1766 İstanbul depremi kaç şiddetinde olmuştu, saat kaçtaydı? 1766 depreminin merkez üssü neresiydi, bu depremde kaç kişi öldü?
1766 İstanbul depremi kaç şiddetinde olmuştu, saat kaçtaydı? 1766 depreminin merkez üssü neresiydi, bu depremde kaç kişi öldü? Marmara Denizi’nde gerçekleşen 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlar İstanbul depremi için uyarılarına devam ediyor. Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki de beklenen İstanbul depremi için tedbir alınması gerektiğini belirtirken, "Mesela Kahramanmaraş'ta 7.7'lik büyük deprem olmadan önce 4 ve 5 büyüklüklerinde depremler oluyordu, büyük depremin habercisiydi. Ama tek tek geliyorsa orada büyük deprem bekleniyor diyemiyoruz. Daha sık olmaya başlarsa büyük deprem yaklaştı diyebiliriz. Genel olarak aniden gelmiyor çok büyük depremler. İstanbul'da da sarsıntılar sıklaşırsa; 5, 4, 3 şeklinde depremler olursa büyük depremi konuşabiliriz. Ancak kaçınılmaz olan büyük deprem yaklaşırken, asıl önemli olan nokta kentsel dönüşümü iyi bir şekilde yapmak olacaktır.” İfadelerini kullandı. Depremler gündem olurken vatandaşlar 1766 İstanbul depremi ile ilgili ayrıntıları tekrar sorgulamaya başladı. Peki, 1766 İstanbul depremi kaç şiddetindeydi, 1766 depremi saat kaçta meydana geldi? 1766 depreminin merkez üssü neresiydi, 1766 İstanbul depreminde kaç kişi öldü?
6.12.2023 Gündem
Marmara'da "büyük deprem olmaz" demek yanlış olur
Marmara'da "büyük deprem olmaz" demek yanlış olur Orta Marmara ile adalar arasındaki fayın enerjisini boşalttığını ve deprem olmayacağını öngören Prof Naci Görür ile meslektaşları aynı fikirde değil
3.02.2006 Yaşam
Marmara'da deprem! Prof. Dr. Süleyman Pampal: Hareketliliğini artırdığını gösteriyor
Marmara'da deprem! Prof. Dr. Süleyman Pampal: Hareketliliğini artırdığını gösteriyor Marmara Denizi'nde Yalova açıklarında 3,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, İstanbul, Bursa ve çevre illerde hissedildi. Peki bu depremi nasıl yorumlamak gerekiyor? Bölgede hangi faylar büyük deprem üretebilir? Prof. Dr. Süleyman Pampal anlattı.
20.03.2024 Gündem
Marmara için endişelendiren uyarı: 2000 yıllık suskun fay uyandı mı?
Marmara için endişelendiren uyarı: 2000 yıllık suskun fay uyandı mı? Maden Tetkik Arama'nın güncel fay haritasına birkaç yıl önce eklenen ve tahmini olarak 2 bin yıldır deprem üretmediği tespit edilen Gökçeyazı Fayı'na çok yakın bir noktada önceki dün meydana gelen 3.6 büyüklüğündeki deprem akıllarda soru işareti bıraktı. Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Balıkesir il merkezinin de içinden geçen Gökçeyazı Fayı'nın her an kırılabileceğine işaret ederken, Balıkesir'in deprem riskinin İstanbul'dan daha fazla olduğunu vurguladı.
21.12.2023 Gündem
Şener Üşümezsoy'dan İstanbul depremi açıklaması: Marmara'nın kuzeyindeki fay ölü
Şener Üşümezsoy'dan İstanbul depremi açıklaması: Marmara'nın kuzeyindeki fay ölü Deprem Bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan beklenen Marmara depremiyle ilgili dikkat çeken açıklamalar geldi. Gemlik'te meydana gelen depremler sonrası deprem yeniden gündem olurken Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmara'ın kuzeyindeki fayın ölü olduğunu aktararak, asıl fayın Yalova'nın Çınarcık bölgesinin önlerinden geçtiği aktardı.
