BES'te yeni dönem! Bireysel Emeklilik Sistemi'nde flaş değişiklik, devlet katkısı, yaş şartı ve...
BES'te yeni dönem! Bireysel Emeklilik Sistemi'nde flaş değişiklik, devlet katkısı, yaş şartı ve... Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yeni bir dönem başladı. Değişiklik kararları tek tek açıklandı. Devlet katkısı arttı. Yeni düzenlemeler ile birlikte katılımcılar eğitim, evlilik, konut alımı gibi hallerde nakit paraya ihtiyaç duyarsa, BES'teki birikimlerinden avans kullanabilecek. Birikimlere devlet katkısı yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltildi. Böylece BES için 100 lira yatıran bir katılımcı için devlet de 30 lira ilave edecek. Ayrıca yıllık devlet katkısı limitini aşan katkı payları için müteakip yıllarda devlet katkısının alınabilmesinin yolu açıldı, böylece sisteme toplu ödeme yapmanın cazibesi artırıldı. İşte BES'te yeni dönem ile ilgili bilinmeyen detaylar...
6.02.2022 Emekli
BES'te yeni dönem! Avans kullanımı başlıyor,12 bin 500 lirası devletten, hem anapara hem de nema geliri...
BES'te yeni dönem! Avans kullanımı başlıyor,12 bin 500 lirası devletten, hem anapara hem de nema geliri... BES'te bir dönem sona eriyor. Yeni bir dönem başlıyor. Bireysel Emeklilik Sistemi'nden çıkmadan para çekilebilecek. Büyük değişiklik ile birlikte BES'e katılımın daha da artması bekleniyor. Avans sistemi ile ev sahibi olmak, iş kurmak kolay hale gelecek. Bunların dışında da pek çok ihtiyaç BES avans ile karşılanabilecek. Bedelli askerlikten evlilik giderlerinin karşılanmasına kadar nakit ihtiyaçların oluşması durumunda BES'ten para çekilebilecek. BES katılımcıları, yatırdıkları anapara ve nemasının yarısına kadar kısmını avans olarak çekebilecekler. Sistemden çıkmalarına gerek kalmadan ihtiyaçlarını karşılayabilecekler. Örneğin, , BES hesabında ödediği anapara ve nema tutarı 100 bin lira olan bir katılımcı, bu paranın 50 bin liraya kadar kısmını avans olarak alabilecek. Devlet katkısı hesabından da avans olarak çektiği tutarın yüzde 25’i oranında, yani 12 bin 500 lira tutarında ödeme yapılacak.
6.01.2022 Ekonomi
BES'te yeni dönem! 10.732 TL devlet katkısı, 3 yıl kalan alıyor
BES'te yeni dönem! 10.732 TL devlet katkısı, 3 yıl kalan alıyor Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yeni dönem başladı. Temmuz itibarı ile 18 yaş altındaki kişiler de BES'e dahil olabiliyor. Birçok aile çocuklarını küçük yaşlardan itibaren Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil ediyor. Ancak işin önemli bir boyutu gözden kaçırılıyor. Bireysel emeklilik sistemini cazip kılan iki husus var. Birincisi, birikimlerin, günün şartlarına uygun yatırım araçlarında değerlenerek artması; ikincisi ve daha da önemlisi yüzde 25’lik devlet katkısı. Fakat devlet katkısı ile ilgili önemli bir detay bulunuyor. 3 yıl dolmadan sistemden çıkanlar devlet katkısı imkanından yararlanamıyor. Bugün için BES'te en yüksek devlet katkısı 10.732 TL. Bu rakam asgari ücrete göre belirleniyor. BES’teki bir kişinin en yüksek yararlanabileceği devlet katkısı tutarı, yıllık asgari ücret toplamının yüzde 25’ini geçemiyor . Asgari ücrete yapılacak zam ile birlikte BES'te devlet katkısı miktarı da artacak.
13.12.2021 Emekli