Gazete Vatan Logo

Veliler dikkat!

OKULLARIN birinci sınıflar için ders zilini çalmasıyla birlikte bazı öğrenciler de adaptasyon sorunu yaşıyor. Uzmanlar ise velileri çocuklarına yaklaşımları konusunda uyarıyor. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sabri Hergüner, “Okula yeni başlayan çocuğun korkularını ve kaygılarını hafife almak, numara yaptığını düşünmek, çocukla alay etmek, kızmak, bağırmak durumu çözmek yerine daha da artırabilir” diyor. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Ereğli Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahru Pilten ise şu tavsiyelerde bulunuyor:

Güven vermeli

“Çoğu zaman okula başlangıç sürecinde anne ve babalar çocuklarından daha heyecanlı ve gergindir. Bu duyguları algılayan çocuk, okul hayatında ön yargılara kapılarak panikler. Velilerin okul bahçesinde çok fazla oyalanmadan çocuklarını sınıflarına götürmeli.

Anne babalar ağlayan veya eve dönmek isteyen çocuklarını azarlamadan, en önemlisi başka çocuklarla kıyaslamadan sakinleştirmeli.

Yapılacak en doğru hareket, çocuğa güven vermek, cesaretlendirmek ve ailesinin onun arkasında olduğunu hissettirmektir. Eğer çocukların kaygıları 3 haftadan fazla sürerse mutlaka profesyonel birinin yardımı istenmelidir.”

Haberin Devamı