Son dakika kanser tedavi haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan kanser tedavi ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını kanser tedavi haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan kanser tedavi gelişmeleri de dahil olmak üzere 3.023 kanser tedavi haberi bulunmuştur. Tüm kanser tedavi haberleri aşağıda listelenmiştir.
Ölümcül hastalık Y kuşağını tehdit ediyor! 50 yaş sonrası görülme sıklığı artıyorKolon ve rektum kanseri her iki cinsiyette de hem en sık rastlanan hem de yaşam kaybına neden olan kanserler arasında üçüncü sırada yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon 800 bin kişi bu hastalığa yakalandığını ve yaklaşık 900 bin kişinin de bu hastalıktan hayatını kaybettiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Neşet Köksal, özellikle 50 yaş sonrası görülme sıklığında artış olduğunu söyledi. Kolorektal kanserlerin artık 1980 yılı sonrasında doğan Y kuşağını temsil eden genç yetişkinleri de tehdit ettiğine işaret eden Prof. Dr. Köksal, “Yapılan bir çalışmada 1950’li yıllarda doğan yetişkinlerle karşılaştırıldığında, 1990’lı yıllarda doğanlarda kolon kanseri riski iki kat, rektum kanser riski ise dört katına çıkmaktadır. Ayrıca rektum kanseri hastalarının neredeyse üçte birinin 55 yaşın altında olduğundan taramaya 50 yaşından önce başlanmasının düşünülmesi gerektiği belirtilmiştir” dedi.
Kanser cerrahisinde hedef, tekrarlama riskini yüzde 10’un altında tutmaktırKansere yakalanma oranının, günümüz dünyasında halen artışta olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Babek Tabandeh, “Öncelikli hedef, her zaman hastalığı tam olarak iyileştirmek olsa da kanser cerrahisinde başarının tanımı, genellikle hastalığın bölgesel tekrarlama riskini yüzde 10’un altında tutmak ve hastanın beklenen hayat süresini 5 yıla yaklaştırmaktır” dedi.
Doktorken mühendisliğe başladı; kanser tedavisinde önemli çalışmaya imza attıOndokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükriye Bilge Gürsel meme kanserinde yapay zekanın kullanımına dair çalışmasıyla adından söz ettiriyor. Prof. Dr. Gürsel'i meslektaşlarından ayıran en önemli özelliği, bu çalışmayı sadece bir doktor olarak değil, aynı zamanda bilgisayar mühendisi olarak bizzat kendisinin bitirme teziyle gerçekleştirmiş olması. Gürsel, Ondokuz Mayıs Tıp Fakültesi'nde doçentken, üniversite sınavlarına yeniden girerek bilgisayar mühendisliğini kazandı. 3 yıl sonra mühendislikten yüksek onur derecesiyle mezun olurken, tıpta da profesörlüğe yükselmişti. Mühendislikteki bitirme tezinde ise, doktorluğunu konuşturdu; rahim ağzı ve meme kanserinde tedavi sonrası meydana gelebilecek nüksleri, yapay zeka ile yüzde 92 doğruluk oranıyla önceden belirleyebilen pilot bir çalışmaya imza attı.
Kanser için yeni umut: Moleküler tedaviKanser vakaları ülke genelinde her geçen gün artıyor. Sigara kullanımı, yaşlı nüfusun artışı ve obezite kanserin hızla artmasının en önemli nedenleri arasında gösteriliyor. Kanser tedavisinde ise yüz güldüren gelişmeler yaşanıyor. Moleküler tedavi kanser hastaları için umut vadediyor.
Kanser pandemiye dönüşecek! Tarih verip uyardı: '4 kat artacak'Kanser ile ilgili korkutan veriler açıklandı, 2017 yılından bu yana dünyada bir numaralı ölüm sebebi haline geldi, kritik uyarı yapıldı. Kanserin bir pandemi haline dönüşebileceğini ifade eden Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Serdar Karaca, tarih vererek dikkat çeken bir uyarıda bulundu.