9.12.2023 Gündem
Artan depremlerin yeni depremleri tetikleme ihtimali var mı? Şükrü Ersoy Marmara depremi ile ilgili en kötü senaryoyu açıkladı
Artan depremlerin yeni depremleri tetikleme ihtimali var mı? Şükrü Ersoy Marmara depremi ile ilgili en kötü senaryoyu açıkladı Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, olası Marmara depreminde en kötü senaryoya ilişkin bilgileri verdi. Avşa açıklarında 4 büyüklüğünde meydana gelen depremi işaret eden Ersoy, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
12.11.2023 Gündem
Bingöl Karlıova depremi ne zaman olacak, Bingöl Karlıova fayı hangi illeri etkileyecek? 8 ili etkileyecek Bingöl Karlıova deprem fay hattı!
Bingöl Karlıova depremi ne zaman olacak, Bingöl Karlıova fayı hangi illeri etkileyecek? 8 ili etkileyecek Bingöl Karlıova deprem fay hattı!  7,7 ve 7,6'lık depremlerin ardından Prof. Dr. Naci Görür iki bölgeyi işaret ederek "Bizim endişe ettiğimiz yerler Bingöl ile Karlıova arasında, Doğu Anadolu fayının en Kuzey Doğu ucunda bir kesim var. Orada en son deprem 1766 gibi oldu, oradan endişe ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Peki, Bingöl Karlıova depremi ne zaman olacak, Bingöl Karlıova fayı hangi illeri etkileyecek? İşte 8 ili etkileyecek Bingöl Karlıova deprem fay hattı... 
24.02.2023 Gündem
Naci Görür'den flaş deprem uyarısı: İlk kez söylüyorum bunu bütün Türkiye duysun
Naci Görür'den flaş deprem uyarısı: İlk kez söylüyorum bunu bütün Türkiye duysun Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "İlk kez söylüyorum, bunu bütün Türkiye duysun" diyerek deprem gerçeği ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Görür, son 100 yılın en büyük depremini değerlendirerek İstanbul için de uyarılar yaptı.
10.02.2023 Gündem
Görür'den korkutan deprem uyarısı!
Görür'den korkutan deprem uyarısı! BİLİM Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bunu ilk kez söylüyorum bunu bütün Türkiye duysun, Türkiye'de en fazla deprem üreten iki fay var. Biri Kuzey Anadolu fayı, diğeri Doğu Anadolu fayı. Her iki fay enerjisinin büyük bir kısmını boşalttı. Bu demektir ki önümüzdeki birkaç yüz sene içerisinde Türkiye'de çok büyük bir deprem olmayacak, en azından bu iki fay kuşağı boyunca. Ancak bizim yine de endişe ettiğimiz yerler Bingöl ile Karlıova arasında" dedi. Beklenen İstanbul depremi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Görür, "İstanbul'da durum hiç iyi değil. Nasıl 3 gün önce 'Maraş'tan endişe ediyoruz' diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul'dan endişe ediyorum. Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul'da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor." dedi.
9.02.2023 Gündem
Deprem ile ilgili son dakika açıklaması! İstanbul için süre daralıyor! Deprem Eskişehir, İzmir, Ankara dahil onlarca ili vuracak...
Deprem ile ilgili son dakika açıklaması! İstanbul için süre daralıyor! Deprem Eskişehir, İzmir, Ankara dahil onlarca ili vuracak... Deprem ile ilgili son dakika açıklamaları art arda geliyor. Büyük Marmara depremi ile ilgili korkutan uyarı! Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de neredeyse bütün kentlerde küçük ya da nispeten büyük depremler meydana geliyor. Son olarak Karadeniz’de yaşanan 4.4 büyüklüğündeki depremin, İstanbul’dan da hissedilmesi endişeleri artırdı. Bu deprem ‘İstanbul depremi ne zaman olacak?’ sorusunu yeniden akıllara getirdi. Marmara’da meydana gelecek büyük bir deprem İstanbul gibi bir metropolü derinden etkileyeceği gibi, çevredeki birçok ilde de yıkıcı etki yaratacak. 1999’da meydana gelen depremin ardından başlayan kentsel dönüşüm sürecine rağmen, İstanbul’da eski ve depremde yıkım tehlikesi taşıyan birçok yapıda ise hala oturum devam ediyor. Prof. Dr. Naci Görür yaptığı açıklamada İstanbul için sürenin daraldığının altını çizerek, "İstanbul 7'nin üzerinde bir deprem ile sınanacak." ifadelerini kullandı. Peki İstanbul depremi en çok hangi ilçeleri etkileyecek? İstanbul'da depreme dayanıklı ilçeler hangileri? Tek tek açıklandı. İşte İstanbul depremi ile ilgili son dakika açıklamaları ve ilçelere göre depremin yıkıcı etkileri...
