Tamamlayıcı emeklilik sistemi nasıl olacak? Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde kıdem tazminatı ne olacak? 14 milyon çalışanı ilgilendiriyor!
Tamamlayıcı emeklilik sistemi nasıl olacak? Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde kıdem tazminatı ne olacak? 14 milyon çalışanı ilgilendiriyor! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, tamamlayıcı emeklilik sigortasını hayata geçireceklerini duyurmuştu. Bu açıklamanın ardından Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne (TES) görüşmeleri işveren ve işçi temsilcileri arasında başladı. 14 Milyon çalışanı ilgilendiren Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin 2022'de devreye girmesi bekleniyor. Peki, Tamamlayıcı emeklilik sistemi nasıl olacak? Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde kıdem tazminatı ne olacak? İşte Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin detayları...
15.06.2020 Çalışma Hayatı
Emekliye çift maaş! Yaş belli oldu, yüzde 25'i peşin alınacak...
Emekliye çift maaş! Yaş belli oldu, yüzde 25'i peşin alınacak... Milyonlanca kişiyi ilgilendiren düzenleme. Türkiye'de emeklilikte yeni dönem resmen açıklandı. Emekliye çift maaş, kıdem tazminatına iki yeni formül geliyor. Paraların alınacağı yaş da belli oldu. Memur, işçi herkes yararlanacak, emekli olan çift maaş alacak. Tamamlayıcı emeklilik modeliyle birlikte kıdem tazminatlarında yeni bir dönem başlayacak. Tartışmaya açılan modellerden biri brüt ücretinin yüzde 3’ü her ay tamamlayıcı emeklilik hesabına aktarılacak. Yüzde 5.33 ise eskiden olduğu gibi işveren sorumluğunda kalacak. İkinci model ya şu andaki mevcut sistem tercih edilecek ya da devletin de katkıda bulunacağı işçi ve işverenin prim ödeyeceği yeni sistem.Sosyal taraflarla tartışmaya açılan modellerde, 60 yaşa kadar fonda birikim yapılması öngörülüyor. Buna göre 60 yaşında hesapta biriken paranın yüzde 25’i peşin olarak alınabilecek, kalan tutar ise emeklilik gelirini artırmak için çalışanlara ek gelir olarak verilecek. Düzenlemeyle yeni istihdama ücret desteği verilecek. 2019 başından 17 Nisan 2020'ye kadar hesaplanacak ortalama istihdam sayılarına ek olarak işe alınan her işçi için 30 Eylül'e kadar 1.732 TL destek verilecek. Tamamlayıcı emeklilik sigortası nedir? Peki çalışanlar nasıl sisteme dahil olacak?
11.06.2020 Çalışma Hayatı
Emeklilikte yeni dönem! Resmen açıklandı çift maaş ve...
Emeklilikte yeni dönem! Resmen açıklandı çift maaş ve... Milyonlarca kişiyi çok yakından ilgilendiriyor. Türkiye'de emeklilikte yeni dönem resmen açıklandı. Memur, işçi herkes yararlanacak, emekli olan çift maaş alacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, devlet destekli “Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası” sistemine geçileceğini açıkladı. Erdoğan sistemin 2022 yılında yürürlüğe gireceğini duyurdu. İşçinin sistemden çıkmaması için cazip hale getirilecek düzenleme ile çalışanlar emekli olduklarında çift maaş imkanına sahip olacak. Tamamlayıcı emeklilik sigortası nedir? Peki çalışanlar nasıl sisteme dahil olacak?
10.06.2020 Emekli