Gazete Vatan Logo

YSK sorgulama nasıl yapılır?

16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan yeni anayasa referandumu ile ilgili birçok soru soruluyor. Vatandaşlar nerede, ne zaman, hangi sandıkta oy kullanacaklarını merak ediyor. 16 Nisan Referandumu için bu tür bilgileri öğrenmek isteyen vatandaşların tek yapması gereken şey e-Devlet ya da ysk.gov.tr siteleri üzerinden YSK Sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek olacak! Peki referandum süreci nasıl olacak?

YSK sorgulama nasıl yapılır?

Yüksek Seçim Kurulu, seçmen listesini 10 Mart 2017 tarihinde kesinleştirdiğini duyurmuştu. Bununla birlikte seçmen listesinde yer alan vatandaşların YSK Sorgulama işlemlerini yapabilmesi için iki farklı site sunuldu. Bu sitelerden ilki birçok işlemin yapılabildiği e-Devlet sitesiyken diğeri doğrudan doğruya YSK’nın resmi internet sitesi.

YSK SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıdaki link bilgilendirme amaçlıdır.

REFERANDUM SÜRECİ

Yüksek Seçim Kurulu tarafından hazırlanmış ve yayımlanmış olan takvime göre 16 Nisan 2017 tarihli referandum için önemli günler ve o günler içinde olacak şeyler şu şekilde sıralandı;

23 Mart : Yurtiçi sandık kurullarının teşkiline karşı yapılan şikayetlerin ilçe siçim kurulunca karara bağlanmasının son günü.

24 Mart: İlçe seçim kurullarınca miting alanlarının belirlenerek siyasi partilere duyurulmasının son günü.

27 Mart: Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemine başlanacak.

30 Mart: TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcisi ile TRT temsilcilerinin YSK'ya bildirilmesinin son günü olacak. Konuşma yapmayı dilemesi halinde, Cumhurbaşkanının yapacağı konuşmalar için yayın zamanı ve sırası tespit edilecek.

Haberin Devamı

31 Mart: Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından ad çekilecek.

9 Nisan: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına başlanacak.

12 Nisan: İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.

15 Nisan: Seçim propagandası saat 18:00'de sona erecek.

16 Nisan: Oy kullanma günü.

YSK SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Ysk Sorgulama işlemi iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Bunlardan ilki E-Devlet ikinci YSK resmi seçmen sitesi üzerindendir. E-Devlet sistemi üzerinden yurt içi ve yurt dışı seçmen kaydı sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilir ya da “Seçmen Sorgulama” hizmetine tıklayarak YSK seçmen sitesine geçiş yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

E-Devlet sitesi üzerinden yapacağınız yurt içi ve yurt dışı seçmen kaydı sorgulama işlemlerinde kimlik numaranız ve PTT merkez şubelerinden 2 TL karşılığında alacağınız E-Devlet şifrenizin olması yeterli olacaktır. Böylece ekstra olarak herhangi bir şey yazmanıza gerek kalmadan işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bununla birlikte YSK resmi seçmen sitesi üzerinden “Nerede Oy Kullanacağım” seçeneğine basabilirsiniz. Bu işlemin ardından sorgulama tipi olarak T. C. Nüfus Cüzdanı ya da T. C. Kimlik kartı (Yeni) seçeneklerini seçmeli, nüfusa kayıtlı olduğunuz şehri, T. C. Kimlik numarasını, Nüfusa kayıtlı olduğunuz sıra numarasını ve resim doğrulama kodunu girdikten sonra “Sorgula” butonuna basmalısınız.

Buna benzer bir şekilde Yurt dışı Seçmen Sorgulama işlemleri de yine aynı bilgileri girerek yapılabilmektedir.