Gazete Vatan Logo

Yeşil Plaka Nedir, Ne İşe Yarar? Yeşil Plakayı Kimle Kullanabilir?

Yeşil plaka, Türkiye'de kullanılan resmi plaka türüdür. Yeşil plakaya trafikte ayrıcalıklar tanınır. Bu plakayı konsoloslukta görev yapan diplomatlar ve idari personeller kullanabilir. Yeşil plakanın avantajlarından birisi de ülke sınırlarında geçişi kolaylaştırmasıdır. İletişimin daha etkili olmasını sağlar.

Yeşil Plaka Nedir, Ne İşe Yarar? Yeşil Plakayı Kimle Kullanabilir?

Yeşil Plaka Nedir?

Türkiye'de konsolosluk ve büyükelçiliklerde çalışan diplomatların kullanmış olduğu araçlara yeşil plaka denir. Yeşil plakalar daha çok büyükşehirlere görülür. Bu durumun en büyük nedeni büyükelçilik hizmetlerinin en fazla büyükşehirlerde gerçekleşiyor olmasıdır. Diplomatlar tarafından çok kullanılır. Yeşil plakalar, beyaz zemin üzerine yeşil rakam ve harflerden oluşur.

Yabancı ülkelerin Türkiye'de yer alan temsilciliklerine ait yeşil plakalarda farklı harfler bulunur. Bu farklı harfler aracın kim tarafından kullanılacağının göstermesinde önemli olmaktadır. Elçiliklerde görev yapanlar görevlerinin derecesine göre harflerin bulunduğu yeşil plakalı araçları rahatlıkla kullanabilirler.

Yeşil Plaka Ne İşe Yarar?

Yeşil plakaya sahip araçlar diplomatlar tarafından kullanılır. Trafikte bazı haklara sahiptir. Yeşil plakaya sahip araçları polisler durduramaz. Araç içerisinde herhangi arama işlemleri yapılamaz. Gümrük noktaları üzerinde kontrol edilmeden kolaylıkla geçiş yapabilirler.

Haberin Devamı

Yeşil plakaya sahip bu araçlar diğer araçlarında uymak zorunda olduğu Trafik kurallarına uyar ve uymak zorundadır. Bu kuralların başında kırmızı ışıkta durmak gelmektedir. Bu araçların trafikte hiçbir şekilde geçiş üstünlüğü gibi ekstra hakları yoktur.

Yeşil Plakayı Kimler Kullanabilir?

Yeşil plakalı araçların tam ortasında farklı harfler yer alır. Farklı harfler aracın kim veya kimler tarafından kullanılabileceğini net bir şekilde gösterir. Bu harflerin anlamları aşağıdaki gibidir:

- CC harflerinin bulunduğu yeşil plaka Konsolosluk,

- CG harflerinin bulunduğu yeşil plaka Konsoloslukta idari ve teknik alanlarında çalışan personel,

- CD harflerinin bulunduğu yeşil plaka Büyükelçi,

- CM harflerinin bulunduğu yeşil plaka Büyükelçilikte İdari ve Teknik alanlarında çalışan Personel.

CD ve CM harflerinin bulunduğu yeşil plakalı araçların zemini beyaz olurken, harf ve rakamları yeşildir. CC ve CG harflerinde ise Başkonsolosluk araçlarının zemini yeşil renkteyken rakamları ve harfleri beyaz renklidir. Yeşil plakaya sahip araçları kullananlar diplomatik görevi devam ederken CC, CG, CD ve CM harflerinin bulunduğu araçları kullanabilirler.

Haberin Devamı

Yeşil plakayı kullanan kişilerin görevleri sona erdiğinde plakalar geri alınır. Konsolosluk ve büyükelçilikte çalışan kişilerin yeşil plaka kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu görevdeki kişiler araç kiralayıp Dışişleri Bakanlığı’na durumu bildirerek farklı plaka kullanabilirler.

Fakat bu görevde olan kişiler yeşil plaka kullanmasalar da araçlarına CD, CC, CM ve CG harf gruplarından birisini yapıştırırlar. Bu harflerin zorunlu bir şekilde yapıştırılmasının sebebi kendilerine tanınan ayrıcalıklardan faydalanmalarını sağlamak içindir.