Zika

Zika

Son dakika zika haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan zika ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını zika haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Zika

haberleri sayfasında son dakika yaşanan zika gelişmeleri de dahil olmak üzere 118 zika haberi bulunmuştur. Tüm zika haberleri aşağıda listelenmiştir.
Sivrisinek ısırığı deyip geçmeyin komaya ve ölüme götürebilir! Özellikle hamileler için büyük risk
Sivrisinek ısırığı deyip geçmeyin komaya ve ölüme götürebilir! Özellikle hamileler için büyük risk Sivrisinekler genellikle çiçek ve bitkilerin su ve özleriyle beslenmelerine rağmen özellikle de dişi sivrisinekler üremek için kana ihtiyaç duyar. Kan emmek için soktuklarında ise salgıladıkları bir madde o bölgede kaşıntıya, beraberinde de kızarıklığa neden olur. Bu ısırıklar başlangıçta basit görülse de sıtma, sarı humma, Batı Nil Ateşi gibi ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever de sivrisinek ısırığı nedeniyle bulaşan hastalıkların ciddi nörolojik komplikasyonlara, hamileyseniz doğum kusurlarına hatta ölüme davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti ve korunmak için sivrisinek kovucu spreylerin kullanımına yönelik bilgi verdi.
27.08.2023 Sağlık
Korkutan uyarı geldi: Bildiğimiz sineklerden değil! Hastalıkları bulaştırıyor
Korkutan uyarı geldi: Bildiğimiz sineklerden değil! Hastalıkları bulaştırıyor Türkiye'de ilk olarak Edirne'de tespit edilip daha sonra Türkiye'ye yayılan Asya kaplan sivrisineğine karşı uzmanlardan korkutan uyarı geldi. Zika, sarı humma ile Batı Nil gibi hastalıkları bulaştıran bu sinek özellikle kıyı kesimlerde hızla çoğalmaya başladı.
28.07.2023 Yaşam
İstilacı sivrisinekler Türkiye'de! 'Yeni salgınlar kapıda' diyerek uyardı
İstilacı sivrisinekler Türkiye'de! 'Yeni salgınlar kapıda' diyerek uyardı Türkiye’deki sivrisinek türünden daha farklı! 'Aedes Aegypti' adıyla bilinen 'istilacı sivrisinek' türleri Avrupa coğrafyasında korku salmaya başladı. Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye’de hiç görülmeyen Zika, Chikungunya, Dang, Batı Nil Ateşi gibi viral hastalıkların sivrisineklerle bulaş ihtimalinin artması anlamına geliyor" dedi.
4.07.2023 Yaşam
AEDES sivrisinek ısırığı belirtileri nelerdir, nasıl geçer? AEDES sivrisineği nedir, nasıldır, farkı ne?
AEDES sivrisinek ısırığı belirtileri nelerdir, nasıl geçer? AEDES sivrisineği nedir, nasıldır, farkı ne? İstanbul'da son günlerde ZİKA virüsü taşıyabilen AEDES sineklerinde artış yaşanıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Tıbbi Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kenan Midilli, insanlara hastalık bulaştırma ihtimali yüksek olan AEDES sinekleri ile ilgili uyarılarda bulunarak bu sinekler için ilaçlamanın da çözüm olmadığı dile getirdi. Peki, AEDES sivrisinek ısırığı belirtileri nelerdir, nasıl geçer? AEDES sivrisineği nedir, nasıldır, farkı ne?
3.08.2022 Sağlık
Zika virüsü bulaştırıyor! Yeni tehlike: Aedes
Zika virüsü bulaştırıyor! Yeni tehlike: Aedes  İstanbul'da 'Aedes' türü sivrisineklerde artış yaşanıyor. Özellikle zika virüsü bulaştıran 'Aedes' türü sivrisineklerle mücadelede ilaçlamanın yeterli olmadığı belirtiliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Tıbbi Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kenan Midilli, "İlaçlama uzun vadeli başarılı olan bir yöntem değil. Çok çeşitli yöntemlerin bir arada kullanılması gerekiyor" dedi. Midilli, "Bataklıkların kurutulması lazım, biyolojik yöntemler var, sivrisinek larvalarını yiyen balıklar var" diye konuştu.
