Gazete Vatan Logo

'Mısır Çarşısı' davasına bozma kararı

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Mısır Çarşısı'ndaki patlamaya bombanın mı yoksa LPG'nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı için sosyolog Pınar Selek ve sanıklardan Abdülmecit Öztürk hakkında “ceza verilmesine gerek olmadığı” yönündeki kararını, “hüküm kurulması” gerektiğine işaret ederek bozdu

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin, “Mısır Çarşısı Davası”na ilişkin temyiz istemini sonuçlandırdı.

Sanıklar Kadriye Fikret Sevgi yönünden “yasa dışı örgüte üye olmak” suçundan verilen 12 yıl 6 ay hapis cezasını “sanığa ek savunma hakkı verilmediği” gerekçesiyle bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, aynı suçtan Heval Öztürk'e verilen aynı miktardaki cezayı da “eksik soruşturma” nedeniyle bozdu.

Daire, sanık Abdülmecit Öztürk'e, “Erdal Nayır'ı öldürme talimatı vermek” eyleminden verilen müebbet hapis cezasını ise davanın iddianamesinde bu suça ilişkin hüküm bulunmadığı gerekçesiyle bozdu.

Daire, yerel mahkemenin Mısır Çarşısı'ndaki “patlamaya bombanın mı yoksa LPG'nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı” gerekçesiyle sosyolog Pınar Selek ve sanıklardan Abdülmecit Öztürk hakkında “ceza verilmesine gerek olmadığı” yönündeki kararını ise hüküm kurulması gerektiğine işaret ederek bozulmasına karar verdi.

Mısır Çarşısı Davası, Yargıtay'ın bozma kararı üzerine İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülecek.

İSTANBUL 12. AĞIR CEZA MAHKEMESİNİN KARARI
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 8 Haziran 2006 tarihli duruşmada 15 sanıklı davayı karara bağlayarak, 1 sanığı ağırlaştırılmış müebbet hapis, 2 sanığı müebbet hapis, 2 sanığı 12,5'ar yıl hapis ve bir sanığı da 5 ay hapis cezasına çarptırmıştı.

Mahkeme Heyeti, Mısır Çarşısı'ndaki patlamaya bombanın mı yoksa LPG'nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı için sosyolog Pınar Selek ve sanıklardan Abdülmecit Öztürk'e bu konuya ilişkin ceza verilmesine gerek görmemişti.
Heyet, Selek'in de aralarında bulunduğu ve “yasa dışı örgüte yardım ve yataklık etmek”le suçlanan 9 sanık hakkındaki davayı ise zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırmıştı.

Haberin Devamı