Ev sahiplerinden yeni oyun! Bir evde 15 kişi, kiralayıp ranza satıyorlar, aylık 3.500 TL...
Ev sahiplerinden yeni oyun! Bir evde 15 kişi, kiralayıp ranza satıyorlar, aylık 3.500 TL... Kiralardaki fahiş artış sürerken ev sahipleri yüzde 25'lik zam sınırını delmenin formülünü arıyor. Pek çok ev sahibi son günlerde farklı bir yola başvuruyor. Artık odalara ranza koyup kaçak pansiyonculuk yapıyorlar. 8 kişinin kaldığı odadaki bir ranzanın bedeli aylık 3.500 TL. 'Eşya kullanım bedeli' adı altında ücret alınıp çıkarken iade edilmiyor.
20.08.2023 Ekonomi
Ev sahiplerinin yeni kiralık ev oyunu ifşa oldu! Vergiden böyle kaçıyorlar
Ev sahiplerinin yeni kiralık ev oyunu ifşa oldu! Vergiden böyle kaçıyorlar Ev sahiplerini yeni oyunu ifşa oldu. Fahiş kiralara karşı alınan tüm önlemlerden bir kaçış yolu bulan ev sahipleri, henüz şartları bile belli olmadan boş ev vergisine yakalanmamanın yolunu da buldu. Ev sahipleri kısa dönemli kiracıyı hedefleyip, yeni eşyalar alıyor ve daireleri eşyalı kiraya veriyor. Son günlerde “yeni eşyalı” kiralık ilanları oldukça arttı. Böylece hem yüzde 25 sınırından, hem uzun tahliye süreçlerinden hem de olası boş ev vergisinden kaçıyorlar.
29.07.2023 Ekonomi
Kiracı milyonları ilgilendiriyor! Ev sahiplerinden yeni fatura oyunu! Elektrik faturası, su faturası...
Kiracı milyonları ilgilendiriyor! Ev sahiplerinden yeni fatura oyunu! Elektrik faturası, su faturası... Kiracı milyonları ilgilendiriyor. Ev sahiplerinin yeni fatura oyunu herkesi şok etti. Son dönemde kiralık ev ilanlarında ‘fatura dahil’ ifadesi dikkat çekiyor. Kimi ev sahipleri kiralama kısa dönem olduğu için abonelikleri kendi adına tutarken, kimi de bu yolla tahliye ya da zam baskısı yapıyor. İstediği tarihte evden çıkmayan ya da istediği oranda zam yapmayan kiracının elektriğini suyunu kesen mülk sahipleri mağduriyet yaratıyor. Öte yandan kiracıların haklarıyla ilgili detaylar paylaşıldı. Buna göre; kiracılara zam yılda bir kez sözleşme yenileme döneminde ve TÜFE 12 ortalaması ile yapılıyor. Ancak haziran ayında yapılan düzenleme ile kira artışına sınır geldi. 1 Temmuz 2023’e kadar kiraya en çok yüzde 25 zam yapılabilir. 5 yılı dolan kiracı için de ev sahibi dava açarak kiranın yeniden belirlenmesini talep edebilir. Ev sahibi, kendisinin ya da bakmakla yükümlü olduğu kişinin ihtiyacı varsa tahliye isteyebilir. Eski kiracıyı bu sebeple evden çıkarırsa 3 yıl başkasına kiralama yapamaz. Aksi takdirde, çıkarttığı kiracıya bir yıllık kira bedelini ödemekle zorunda kalır. İşte kiracıları ilgilendiren flaş detaylar...
2.07.2022 Ekonomi