Gazete Vatan Logo

Yeni nesil Altay tankı TSK'ya teslim edildi! İşte özellikleri ve yetenekleri...

Türkiye'nin yerli ve milli tankı TSK'ya teslim ediliyor. ASELSAN’ın geliştirdiği sistemler ALTAY Tankına yüksek atış gücü, yüksek beka kabiliyeti ve kendini koruma yetenekleri sağlıyor. ALTAY Tankının en ayırt edici özelliklerinden biri, beka kabiliyetini çok önemli seviyede arttıran AKKOR Aktif Koruma Sistemine sahip olması. ALTAY’daki ASELSAN ürünleri tankçılıkta Demir Üçgen olarak adlandırılan Ateş Gücü, Mobilite ve Beka başlıkları altında toplanıyor. Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ASAM Strateji Uzmanı Eray Güçlüer, CNN Türk ekranlarına Altay Tankı'nın özelliklerini anlattı. Güçlüer "Bu tankların vurulması, mayınla durdurulması mümkünün değil. Bu böyle kalmayacak, geliştirilecek. İnanılmaz bir gurur. Ülkemizin belki de jeopolitik güvenliği 10 kat artmış durumda" dedi.

Yeni nesil Altay tankı TSK'ya teslim edildi! İşte özellikleri ve yetenekleri...

ASELSAN, ALTAY Seri Üretim Projesi kapsamında üretilecek tanklara; Atış Kontrol Sistemi, Elektrikli Top ve Kule Takat Sistemi, Komuta Kontrol Muhabere ve Bilgi Sistemi, Sürücü Görüş Sistemi, Lazer Uyarı Sistemi, Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, Muharebe Sahası Tanıma ve Tanıtma Sistemi, Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi, AKKOR Aktif Koruma Sistemi ve gömülü eğitim simülatörü ile bu ürünlere yönelik kullanıcı/bakım eğitimlerinin verilmesine yönelik araçlar sağlıyor.

Eray Güçlüer'in CNN Türk'e yaptığı açıklamalar şöyle:

Milli gurur günlerimizden birini yaşıyoruz. Çok eski bir proje zaman zaman akametlere uğradır. Bu tanklar dünyada 3. nesilde. Bu 3. nesil olarak ifade edilen tanklar 5 yıllık sürede gelişmeye tabi tutuldu. Bu 5 yılın sonunda mevcut projede modifikasyonlar yapıldı. Dünyada şu an tek 3. sının klasmanda bulunan Tank bu. Savunma ve elektronik sistemlerin tamamı Türk mühendisler tarafından yapıldı. Suratı 50 kilometre. Aktif koruma sistemleri var. Gelen çok sayıda mühimmatı mili saniyede tespit edip engelleyebiliyor. Ben bu sistemi ilk defa görüyorum ve başarıyla uygulanıyor.

Haberin Devamı

"GÜDÜMLÜ MÜHİMMAT HAZIRLIKLARI VAR"

Hareket ederken 360 derece hareket kabiliyeti var. Atış ve hareket kabiliyetleri arttırıldı. Dünyanın en iyi tankını Türkiye üretmiş durumda. Ben şu anda ülkemizin hasmı olan ülkelerden olmak istemezdi. Bu tankın bundan sonra daha da ileri gedilmesi için hazırlıklar var. Güdümlü mühimmat hazırlıkları var. Bu daha önce hiç bir tankta denenmedi. Bunu düşünenler inanılmaz bir kapasitede düşünmüşler. Bu tankların vurulması, mayınla durdurulması mümkünün değil. Bu böyle kalmayacak, geliştirilecek. İnanılmaz bir gurur. Ülkemizin belki de jeopolitik güvenliği 10 kat artmış durumda.

DÜNYADA TEK
Bu nitelikleri ile ASELSAN, dünya üzerinde bir tankı donatabilecek tüm elektronikleri bünyesinde üretebilen tek firma konumuna geldi. Tüm ürünlerin mekanik, elektronik, optik ve yazılımları ASELSAN’ın geliştirmesi sayesinde tüm birimler arasındaki haberleşme en etkin şekilde sağlanıyor.

Haberin Devamı

Örneğin Tank Lazer Uyarı Sistemi tarafından algılanan bir tehdidin bilgisi aynı anda Atış Kontrol Sistemi, Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, Komuta Kontrol Sistemi, Aktif Koruma Sistemine iletilebiliyor. Bu sayede kullanıcı ana silah veya uzaktan komutalı silahını tehdit doğrultusuna yönlendirip tedbir alabiliyor. Kullanıcı, aynı zamanda bu bilgiyi Komuta Kontrol Sistemi aracılığıyla diğer destek unsurlarına da iletebiliyor. ASELSAN’ın yazılımları geliştirmesi sayesinde kullanıcıdan gelecek ilave talepler kolaylıkla alt sistemlere uygulanabiliyor.