3.08.2022 Gündem
Maymun çiçeği salgını Güney Amerika'ya sıçradı! Dünya Sağlık Örgütü: 'Korkunç' bir meydan okuma
Maymun çiçeği salgını Güney Amerika'ya sıçradı! Dünya Sağlık Örgütü: 'Korkunç' bir meydan okuma Maymun çiçeği virüsü tün dünyaya yayılıyor. Hafta sonu birçok ülkeden pozitif test sonucu haberleri geldi, virüsün yayılma hızı bilim insanları için de sürpriz oldu. Bütün ülkeleri uyaran Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve peşinden gelen maymun çiçeği virüsünü saydı.
23.05.2022 Dünya
Bilim insanlarından ortak çalışma! Asya kaplan sivrisineği...
Bilim insanlarından ortak çalışma! Asya kaplan sivrisineği... Zika ve Batı Nil gibi viral hastalıkların bulaştırıcısı olan Asya kaplan sivrisineği ve diğer taşıyıcı sivrisinek türlerinin Karadeniz'deki varlığı Türkiye, ABD, Ukrayna ve Gürcistan'dan bilim insanlarının ortak çalışmasıyla taranacak.
14.09.2021 Bilim ve Teknoloji
Ateş, ishal, kusma, baş ağrısı! Ölümcül! Bu belirtileri gösterenler...
Ateş, ishal, kusma, baş ağrısı! Ölümcül! Bu belirtileri gösterenler... Sivrisineklerle bulaşan Batı Nil virüsü, sarıhumma ve dang ateşine dikkati çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, “Havaların hala mevsim normallerinin üzerinde sıcak seyretmesi nedeniyle sivrisineklerin hastalık bulaştırma riski devam ediyor. Bazı bilim adamları tarafından Büyük İskender’in ölüm nedeni olarak görülen Batı Nil virüsü almış yaklaşık her 5 kişiden 1’inde ateşle beraber ishal, kusma, eklem ağrıları, baş ağrısı, vücut ağrıları veya döküntü gibi diğer belirtiler gelişebilir” dedi.
6.09.2021 Sağlık
Sineklerden korunurken cildinizi riske atmayın
Sineklerden korunurken cildinizi riske atmayın Sivrisinek alerjisi olan kişilerde ve çocuklarda sinek kovucu ürünler kullanılırken dikkatli olunması gerektiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğba Doruk, “Çocuklar ellerini ağızlarına ve gözlerine sık götürdüklerinden dolayı bu ürünlerde dikkatli olunması gerekmektedir. Sinek kovucunun etiketinde çocuklara uygulanabilir olduğu yazmalı ve mutlaka EPA (Çevre Koruma Ajansı) onaylı olmalı. 3 yaşın altındaki çocuklara Limon okaliptüs yağı çeşitleri kullanılmamalı” dedi.
25.08.2021 Sağlık
Asya kaplan sivrisineği İstanbul'a yerleşti!
Asya kaplan sivrisineği İstanbul'a yerleşti! Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkan yangın, sel, kuraklık risklerinin yanı sıra halk sağlığı için önemli bir tehdit daha kapıya dayandı. Uzmanlar, alerjik reaksiyonlar başta olmak üzere Dang Ateşi, Batı Nil, Sarı Humma, Zika ve Chikungunya virüslerine neden olan “Asya kaplan sivrisineği” türünün, İstanbul’un yerleşik türleri arasına girdiğini açıkladı.
21.08.2021 Gündem
Sivrisinek alarmı! İstanbul, İzmir, Bursa... Çok tehlikeli
Sivrisinek alarmı! İstanbul, İzmir, Bursa... Çok tehlikeli Böcekler konusunda uzman bilim insanları, son zamanlarda İstanbul'da görülmeye başlayan Asya Kaplan Sivrisineği'nin, seller ve yıllık toplam yağış miktarları dikkate alındığında Karadeniz Bölgesi'nde de ciddi bir tehdit haline gelme potansiyelinin bulunduğunu bildirdi.
24.07.2021 Yaşam
İklim değişikliğinde tehlike çanları! Böyle giderse hepsi yok olacak
İklim değişikliğinde tehlike çanları! Böyle giderse hepsi yok olacak İklim değişikliği tüyler ürpertici boyutlara ulaştı! Giderek artan küresel sıcaklıklar, geri dönülmez sonuçlar doğurabilir. Endişelendiren tabloya ilişkin açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, "2050 yılına kadar küresel sıcaklık artışının +1,5 derece olması halinde, kentsel alanlarda yaşayan 350 milyon kişinin daha su kıtlığına maruz kalacağı değerlendiriliyor” dedi. Birpınar, artışın +2-3 derede olması halinde ise kara ve deniz canlı türlerinin en az yüzde 54'ünün bu yüzyılda yok olacağını söyledi.
