Gazete Vatan Logo

Virüsün izole edilmesi ne demek? Aşının ilk aşaması virüsün izolasyonu nedir?

Dünya corona virüs salgını nedeniyle karantinada. Corona virüs büyük bir hızla yayılıyor ve ölü sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu süreçte insanlık virüsten korunmak için ülkelerin aldığı önlemleri uygularken bilim adamları da aşı için çalışmalara başladı. Erciyes Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’den Türk bilim insanlarının aşı geliştirmenin ilk adımı sayılan virüsün izolasyonunun sağlandığı haberi geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarının ardından virüsün izolasyonunun ne olduğu merak konusu oldu. Peki, Virüsün izole edilmesi ne demek? Aşının ilk aşaması virüsün izolasyonu nedir? İşte ilk aşı çalışmaları hakkında bilgiler…

Virüsün izole edilmesi ne demek? Aşının ilk aşaması virüsün izolasyonu nedir?

Tüm dünya corona virüs salgınıyla baş etmeye çalışırken bilim adamları da corona virüs aşısını bulmak için kolları sıvadı. Türkiye’den ilk adım Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden geldi. Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi aşı geliştirme için başlangıçta kritik aşama olan Covid-19 virüsünü mart ayında izole etmeyi başardı.

Aşıda umut veren gelişme ise Ankara Üniversitesi’nden geldi. Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özkul da corona virüse karşı (Covid-19) serum, aşı ve ilaç üretmenin ilk adımı olan SARS-COV-2 virüsünü izole etmeyi başardı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı çalışmaları ile ilgili umut verici gelişmeyi "Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ile Ankara Üniversitesi'nden Aykut Özkul virüsü izole etmeyi başardılar." diyerek duyurdu. Bu haberlerin ardından virüsün izole edilmesi süreci merak konusu oldu. Peki, virüsün izole edilmesi ne demek? Aşının ilk aşaması virüsün izolasyonu nedir? İşte aşının ilk adımı olan virüsün izole edilmesi aşaması ile ilgili detaylar…

Haberin Devamı

VİRÜSÜN İZOLE EDİLMESİ NE ANLAMA GELİYOR?

Corona virüse karşı (Covid-19) serum, aşı ve ilaç üretmenin ilk adımı olan virüsün izole edilmesi aslında hasta insan bedeninde var olan virüsün laboratuvar ortamında yaşatılmaya başlanması anlamına geliyor. Aşı üretimi için virüsün ilaç ve aşı denemesi yapılabilecek hale getirilmesi için insan bedeninden alınan virüs laboratuvar ortamında yaşatılmaya başlanıyor. İşte bu süreç virüsün izole edilmesi anlamına geliyor.