Radyoembolizasyon nedir?Girişimsel Radyoloji ve Girişimsel Onkoloji alanında çalışmaları olan Prof. Dr. Murat Cantaşdemir, karaciğer kanseri tedavisinde kullanılan radyoembolizasyon hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı:Radyoembolizasyon, radyoaktif madde (Y90) içeren milimetreden küçük mikron boyutlarındaki radyoaktif mikroküreler ile yapılır. Bu mikroküreler direkt olarak kanser dokusu içine, kanseri besleyen damarlar yoluyla enjekte edilir. Kanser dokusu içine yerleşen mikroküreler radyasyon yayarak kanser hücrelerinin ölmesini sağlar. TARE, SIRT ve mikroküre tedavisi olarak da anılır.
Erken teşhiste kanser yüzde 100 tedavi edilebilirKanser Haftası nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman, "Erken teşhis kanserde en önemli nokta. Erken teşhis edildiği sürece kanser yüzde 100 tedavi edilebilen bir hastalık" dedi.
“Kanser tedavisi sırasında her iki hastanın birinde iştahsızlık görülüyor”Uzman Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, kanser hastalarının yüzde 54’ünün iştahsızlık sorunu yaşadığına dikkat çekerek özellikle kemoterapi sürecinde daha sağlıklı bir beslenme planı için uygulanabilecek yöntemler için önerilerde bulundu.
4 Şubat Dünya Kanser Günü mesajları sözleri! Dünya kanser günü nedir, ilk kez ne zaman düzenlendi?Dünya Kanser Günü mesajları ve sözleri, 4 Şubat bugünün Dünya Kanser Günü olması nedeniyle sorgulanıyor. 4 Şubat tarihinde her yıl kanser hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratabilmek amacıyla mesajlar, sözler ve etkinlikler araştırılıyor. Vatandaşlar sosyal medya hesapları aracılığıyla paylaşım yaparak, hastalıkla mücadele edenlere ve yakınlarına destek veriyor. Bizde sosyal medya hesaplarını üzerinden ya da mesaj yoluyla çevrenizdeki kişilerle paylaşabileceğiniz Dünya Kanser günü mesajları ve sözleri derledik. İşte 4 Şubat Dünya Kanser günü mesajları ve sözleri…
'Pandemi, kanser tanı ve tedavisini olumsuz etkiledi'Pandemi dönemi, pek çok zorluğu beraberinde getirirken bu dönemin şartlarından en çok etkilenen grupların başında kanser hastaları geliyor. Onkoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Selçuk Cemil Öztürk, Araştırmalar, pandeminin başlarında önceki yıllara göre kanser taramalarında yüzde 85’e varan azalmaların olduğunu ortaya koydu. Yine tedavi veya kontrol için onkoloji bölümüne başvuran hastaların sayısında yüzde 25-30’luk azalmalar gözlendi” dedi.
Biontech yan etkileri kaç gün sürer, uzun sürerse ne yapılmalı? İşte Biontech aşısının yan etkileri ve etkilerin uzun sürmesi durumunda yapılacaklar!Erzurum’da, servislerde ya da yoğun bakımda Covid-19 tedavisi gören hastaların yüzde 95’inin, aşısız ya da aşısı tamamlanmamış kişilerden oluştuğu belirlenince vatandaşın Biontech aşısı hakkında merak ettikleri arttı. En merak edilenlerin başını ise yan etkiler oluşturdu. Biontech aşısı yan etkileri aşı olacaklar ve aşı yaptıran vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Aşı ve ilaçların yan etkileri her zaman söz konusudur. Bu etkiler hafif, şiddetli, geçici ve kalıcı olabilir.
"Kanser sayıları artarken yaşam süresi uzuyor"Kanser rakamlarına bakıldığında, her geçen yıl hem dünyada hem Türkiye’de artış görüldüğüne dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Kuzhan, “Türkiye’de bu artıştaki sebeplerde birçok özel neden var. Bunlar arasında koruyucu hekimdeki ilerlemeler, tıptaki birçok gelişme ve çağcıl yaşamın getirdiği tüm destek tedavileriyle yaşam kayıplarının azalması yer alıyor” diye konuştu.
Kanser tedavisi ile ilgili yeni gelişme! Yan etki olmadan yok ediliyorTürk Doktor Rahmi Öklü, kanser tedavisinde büyük bir başarıya imza attı. Öklü, kanser hücrelerine doğrudan ulaşabilecek bir sıvı geliştirdi. Bu sıvı sayesinde tümörlerin yan etki yaratmadan yok edebileceğini kanıtladı.
