Gazete Vatan Logo

Atatürk'ün ataları Yörük müydü?

Bilinenin aksine Atatürk'ün asıl kökeni...

Atatürk'ün ataları Yörük müydü?

Osmanlı Devleti'nin son döneminde Balkanlar'ın kaybedilmesiyle on binlerce Türk, Rumeli'den Anadolu'ya, bir o kadar Rum kökenli aile de Anadolu'dan Yunanistan'a zorunlu göçe tabi tutuldu. İki toplum arasında yaşanan karşılıklı nüfus değişiminin rakamsal ve insani boyutu araştırmacı İhsan Tevfik tarafından yazılan "İnsan ve Mekan Yüzüyle Mübadele 1923'ten bugüne zorunlu göç" isimli 360 sayfalık kitapta bir araya getirildi. Tevfik'in çalışmasında en dikkat çeken konulardan biri ise Atatürk'ün kökeniyle ilgili olan bölümler oluşturuyor...Kitapta Atatürk'ün ailesi ve kökeni hakkında şu bilgiler yer alıyor:



130 SENE ÖNCE SARIGÖL'DEN GÖÇTÜLER

“Atatürk’ün validesi Zübeyde Hanım, Sofuzade ailesinden Feyzullah Ağa’nın kızıdır. Bunlar Selanik’te doğmuşlardır. Bu aile bundan 130 sene evvel Sarıgöl’den Selanik’e gelmişlerdir. Vodina kazasının batısında Sarıgöl nahiyesinde on altı köyden ibaret olan bu nahiye ailesi, Makedonya ve
Teselya’nın fethinden sonra Konya civarı ahalisinden Osmanlı hükümetinin sevk ve iskân ettirdiği Türkmenlerdendir. Son zamanlara kadar beş asır müddet içinde hayat tarzlarını, kılık kıyafetlerini değiştirmemişlerdi. Hatta bazı kaynaklarda ve bazı mübadillerin verdiği bilgilerde Zübeyde Hanım’ın dedelerinin köyünün Sarıgöl’de Cumapazarı’na bağlı Baraklı köyü olduğu belirtilmektedir."



"BİZİM ESAS SOYUMUZ YÖRÜKTÜR

"Baba tarafı da Kızıloğuz yahut Kocacık Yörükleri diye anılan Mustafa Kemal ve ailesinde de kuvvetli bir Yörük, Türkmen olma bilinci vardır. Baba soyu da anne soyu gibi Konya/Karaman bölgesinden gelerek Manastır vilayetinin Debre'i Bâlâ sancağına bağlı Kocacık köyüne yerleşmiştir. Makbule Hanım, E. 'Babanız nerelidir?' sorusuna şu cevabı vermiştir: “Babam Ali Rıza Efendi yerli olarak Selaniklidir. Kendileri Yörük sülalesindendir. Annem her zaman yörük olmakla iftihar ederdi.'Atatürk çok kere benim atalarım Anadolu’dan Rumeli’ye gelmiş yörük Türkmenlerindendir' derdi. Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Hanım (Atadan 1885-1956) anne soyu hakkında Zübeyde Hanım’ın anlatımıyla şu bilgilerivermektedir: 'Bizim esas soyumuz yörüktür. Buralara Konya-Karaman çevrelerinden gelmişiz. Büyükbabam Feyzullah Efendi’nin büyük amcası Konya’ya gitmiş, Mevlevî dergâhına girmiş, orada kalmış. Yörüklüğü tutmuş olacak."