Ayrıca ASELSAN’ın geliştirdiği sistemlerde Gömülü Eğitim Yeteneği de yer alıyor. Gömülü eğitim; gerçek sistem üzerinde sistem birimleri kullanılarak alınan eğitimi ifade ediyor. Bu sayede gerçek sistem kullanıcısı, tankın operasyonel olarak kullanılmadığı zamanlarda farklı senaryolar işleterek yetkinliklerini geliştirebiliyor. Gömülü eğitim yeteneği ile milli muharebe tankımız ALTAY’da görev yapan personel, kullandığı platformda eğitilecek.

Haberin Devamı

ASELSAN'DAN TEKNOLOJİ DESTEĞİ

ASELSAN, testler için Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilen Yeni Altay Tankı'nın bakım ve eğitimlerinin verilmesine yönelik araçlar sağlayarak, tankı ateş gücü, mobilite ve beka açısından üst seviyeye taşıdı.

ASELSAN, geliştirdiği askeri teknolojilerle Yeni Altay Tankı'nın gücüne güç katmak için çalışmalarına devam ediyor. ASELSAN tarafından geliştirilen sistemler, Altay Tankı'na yüksek atış gücü, yüksek beka kabiliyeti ve kendini koruma yetenekleri kazandırıyor. Altay Seri Üretim Projesi kapsamında üretilecek tanklara; Atış Kontrol Sistemi, Elektrikli Top ve Kule Takat Sistemi, Komuta Kontrol Muhabere ve Bilgi Sistemi, Sürücü Görüş Sistemi, Lazer Uyarı Sistemi, Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, Muharebe Sahası Tanıma ve Tanıtma Sistemi, Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi, AKKOR Aktif Koruma Sistemi ve gömülü eğitim simülatörü ile bu ürünlere yönelik kullanıcı/bakım eğitimlerinin verilmesine yönelik araçlar, ASELSAN tarafından sağlanacak. ASELSAN bu özeliklerle dünya üzerinde bir tankı donatabilecek tüm elektronikleri bünyesinde üretebilen tek firma olarak ülkemizi temsil ediyor.

Haberin Devamı

GÖMÜLÜ EĞİTİM YETENEĞİ DE YER ALIYOR

Gerçek sistem üzerinde sistem birimleri kullanılarak alınan uygulanan Gömülü Eğitim Sistemi konusunda da destek sağlayan ASELSAN, bu konuda da Yeni Altay Tankı’na katkı sağlayacak. Bu sayede gerçek sistem kullanıcısı, tankın operasyonel olarak kullanılmadığı zamanlarda farklı senaryolar işleterek yetkinliklerini geliştirebiliyor. Gömülü Eğitim Yeteneği ile milli muharebe tankımız Altay’da görev yapan personel kullandığı platformda eğitilebilecek.

AKKOR SİSTEMİ TEHLİKELERİ BERTARAF EDECEK

Altay Tankı'nın en ayırt edici özelliklerinden birini, beka kabiliyetini çok önemli seviyede artıran AKKOR Aktif Koruma Sistemi'ne sahip olması oluşturuyor. AKKOR, bu yeteneği, düşük ağırlık maliyetiyle sağlıyor. Bu sayede tankın mobilitesi de maksimize ediliyor. Beka kabiliyetini en üst seviyeye çıkarmanın yanında tankların durumsal farkındalık yeteneğinde de önemli kazanımlar sağlanıyor.

Yeni Altay Tankı'ndaki ASELSAN ürünleri, tankçılıkta "Demir Üçgen" olarak adlandırılan ateş gücü, mobilite ve beka başlıkları altında toplanıyor. Ateş gücü için Volkan-II Atış Kontrol Sistemi, Sarp Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, Nişancı İkinci Derece Görüş Alt Birimi, Tank Mürettebat Eğitim Sistemi, Muharebe Sahası Tanıma ve Tanıtma Sistemi; mobilite için Tank Sürücü Görüş Sistemi, Kule Kayar Bileziği kullanılıyor. (DHA)

ASELSAN DEMİR ÜÇGENİ
ALTAY’daki ASELSAN ürünleri tankçılıkta Demir Üçgen olarak adlandırılan Ateş Gücü, Mobilite ve Beka başlıkları altında toplanıyor. Bu başlıklar altında şu sistemler yer alıyor:

*ATEŞ GÜCÜ
-VOLKAN-II Atış Kontrol Sistemi
-SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi
-Nişancı İkinci Derece Görüş Alt Birimi
-Tank Mürettebat Eğitim Sistemi
-Muharebe Sahası Tanıma ve Tanıtma Sistemi

*MOBİLİTE
-Tank Sürücü Görüş Sistemi
-Kule Kayar Bileziği

*BEKA
-AKKOR Aktif Koruma Sistemi
-Tank Komuta Kontrol Muhabere Bilgi Sistemi
-Tank Lazer Uyarı Sistemi
-ÖRÜMCEK Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi
-Telsiz Sistemi
-İç Haberleşme Sistemi