23.07.2021 Gündem
Sivrisinek sokmasına ne iyi gelir? Asya Kaplan Sivrisineği ısırığı nasıl geçer?
Sivrisinek sokmasına ne iyi gelir? Asya Kaplan Sivrisineği ısırığı nasıl geçer? İstanbul ve Kocaeli'nde görülen ve sarı humma, zika ve Batı Nil virüsü enfeksiyonu gibi çok sayıda hastalığı taşıyabilen Asya Kaplan Sivrisineğinden pek çok kişi etkilendi. Hastanelerin acil servislerine başvurular arttı. Son yıllarda yayılım alanlarının genişlemesiyle birlikte insanları da hedef almaya başladılar. Ayrıca yapay çevrelere de yumurtlayabiliyorlar, bu da onların yayılımını hızlandırıyor. Bu tür insanlarda aşırı alerjik reaksiyonlara ve ısırdığı bölgede aşırı kaşıntı ve ödem gibi şikayetlere neden oluyor. Peki, Sivrisinek sokmasına ne iyi gelir? Asya Kaplan Sivrisineği ısırığı nasıl geçer? Sivrisinek ısırırsa ne yapmak gerekir? İşte merak edilenler...
19.07.2021 Sağlık
Korkutan Asya Kaplan Sivrisineği uyarısı! Giyside bile...
Korkutan Asya Kaplan Sivrisineği uyarısı! Giyside bile... Uzmanlardan Asya Kaplan Sivrisineği’ne ilişkin korkutan uyarılar geldi. Giysi üzerinden bile ısırabiliyor, alerjik reaksiyona yol açabiliyor. Dr. Necla Birgül İyison, bu sivrisineklerin sarıhumma, dang humması, zika, chikungunya ve batı nil virüsü gibi hastalıkların taşınmasında etkili bir tür olduğunu açıkladı.
16.07.2021 Sağlık
Bilim insanları yeni aşamaya geçti! Kanser ve HIV için umut olacak
Bilim insanları yeni aşamaya geçti! Kanser ve HIV için umut olacak Koronavirüsle mücadelede büyük başarı elde edilmesinden sonra ABD’li ilaç devi harekete geçti. Denemeler tamamlandı. Üç kategoride de testler yürütüyor. Şimdi insan denemelerine geçiliyor. Ölümcül hastalıklar için de kullanılacak.
15.07.2021 Sağlık
Asya Kaplan Sivrisineği kabusu! İstanbul'da yeni tehlike, alarm verildi...
Asya Kaplan Sivrisineği kabusu! İstanbul'da yeni tehlike, alarm verildi... İstanbul’da ortaya çıktı, en tehlikeli virüsü taşıyor. Her geçen gün artıyor. Bu türden korunmanın yöntemlerini anlatan Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, “Korunma için merkezi yönetimlere, yerel yönetimlere ve halkımıza büyük iş düşüyor” dedi.
13.07.2021 Sağlık
Bir kabus daha! Yeni virüs patlak verdi! Baş ağrısı, ateş...
Bir kabus daha! Yeni virüs patlak verdi! Baş ağrısı, ateş... Hindistan'ın Kerala eyaletinde, 14 kişide Zika virüsüne rastlandı.
9.07.2021 Dünya
COVID-19 erkeklerde kısırlık yapar mı?
COVID-19 erkeklerde kısırlık yapar mı? Koronavirüs aşılama çalışmaları devam ediyor. Hala pek çok kişinin aklında koronavirüs ile ilgili pek çok soru bulunuyor. Özellikle de koronavirüsü atlatanlarda kısırlık yapabileceği görüşü hakim. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç Dr. Emre Pabuçcu, Covid-19 enfeksiyonunun erkek üreme sistemi üzerindeki etkileriyle ilgili iddiaları değerlendirdi.
5.07.2021 Sağlık
Vahşi yaşama müdahale tüm canlıları tehdit ediyor
Vahşi yaşama müdahale tüm canlıları tehdit ediyor Yaban hayvanı ticareti-tüketimi, artan nüfus, yanlış arazi kullanımı ve kentleşme gibi unsurlar, bir yandan biyolojik çeşitliliği tehdit ederken, diğer yandan hayvandan insana bulaşan (zoonotik) hastalıkların yayılıp büyük salgınlara dönüşmesine neden oluyor.
