Yargıtay, yasa tasarısının anayasa aykırı olduğu belirtti: İş yükünden genç yaşta ölüyoruz...
ANKARA - Yargıtay Başkanlığı, Yargıtay ve Danıştay’a yeni daireler kurulmasını öngören tasarı ile ilgili görüşünü TBMM’ye gönderdi. Tasarı ile Yargıtay’ın yapısı ve işleyişi ile ilgili önemli değişiklikler de yapıldığına dikkat çeken Yargıtay, tasarının bir kanunda bulunması gereken “genellik, objektiflik, geleceği düzenleme ve kamu yararı” niteliklerini taşımadığını ve Anayasa’ya aykırı olduğunu bildirdi. Açıklamada şu görüşler dile getirildi:
TALEBİMİZ YOK: Yargıtay’ın yeni daireler kurulması konusunda kurumsal talebi bulunduğu ifadesine genel gerekçede yer verilmiştir. İstinaf (Bölge Adliye) Mahkemelerinin bu yıl faaliyete geçeceği açıklandığına göre daire sayılarının artırılması talebinin gerekçesi ortadan kalkmıştır.
GECE-GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ: ‘Dosyaların yeterince incelenmeden karar verildiğine ilişkin’ gerekçe haksızdır. Her yıl binlerce dosyayı inceleyen başkanlar, üyeler, hakimler ve savcılar gece gündüz demeden insan üstü bir çalışma içindedir. Bu çalışmalar, Yargıtay’da görev yapan başkan, üye, hakim ve savcıların görevde iken ölmesi, genç yaşta ağır hastalıklara yakalanması, emekliye ayrıldığında sağlığını yitirmesi gibi ağır ve acı sonuçlar vermiştir.
4-5 YIL HESABI YANLIŞ: Yeni iş gelmese bile Yargıtay’da bulunan işlerin en erken dört-beş yıl içinde bitirileceğine ilişkin gerekçe de yerinde değildir. İstinafların faaliyete geçmesiyle ceza dosyalarının yüzde 85’i Yargıtay’a gelmeyecektir. Mevcut dosyalar kısa sürede eritilecektir. Hukuk dairelerine gelen iş sayısında yüzde 40 azalma olacaktır. Yeni daireler kurulursa, kısa bir süre sonra işlerin azalması sonucu Yargıtay’da Daire ve üye fazlalığı oluşacaktır.
ZAMAN AŞIMI: Ceza davalarındaki birikme ve zaman aşımından Yargıtay sorumlu değildir. Bunun asıl nedeni Ceza ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişikliklerdir.
HAKİMLERE TAZMİNAT DAVASI: Meclis, yargı işlemi yapamaz. Tasarıyla hakimlere karşı açılan tazminat davalarının artık devlete karşı açılmış olarak devam edeceği düzenlemesi Anayasa’ya aykırıdır.
BAŞKANLIK KURULU: Birinci Başkanlık Kurulu’nun yeniden belirlenmesi düzenlemesi, Yargıtay’ın iradesi ile oluşturulmuş kurulun görev süresi dolmadan ortadan kaldırılması mevcut iradeye aykırıdır. İş yükünün azaltılmasıyla da ilgisi yoktur. Tasarının objektif olmadığını da ortaya koymaktadır.
DOSYALARA MÜDAHELE: Yeni daireler kurulduktan sonra, yapılacak işbölümüne göre dosyaların yeni dairelerine gönderilmesi kanuni hakim ilkesine aykırıdır. Ayrıca bu düzenlemenin objektif olmadığı, Dairelerin elinde bekleyen dosyalara müdahale niteliğinde bulunduğu açıkça görülmektedir.