14.04.2022 Gündem
İstanbul için deprem uyarısı art arda geldi! Çok şiddetli vuracak
İstanbul için deprem uyarısı art arda geldi! Çok şiddetli vuracak Türkiye 17 Ağustos 1999 depreminde yaşanan acı günleri anıyor. Uzmanlar ise beklenen büyük İstanbul depremi için art arda uyarılarda bulunuyor. Marmara’da olması beklenen muhtemel depremde insanın bile ayakta duramayacağını ifada eden Prof. Dr. Naci Görür, “En az beklenen deprem minimum 7.2. Minimum 7.2 ile 7.6 arasında bir deprem bekliyoruz” dedi. Prof. Dr. Haluk Selim ise deprem için tarih verdi.
17.08.2021 Gündem
Deprem açıklaması! İstanbul'da üç ilçede anormallik
Deprem açıklaması! İstanbul'da üç ilçede anormallik İstanbul’da beklenen olası depreme ilişkin yürütülen çalışmalarda elde edilen bulguları paylaşan Kandilli Rasathanesi yöneticileri, Silivri-Kumburgaz-Büyükçekmece’yi içine alan fay parçasında anormallik yaşandığını, ‘olası kırılma beklenen alan’ olarak bu hattın öne çıktığını açıkladı.
29.01.2021 Yaşam
Marmara depremi için korkutan açıklama! 7.6 şiddetinde...
Marmara depremi için korkutan açıklama! 7.6 şiddetinde... Prof. Dr. Naci Görür, "Kumburgaz kolunun yani Silivri açıkları ile Yeşilköy açıklarına uzanan 65 kilometrelik fayın kırılmasıyla en az 7.2 büyüklüğünde bir deprem olacağını ama Adalar'ın güneyinden geçen fay hattı kırılırsa en fazla 7 büyüklüğünde deprem olacağını düşünüyoruz. Ancak her ikisinin birden kırılma olasılığı var. İkisi birden kırılırsa İstanbul'da 7.6 büyüklüğünde bir deprem olacak" dedi.
3.12.2020 Gündem
Türkiye'de bugüne kadar meydana gelen büyük depremler...
Türkiye'de bugüne kadar meydana gelen büyük depremler... İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de meydana gelen depremlerde büyük kayıplar yaşandı
25.01.2020 Gündem
İstanbul’daki depremler!
İstanbul’daki depremler! İstanbul’da deprem meydana geldi. Kısa süreli paniğe neden olan İstanbul depremi sonrası, vatandaşlar İstanbul’da meydana gelen depremleri araştırmaya başladı. Peki, İstanbul'da şu ana kadar meydana gelen deprem sayısı nedir? Detaylar haberimizde...
24.09.2019 Gündem
İstanbul için korkutan uyarı! 7.5, 7.4 ve 7.2...
İstanbul için korkutan uyarı! 7.5, 7.4 ve 7.2... Boğaziçi Üniversitesi, İTÜ ve Ankara Üniversitesinden bilim insanları İstanbul ve çevresinde tarih boyunca yaşanmış önemli depremleri inceledi. Uzmanların hazırladığı senaryoya göre, İstanbul'un hemen güneyinde yer alan Kuzey Anadolu Fayı'nda doğudan batıya doğru sırasıyla 7,5, 7,4 ve 7,2 büyüklüğünde depremler bekleniyor. Doç. Dr. Fatih Bulut; "7. zaman aralığını tamamlamak için istatistiki olarak en az 2 en fazla 4 deprem daha yaşayacağımız görülüyor." dedi.