22.05.2021 Bilim ve Teknoloji
Sputnik V aşısı dünyada 60'tan fazla ülkede tescil edildi
Sputnik V aşısı dünyada 60'tan fazla ülkede tescil edildi 21 gün arayla iki doz halinde uygulanan Sputnik V aşısı, bağışıklık sistemini daha fazla güçlendirmesi için her dozun içeriğinin farklı olmasıyla dikkati çekiyor.
29.04.2021 Sağlık
İnsandan insana virüs bulaştırıyor, ölüme sebep oluyor! Korona değil...
İnsandan insana virüs bulaştırıyor, ölüme sebep oluyor! Korona değil... Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı şehirlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle sivrisinek sayılarındaki artışa dikkat çekti. Satar, "Sivrisinekler kanımızı emerler ve insandan insana virüs bulaştırırlar. Sivrisinekler koronavirüs bulaştırmaz, sarı humma, Batı Nil, dang gibi ölüme sebep olan virüsleri bulaştırır. Ancak Ayrıca hayvan kaynaklı ölümlerde de ilk sırayı alırlar. Kış aylarında metruk evleri, kanalizasyonları, foseptikleri, sivrisineklerin larvalarını bırakmamaları için ilaçlamak önemlidir. Bu mücadele ile sivrisineklerin 4'te 3'ünü yok etmiş oluruz" dedi.
15.02.2021 Gündem
İstanbul için büyük tehlike! Yeni salgın...
İstanbul için büyük tehlike! Yeni salgın... Barajlarda su seviyelerinin düşmesiyle ortaya çıkacak bataklık ve küçük gölcüklerin sivrisinek larvalarının üremesi için uygun ortam oluşturacağı belirtildi. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Barajlarımız çok düşük bir seviyede. Umuyoruz ki bu böyle kalmayacak. Ancak yaza doğru bu seviyelerde olacak olursa, su çekildikten sonra ortaya çıkan düzlükler var. Bunlar az sulu bol çamurlu bölgeler. Buralarda sivrisineklerin üremesi için ideal yerler" dedi. Prof. Dr. Kurnaz. "Maalesef o sivrisinekler doğamızda çok fazla görülmeyen Batı Nil Virüsü, Zika gibi hastalıkların biraz daha fazla doğamıza girmesine ve en sonunda da en büyük düşmanlarımızdan olan sıtmanın görülmesine neden olabilir" dedi.
28.12.2020 Yaşam
Kovid-19'a karşı bazı antikorlar, virüsün daha fazla yayılmasına yol açabilir
Kovid-19'a karşı bazı antikorlar, virüsün daha fazla yayılmasına yol açabilir Bilim insanları, "yeni tip corona virüs (Kovid-19) tedavilerinde bazı antikorların bağışıklık sistemini harekete geçirmek yerine virüsün yayılmasını hızlandırabileceği" uyarısında bulundu.
15.10.2020 Bilim ve Teknoloji
Asya Kaplan Sivrisineği'ne karşı biyolojik mücadele çalışmaları başladı
Asya Kaplan Sivrisineği'ne karşı biyolojik mücadele çalışmaları başladı Son yıllarda Türkiye’de de görülmeye başlanan ve sarı humma, zika, Batı Nil virüsü enfeksiyonu gibi çok sayıda hastalığı taşıyabilen Asya Kaplan Sivrisineği’ne karşı, Boğaziçi Üniversitesi tarafından biyopestitit çalışmaları başladı. Çalışmalar sonucunda kimyasal ilaçlara karşı direnç kazanan Asya Kaplan Sivirisineği’ne biyolojik yöntemlerle çözüm aranacak.
5.10.2020 Bilim ve Teknoloji
Asya Kaplanı Sivrisineği nedir? Asya Kaplan Sivrisineği ısırığının zararları nelerdir, hangi hastalığa yol açıyor?
Asya Kaplanı Sivrisineği nedir? Asya Kaplan Sivrisineği ısırığının zararları nelerdir, hangi hastalığa yol açıyor? Sarı humma, zika ve Batı Nil virüsü enfeksiyonu gibi çok sayıda hastalığı taşıyabilen Asya Kaplan Sivrisineği, Marmara ve Karedeniz bölgesinde yaşayanları tehdit ediyor. Ölümcül sineğin insan üzerindeki etkilerini inceleyen uzmanlar aşı çalışmalarına başladı. 100 istilacı hayvan arasında yer alan hızlı yayılma özelliği ile bilinen Asya Sivrisine hakkında merak edilenler...
28.09.2020 Gündem

Benzer Haber Etiketleri

Zika ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki zika haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.