeksiyonu doğrudan insanlara bulaştırmazlar. Ancak bu hayvanların üzerinde bulunan borrelia ile enfekte keneleri evinize veya bahçenize taşıyabileceği unutulmamalıdır." dedi. 

MUTLAKA TEST YAPILMALIDIR 

"Ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve eritema kronikum migrans adı verilen karakteristik deri döküntüsünün hastalığın tipik semptomlar arasında yer aldığını ifade eden Öztürk şuları söyledi;

"Semptomlar ortaya çıktığı ilk günlerde homojen, kırmızı iken, büyür, büyüdükçe etrafı daha kızarık, ortası soluk tipik halini alır. Bu döküntüye öküzgözü döküntüsü de denilmektedir. Bu lezyondan alınan biyopside bakteri gösterilebilir. Lezyonun olmadığı dönemde kanda borrellia antikorları saptanır. Bu antikorların bulunması tanı için yetmez. Mutlaka doğrulama testleri yapılmalıdır.

Erken tanı konulmayan durumlarda hastalık yaygın deri bulguları, nörolojik bulgular(yüz felçleri, çocuklarda körlük, ağrı, uyuşma karıncalanma, kas güçsüzlükleri) kardiyak bulgular, kas ve eklem bulguları ile karşımıza çıkabilir. 

Prof. Dr. C. Elif Öztürk hastalığın tedavisi ve korunma yöntemleri ile ilgili ise, 'Tedavisinde uygun antibiyotikler ile birkaç haftalık antibiyotik tedavisi ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Doğa yürüyüşlerinde böcek kovucu kullanmak, açık renkli giysiler giymek, kene muayenesi yapmak ve varsa keneleri uygun şekilde hemen uzaklaştırmaktır.' diye konuştu.