17.07.2019 Gündem
İstanbul için "zemin sıvılaşması" uyarısı
İstanbul için "zemin sıvılaşması" uyarısı Olası İstanbul depreminde en büyük risklerden birinin "zemin sıvılaşması" olduğunu belirten uzmanlar dolgu alanlara dikkat çekti. Uzmanlar, "Dolgu alanlarını doğa tekrar geriye alır" uyarısında bulunuyor.
11.11.2018 Gündem
İstanbul'da 'tsunami' hareketliliği! Veliefendi'de çalışmalar başladı
İstanbul'da 'tsunami' hareketliliği! Veliefendi'de çalışmalar başladı 14 Eylül 1509’da İstanbul'da yaşanan ve 'Küçük Kıyamet' olarak adlandırılan büyük depremin izlerini aramak, olası Marmara Depremi sırasında oluşabilecek tsunamiye karşı önlemler almak amacıyla, Veliefendi Hipodromu'nda çalışma başlattı.
3.10.2018 Gündem
'7.7, 7.5 şiddetlerinde deprem, arkası tsunami!'
'7.7, 7.5 şiddetlerinde deprem, arkası tsunami!' İstanbul'da 14 Eylül 1509’da yaşanan ve ‘Küçük Kıyamet’ olarak bilinen büyük depremin yıl dönümünde Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan, korkutan bir açıklama geldi: "İstanbul’da 7.7, 7.5 şiddetlerinde bir depremi öngörebiliriz. Arkası tsunami" dedi.
13.09.2018 Gündem
Flaş deprem açıklaması: Bundan kaçışımız yok
Flaş deprem açıklaması: Bundan kaçışımız yok Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "1766, 1894 tarihlerinde Marmara'da büyük depremler olmuş. Burası tarihte birçok depreme maruz kalmış, burada bir enerji birikiyor. Bir gün mutlaka olacak, bundan kaçışımız yok" dedi.
7.03.2018 Gündem
Marmara depremiyle ilgili flaş açıklama! Beklenenden daha küçük...
Marmara depremiyle ilgili flaş açıklama! Beklenenden daha küçük... İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, 1912 depreminin bittiği yerden başlayacak yeni bir kırığın doğuya doğru ilerlerken bu zona gelirse yavaşlayıp durabileceğini belirterek, "Bu komplikasyonun varlığının bilinmesi de oluşacak Marmara depreminin beklenenden daha küçük olma ihtimalini artırmaktadır." dedi.
6.03.2018 Gündem
Profesörden Marmara için 3 deprem tahmini! Üçü de birbirinden korkutucu
Profesörden Marmara için 3 deprem tahmini! Üçü de birbirinden korkutucu UZUN süre Almanya’da depremlerde binaların nasıl etkilendiği konusunda çalışmalar yapan Prof. Dr. İbrahim Sürmelihindi, olası Marmara depreminin aşağı yukarı zaman, yer ve büyüklüğünün bilindiğini, bunların yanı sıra denizin ortasında fay hattının kırılmasının bir avantaj olduğunu söyledi. Sürmelihindi, olası Marmara depremi için 3 tahminde bulundu. Tahminlerin üçü de birbirinden ürkütücü.
29.09.2021 Gündem
7’den büyük deprem riski yüzde 60’a çıktı
7’den büyük deprem riski yüzde 60’a çıktı 17 Ağustos depreminin 18’nci yıldönümünde yıllardır büyük bir depreme hazırlandığı söylenen İstanbul’un durumunu, Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür ile İstanbul’u bekleyen tehlikeyi masaya yatırdık.
19.08.2017 Arşiv
‘7.7 olursa 625 bin can gider’
‘7.7 olursa 625 bin can gider’ Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı 5 oda tarafından hazırlanan deprem raporunda olası İstanbul depreminde, 625 bin insanın hayatını kaybedeceği bildirildi
29.09.2021 Gündem
Korkutan deprem uyarısı! Kadıköy tehlikeli
Korkutan deprem uyarısı! Kadıköy tehlikeli Jeofizik uzmanı Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara'da 7,5 şiddetinde deprem beklediğini ve Kadıköy'ün tehlikede olduğunu söyledi
31.03.2017 Yaşam