Gazete Vatan Logo
Magazin Bağışlanan kadavralara uygulanan botoks iddiaları tıp dünyasını ayağa kaldırdı

Bağışlanan kadavralara uygulanan botoks iddiaları tıp dünyasını ayağa kaldırdı

Başta doktor adaylarının yetişmesine, sonrasında ise tıp dünyasında yeni tekniklerin gelişmesine vesile olan kadavra bağışı İngiltere'de etik tartışması yarattı. Bu tartışmaya sebep olan şey ise kadavra kafalarının botoks ve dolgu için estetik kurslarına pazarlanması.

Bağışlanan kadavralara uygulanan botoks iddiaları tıp dünyasını ayağa kaldırdı

Dünya üzerinde birçok kişi öldükten sonra bedenlerini insanlığa ve bilime faydalı olması düşüncesiyle tıp dünyasına kadavra olarak bağışlıyor. Ancak geçtiğimiz günlerde İngiltere'nin sağlık sistemi NHS (Birleşik Krallık Sağlık Sistemi) kapsamında yapıldığı ortaya çıkan bir olay, sağlık dünyasını ayağa kaldırdı ve 'etik' tartışmalarını gündeme getirdi.

BAĞIŞLANAN KADAVRALARIN KAFASI KESİLİYOR

Milliyet'te yer alan habere göre, kaynakların bildirdiğine göre sağlık görevlilerine botoks ve dolgu maddelerinin güvenli bir şekilde nasıl uygulanacağını öğretmek için bağışlanan cesetlerin kafaları kesiliyor. NHS'ye bağlı vakıflar kadavraları, üzerinde kozmetik teknikleri uygulamaları için doktorlardan, hemşirelerden ve diş hekimlerinden 1.440 pound (yaklaşık 60 bin lira) kadar ücret alan özel estetik kurslarının kullanımına sunuyor.

SAĞLIKTA TİCARİLEŞMENİN ÖNÜNÜ AÇIYOR

Kırışıklığa meydan okuyan botulinum toksini enjeksiyonları yani botoks, dolgu gibi estetik tedaviler NHS kapsamında değil. Birçok kişi, kurs veren firmaları ve kursakatılan sağlık görevlilerini kadavraları bağışlayan insanların cömertliğinden 'etik olmayan bir şekilde' faydalanmakla ve 'kazançlı' ticareti kolaylaştırdığı için eleştirdi.

Haberin Devamı

BİR SONRAKİ EĞİTİM 23 MAYIS'TA 

Kozmetik Kursları ve Nottingham Üniversitesi Hastaneleri çeşitli 'Enjekte Edilebilir Estetik Tedaviler İçin Kadavra Yüz Anatomisi Eğitimi' düzenliyor ve bir sonraki etkinliğin 23 Mayıs'ta yapılması planlanıyor. Firmalar, bu uygulamalı deneyimde kullanılmak üzere gerekli kafaları sağlamak için NHS'nin Ulusal Depo Merkezi ile ortaklık kurduğunu söylüyor. Web sitesinde yer alan bilgide, kursta dolgu yerleştirmenin kişinin yüz anatomisiyle nasıl etkileşime girdiğinin incelendiği ve bunun da tedavileri mümkün olan en güvenli şekilde optimize etmelerine olanak sağladığı belirtiliyor.