Depresyon kanserle savaşta zafiyet oluşturabiliyorKırıkkale Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun "Hastaların hatta hasta yakınlarının içinde bulunduğu psikolojik durum, kanser tedavi sürecine direkt olarak etkili" dedi.
Nükleer enerjide yerli yakıt toryum! Türkiye dünyada ikinci sırada...Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) Nükleer Enerji Raporu'nda, Türkiye'nin rezerv bakımından dünyada ikinci sırada olduğu toryum, yeşil nükleer enerji kaynağı olarak gösterildi. Akkuyu ve Sinop'taki nükleer santrallerde kullanılacak yakıtta dışa bağımlılığın sözkonusu olduğu belirtilerek, Sinop ve yeni kurulacak diğer santrallerde toryum yakıt kullanımı önerildi.
Kanser hastalarına Kovid-19'a karşı aşı önerisiSağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuri Karadurmuş, hem ulusal hem de uluslararası rehber ve kaynakların kanser hastaları için aşılamayı önerdiğini söyledi.
Kanserin görülme oranı 12 kat arttıAmerika'da yayımlanan bir dergide yer alan bilgileri paylaşan Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, 1900 yılında kansere yakalanmış hasta sayısı ve 60 yaş üstü nüfusun oranı ile 2000 yılındaki aynı oranlar karşılaştırıldığında; yaşlı nüfus artışının 3 kat olduğunu, kanser görülme sıklığının ise 12 kat arttığı söyledi.
Her yıl 3 bin kadın rahim ağzı kanseri oluyorOcak ayının ‘Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’ olması nedeniyle HPV (İnsan papilloma virüsü) testi ve aşısının önemine dikkat çeken Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, “Ülkemizde her yıl, 3 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı koyuluyor. Yaklaşık bin 500’ü ise rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Bunların hemen hemen tamamı HPV aşısı ile önlenebilirdi. Türkiye’de henüz programa girmedi ama eninde sonunda girecektir. Erken teşhis çok önemli. Erken tanıyla önce kanser tedavi edilip, ondan sonra kadınların gebe kalması sağlanabilir” dedi.
Pandemi sürecinde kanser hastalarının tedavilerine devam etmesi öneriliyorTürk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) Başkanı Prof. Dr. Serdar Turhal, Kovid-19 hastalığına ait semptomlar olmadığı sürece, en yüksek risk gruplarından olan kanser hastalarının, doktorlarının tavsiyelerine uymalarını ve tedavilerine devam etmelerini önerdi.
Kanserli hücreyi ıskalamadan tedavi eden yeni teknoloji dönemiDünyada sadece 19 merkezde bulunan ve kanserli hücreyi radyoterapi sırasında görüntüleyerek sağlıklı dokulara zarar verilmesinin önüne geçen 1.5 Tesla MR Linak teknolojisi, Türkiye'de de kullanılmaya başlandı.
“Kanser tedavi edilebilen bir hastalık”Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Ayşen Aydın, kanser hastalığının isminin duyulmasının bile insanları korkuttuğunu belirterek, erken teşhis konulursa tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ifade etti.
“Kanser tedavisi kişiye özeldir”Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Avcı, kanser tedavisinde kişinin sosyal hayatına devam etmesinin çok önemli olduğunu ve tedavinin de kişiye özel olduğunu söyledi.
Üniversitenin geliştirdiği kanser tedavisi cihazına ödül!Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, kanser tedavisi için geliştirdikleri "Çok Işınlama Modlu Fotodinamik Terapi Lazer Sistemi" cihazına "Topluma Hizmet Ödülü" verilmesine ilişkin, bu projeyle hem bilim ürettiklerini hem de topluma hizmet etme imkanı bulduklarını bildirdi.
"Kanserlerin üçte biri sağlıklı yaşamla önlenebilir"Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Karadurmuş, yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin artırılması ve alkol kullanımının azaltılmasıyla önlenebileceğini belirterek, "Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel olumsuz etkilerin önüne geçilmesiyle kanser yükü daha da azalacaktır." dedi.
Kanser Tedavi ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki kanser tedavi haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.